ДОКЛЕ ВИШЕ : Након упада Албанца у цркву код Подујева, свештеник наишао на закључана врата и катанац

1

ДОКЛЕ ВИШЕ : Након упада Албанца у цркву код Подујева, свештеник наишао на закључана врата и катанац.

Свештеник Епархије рашко-призренске обишао је данас Храм Светог арханђела Михаила у Ракитници код Подујева након што је претходно, Албанац Никола Џуфка (Николла Xхуфка) који се представља као православни свештеник, заједно су групом људи ушао у цркву, саопштио да је основао “Албанску националну цркву“ и променио назив верског објекта СПЦ.

Парохијски свештеник Станиша Арсић посетио је данас овај храм СПЦ у пратњи Косовске полиције

„Свештеник Арсић је установио да су након паљевине и рушења јужног зида на храму још пре неколико година без ичије дозволе вршени грађевински радови“, поручују из Епархије рашко-призренске.

Прочитајте још:  Како и када су екуменисти преузели власт у СПЦ
Уједно наводе да је свештеник покушао да уђе у цркву, али да су врата била закључана великим новим катанцем и оковима који су уграђени у камени довратник и стара дрвена врата која имају своју браву.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Са северне стране на главном делу цркве поломљена су стакла на прозору и кроз њега се једино може видети део унутрашњости и епитрахиљ који је остао, након провале и наводног служења самозваног свештеника Николе Џуфке и Кристијана Загалија, такође лажног свештеног лица из Албаније кога је Џуфка прогласио за свештеника“, додају из Епархије.

У трњу поред тротоара испод прозора, одложени су остаци малих белих свећа које се користе за декорацију и, додају из Епархије, вероватно у „обреду“ који је обављен у проваљеном храму.

„Отац Станиша се помолио испред затворених врата и на гомили сломљених плоча и цигала пронашао део довратника из унуташњости храма на ком се налазе орнаменти и ћирилична слова. Иако ретки послератни извештаји говоре о старом гробљу око цркве и два очувана крста, данас их није било могуће пронаћи“, додаје се у саопштењу.

У јучерашњем оглашавању Епархија рашко-призренска најавила је да ће поднети кривичну пријаву против Николе Џуфке, као и да ће од полиције да затраже разјашњење околности око учешћа представника општине Подујево у овом чину.

Епархија је осудила провалу у цркву, наводећи да је реч о грубом насртају на имовину СПЦ у циљу „ширења етничке и верске мржње и нестабилности на простору Косова и Метохије“.

Прочитајте још:  Јерменски свештеник одбио да се рукује са Пашињаном: Нека му бог суди
Синоћ се огласила и Канцеларија за КиМ, такође осуђујући упад у објекат СПЦ, уз наводе да овакав „насилни и плански акт“ Џуфке није могао бити изведен без знања и подршке институција у Приштини.

Никола Џуфка, иначе грађанин Албаније из Елбасана, према наводима Епархије рашко-призренске, али и Православне цркве Албаније, заправо није свештено лице, већ се лажно представља као свештеник.

Православна црква Албаније је још прошле године у саопштењу навела да Џуфку не признаје ниједна хришчанска црква ни у једној земљи, оптуживши га уједно за ширење дезинформација, да омаловажава и исмева православне свештенике у Албанији.

Никола Џуфка је био у центру пажње јавности прошле године управо због својих изјава, када је казао да је наводно „избачен“ из Високих Дечана „само зато што је Албанац“.

Одмах се огласио манастир, наводећи да је Џуфка покушао да сними фотографије и видео материјал у овом манастиру, који би „искористио за свој шовинистички програм“, али и да није избачен, већ да су о његовим активностима обавестили КФОР.

Васељенска/Глас јавности

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ДОКЛЕ ВИШЕ : Након упада Албанца у цркву код Подујева, свештеник наишао на закључана врата и катанац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *