Муке бившег министра: Баста уместо на изборе иде на суд?

0
баста

Раде Баста (Printskrin Rade Basta/Instagram)

Баста уместо на изборе иде на суд?

У поноћ је истекао рок за предају изборних листа за учешће на изборима, који ће бити одржани 17. децембра, а Градска изборна комисија (ГИК) је до сада прогласила 11 изборних листа у Београду.

Међу ових 11 није се нашла листа “Доста! Европски пут!” бившег министра привреде Радета Басте.

Ова коалиција покушала је пре два дана да поднесе изборну листу, и то као мањинску (буњевачку), али је ГИК коалицији прошлог четвртка наложио “отклањање недостатака изборне листе који су сметња за њено проглашење”.

ГИК је у међувремену, јуче, одбио приговор подносиоца изборне листе “Доста!Европски пут” Зоран Илић нови градоначелник Београда”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође, Републичка изборна комисија (РИК), донела је јуче одлуку да ће о случају неправилности поменуте листе обавестити надлежно тужилаштво како би се утврдило да ли је реч о кривичном делу.

РИК је јуче донео одлуку да Коалиција “Доста! Европски пут” мора у року од 48 сати да достави 8.009 недостајућих потписа подршке грађана оверених до 26. новембра, а да ће у супротном Комисија донети решење којим се одбија проглашење листе.

РИК је претходно листи “Доста! Европски пут” одбио статус мањинске странке и контролом утврдио да је листа доставила 1.991 правно ваљан потпис подршке грађана.

Ова коалиција је издала саопштење у коме је навела да је решење Градске изборне комисије о њиховој изборној листи “ругање изборном процесу”. Они су најавили и да ће се свим расположивим правним средствима борити за законитост у изборном процесу.

“Обећавамо, да ћемо се свим правним средствима борити до самог краја, како би заштитили изборни процес у граду Београду. Подсећамо да је иста Градска изборна комисија пре само неколико дана прогласила изборну листу Руске странке, дајући јој положај изборне листе националне мањине са истакнутим ‘Русима’. Нећемо се повући, и овај пут идемо до краја и ићи ћемо свакако након приговора и на суд, верујући да институције ове земље обављају свој посао у интересу свих грађана Републике Србије”, наводи се у саопштењу коалиције Доста! Европски пут и поставља питање ГИК-у – “да ли је могуће да у само пар дана, имамо, тако неједнако поступање, спрам листа националних мањина”.

Прочитајте још:  Трактори највећа жеља српских пољопривредника

Они су додали да се коалиција “више неће оглашавати до завршетка целокупног процеса, како пред Градском изборном комисијом, тако и вероватно пред Вишим судом”.

Подсетимо, Баста и његова коалиција суочавају се и са кривичним пријавама, с обзиром да постоје сумње у валидност потписа њихове листе, а три особе поднеле су кривичне пријаве због фалсификовања њихових потписа од стране листе. Такође, Национални савет Буњевачке мањине, осудио је потез листе да на изборе изађе као мањинска и саопштио да “на листи није био ни један кандидат/ткиња који су уписани у Посебан бирачки списак буњевачке националне мањине, нити је листа на било који начин повезана са буњевачком заједницом”.

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *