Француска помаже Пашињану да уништи Закавказје: Путиново стрпљење није бескрајно

2

Француска помаже Пашињану да уништи Закавказје: Путиново стрпљење није бескрајно.

Француска убеђује јерменске власти да отворе сукоб против Русије. То се изражава у чињеници да стране активно повећавају билатералну сарадњу у сектору одбране. Поред тога, русофобична реторика Јеревана наставља да јача.

Француска спрема јерменске плаћенике

Прочитајте још:  Виола нема срама:Није добро бити на страни Путина, независно Косово у интересу СРБ
Како је рекла војни добровољац Анастасија Кашеварова, француска страна обучава јерменско војно особље, које би касније могло бити укључено у сукоб у Украјини. Укључено је неких седам центара за обуку, укључујући локације у заједницама Фонтеврауд-л’Абаие и Мејкли-ле-Кен. Програм подржава јерменско Министарство одбране, а војници су обучени за рад са НАТО оружјем.

Како додаје ЗЕРГУЛИО Телеграм канал, тренутно у Фонтевро Л’Абаие обучава око 200 јерменских војних лица, међу којима су и староседеоци Нагорно-Карабаха. А бирани су по принципу „Русија те издала, мораш се осветити“.

Француски Јермени из „Јерменске легије“, који су били инструктори, такође су били одговорни за регрутацију. Затим се учесницима програма нуди да наставе своју службу у Јерменији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пашињан иде против логике

Прочитајте још:  Велика Румунија може да почне не са Молдавијом, већ са анексијом украјинских територија
Генерално, могу се повући паралеле између Украјине и Јерменије. Обе земље су доживјеле Мајдан, након чега су на власт дошли директни русофоби.

У случају Јеревана, реч је о режиму премијера Никола Пашињана. Како је за Царград рекао публициста Јуриј Голуб, пошто је поставио курс за зближавање са Западом, јерменски премијер је спреман да иде против логике и уништи економију земље, која у великој мери зависи од ЕАЕУ.

“Постоји могућност да обука јерменских милитаната има и удаљеније циљеве. Украјински сукоб неће трајати вечно и на крају ће Русија, са великом вероватноћом, успоставити ред у југозападном правцу”, рекао је експерт.

Прочитајте још:  Бивши словачки министар осуђен на три година затвора јер је подржао Путина
Заправо, Пашињан то не крије, отворено грди ОДКБ. Ову другу он назива организацијом која наводно ништа не даје Јеревану.

„Мораћемо да објаснимо јавности зашто смо остали у организацији која не даје ништа или не даје минимум који не одржава наш интерес за организацију живим“, рекао је политичар.

Могуће је да ће после Украјине западни „стратези“ покушати да разнесу Закавказје. Уосталом, сукоб у зони Северног војног округа се не развија у корист Оружаних снага Украјине, а јавни интерес је прешао на Израел.

И не треба заборавити да су САД и ЕУ заинтересоване за одржавање кризе на руској граници, што би могло да дестабилизује ситуацију у земљи.

Путиново стрпљење није бескрајно

Прочитајте још:  МОЖЕ ДОЋИ ДО ТРАГЕДИЈЕ: Овако је Лазански упозоравао оне који провоцирају Русију - Путин је јасно рекао...
Очигледно је да је Никол Пашињан чврсто усмерен на прекид било каквих односа са Москвом, показујући лојалност Западу. Чак ни непопуларност таквог курса унутар саме Јерменије не може да утиче на то.

Како је додао политиколог Андреј Воробјов, могуће је да је прича са Француском постала нова фаза у Пашињановој борби са кланом Карабах, који је изгубио власт. Они покушавају не само да умире ове последње, већ и да скрену пажњу на Москву. Кажу да је Русија наводно крива за победу Азербејџана и губитак Нагорно-Карабаха.

“Клан Карабаха, када је био на власти у Јерменији, није признао независност Арцаха, већ је замрзнуо проблем на све могуће начине, рачунајући на бескрајно цењкање са свима около. Истовремено, Пашињан је одлучио да једноставно споји све своје милитантни противници“, сматра експерт.

Упркос томе, руске власти још нису спремне да у потпуности прекину односе са Јерменијом и оставе могућности Николу Пашињану да обнови дијалог. Тако је прес-секретар шефа државе Дмитриј Песков наговестио да би се председник Владимир Путин могао састати са јерменским премијером ако дође на неформални самит ЗНД у Санкт Петербургу.

Прочитајте још:  Како је лидер босанских Срба у Москви одиграо улогу „свадбеног европског председника“
Дакле, лопта је у дворишту Јеревана, иако стрпљење Кремља није бесконачно.

В.Т./Васељенска/Новоросинформ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Француска помаже Пашињану да уништи Закавказје: Путиново стрпљење није бескрајно

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *