Боље затвор, него да сведочим: Психолог у Хагу спасао преплашеног сведока у процесу против Тачија

0
злочине

Хашки суд Foto: TANJUG/ Xinhua/Wu Wei

Специјализовани суд у Хагу дозволио је током ове недеље да се одложи сведочење 29. заштићеног сведока W04577 у процесу који се води против некадашњих лидера тзв. ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија, имајући у виду закључак психолога Службе за пружање заштите и подршке сведоцима да он тренутно није у стању да сведочи. Ова одлука ће важити док се панел не увери да је сведок способан да сведочи.

Када је почело сведочење у октобру, он је упорно понављао пред судијама да неће сведочити и да може да иде у затвор. Није хтео да говори о изјави коју је о одређеним догађајима који се наводе у оптужници дао још 2004. године, говорио је да то није његов потпис и да је неко нешто “нажврљао”. Затим је његов бранилац тражио да се обраћање пред судом одгоди, што је суд сад прихватио.

“Имајући у виду околности на које је указао дежурни бранилац за W04577, информације садржане у Извештају Канцеларије за заштиту и подршку сведока и извештају из болнице, закључка донетог у Психолошкој процени Канцеларије за заштиту сведока, Канцеларија специјалног тужиоца (СПО) не противи се одлагању сведочења. Да би се добила додатна јасноћа о следећим корацима, СПО тражи да Судско веће нареди психологу, уз сагласност сведока и доктора који га лечи, да заинтересоване стране извести о свим променама које се тичу способности сведока да сведочи”, наводи се у ставу Тужилаштва.

Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *