ЕУ захтева да се споразум из Охрида хитно уврсти у преговарачки оквир за Србију

0
споразума, лајчака

Вучић, Борељ и Лајчак у Охриду

ЕУ захтева да се споразум из Охрида хитно уврсти у преговарачки оквир за Србију.

Питање Косова и Метохије поново ће бити “на столу” у Бриселу и то по убрзаном поступку.

Прочитајте још:  Београд на септичким јамама: Несносан смрад и живот без канализације
Европска унија (ЕУ) ће формално тражити од Европске комисије да уврсти обавезе из споразума о путу ка нормализацији односа између Србије и “Косова”, у преговоре о чланству између Београда и Брисела, пише Радио Слободна Европа која је имала увид у нацрт закључака.

“Савет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савету, пре краја јануара 2024. године, измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије”, пише у документу о нормализацији односа између Србије и тзв. Косова.

Ове закључке ће, како је најављено, усвојити министри за европска питање на састанку Савета општих послова 12 децембра.

Исте закључке ће потом потврдити и Европски савет на самиту европских лидера који ће бити одржан 14. и 15. децембра. Поглавље 35 у приступним преговорима између Србије и Европске уније, обухвата односе са тзв. Косовом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ЕУ редовно упозорава да брзина приступног процеса са Србијом зависити од напретка у дијалогу о нормализацији односа.

Србија и “Косово” су 27. фебруара постигли споразума о путу ка нормализацији односа. У Охриду је 18. марта усаглашен анекс примене овог договора.

Изјавом високог председника ЕУ за заједничку спољну политику и безбедност Жозепа Бореља споразум се сматра правно обавезујућим за обе стране.

Прочитајте још:  Пажљиво припремали: Како су Англосаксонци бацили Украјинце у пакао трећег светског рата
ЕУ је и раније поручивала да ће и овај споразума да се укључи у приступни процес Србије, како би се потврдио правно обавезујући карактер тог документа.

Прво ЗСО

У нацрту закључака се поздравља Споразум о путу нормализације између тзв. Косова и Србије и његов анекс за имплементацију.

Међутим, изражава се жаљење због недостатка примене код обе стране, “као и других нерешених обавеза постигнутих у дијалогу који помаже ЕУ”.

Позивају се Србија и “Косово” да у потпуности поштују и спроводе све обавезе, без даљег одлагања и предуслова.

“Ово укључује оснивање Заједнице општина са српском већином. Савет поздравља спремност Србије и Косова да прихвате нацрт статута који је странама представила ЕУ, уз разумевање да је потребно даље радити на овој основи”, стоји у нацрту.

Прочитајте још:  Мађарска се спрема да изгради гасовод са Србијом - продужетак „Турског тока“
Такође се у документу изражава очекивање да и Србија и “Косово” пронађу одрживо решење за ситуацију на северу Косова које гарантује безбедност, сигурност и демократију за све грађане.

Срби да се врате у институције и врате војску са линије

“Савет очекује од Србије да се укључи у дијалог уз подршку ЕУ у доброј вери и духу компромиса како би се постигао свеобухватан правно обавезујући споразум с Косовом о нормализацији односа у складу с међународним правом и правним тековинама ЕУ без даљег одлагања. Овај споразум треба да се бави свим кључним отвореним питањима и на тај начин допринесе регионалној стабилности”, наводи се у закључцима.

Додаје се да су нормализација односа и спровођење обавеза из дијалога суштински услови на европском путу обе стране и да “обе стране ризикују да изгубе важне прилике у одсуству напретка”.

У закључцима који се односе на Србију, у одломку који се односи на ситуацију на северу Косова, поручује се да “оштро се осуђују насилни акти демонстраната косовских Срба против грађана, трупа Кфора, органа за спровођење закона и медија који су се десили 29. маја 2023”.

Такође се у том смислу спомиње и сукоб у селу Бањска 24. септембра 2023, када су настрадали један косовски полицајац и тројица Срба.

“Савет очекује од Србије да у потпуности сарађује и предузме све неопходне мере да се починиоци напада ухапсе и брзо приведу правди. Савет изражава жаљење што Србија није предузела довољне мере у том погледу”, поручује се у нацрту закључака који чекају на усвајање Савета општих послова ЕУ.

Прочитајте још:  ЛУKАШЕНKУ СЕ ЛОШЕ ПИШЕ: Полиција у Минску спустила штитове у знак солидарности с демонстрантима
Изражава се забринутост због поновљеног гомилања војних снага Србије у близини “Косова” те констатује накнадно смањење трупа и опреме.

“Србија и Косово морају да наставе са сталним напорима за деескалацију, да се уздрже од једностраних и провокативних акција које би могле да доведу до тензија и насиља и да зауставе реторику која изазива поделе”, поручује Савет ЕУ.

Прочитајте још:  У Грачаници поништавају одлуку о размени општинске за приватну имовину
Поздравља се чињеница да је Србија предузела “неке кораке у правом смеру”, укључујући јавно подстицање косовских Срба да учествују на локалним изборима на северу Косова. Од Србије се тражи да подстакне косовске Србе да се врате у институције које су напустили.

Понавља се упозорење да ће могући неуспех у деескалацији тензија имати последице и да је ЕУ спремна да процени “даље мере и према Србији и према “Косову”, ако буде потребно”.

Савет ЕУ, у нацрту закључака прихвата процену Европске Комисије да Србија одржава свој ниво припремљености за почетна мерила у кластеру 3 (Конкурентност и инклузивни раст) и обећава да ће наставити с проценом тога.

Поручује се, међутим, да ЕУ има снажна очекивања од Србије да појача своје напоре ка потпуном усклађивању са заједничким спољним и безбедносним позицијама ЕУ и рестриктивним мерама, укључујући Русију и Белорусију, “као питање највећег приоритета”.

“Савет такође позива српске власти да се уздрже од акција и изјава против ставова ЕУ о спољној политици и другим стратешким питањима”, наводи се у нацрту закључака.

Савет ЕУ поздравља “хуманитарну и другу помоћ” Србије Украјини.

Прочитајте још:  Усвојена делкарација о несталима; Вучић: Интереси Србије и српског народа на КиМ изнад свега!
Поздравља се такође “побољшана сарадња” Србије с ЕУ на спречавању заобилажења рестриктивних мера ЕУ и охрабрује Србија да настави ове напоре.

“Иако признаје напредак у овом погледу, Савет наставља да наглашава потребу да Србија у потпуности испуни своју обавезу да се усклади са визном политиком ЕУ”, поручује се у нацрту закључака.

Поздравља се благовремено усвајање пет закона којима се примењују уставни амандмани из 2022, али се нацртом закључака поручује да је потребан даљи рад и политичка посвећеност да би се спровеле реформе у основним областима, укључујући правосуђе.

Прочитајте још:  ФУНДАМЕНТАЛИСТИ СЕ ВРАЋАЈУ ИЗ СИРИЈЕ НА КОСМЕТ: Србија не може да их контролише, а нико други неће
Подвлачи се потреба да Србија појача напоре у борби против корупције и организованог криминала, те неопходност опипљивих и убедљивих резултата о ефикасним истрагама, кривичним гоњењима, правоснажним пресудама, замрзавањем и конфискацијом имовине стечене криминалом.

“Савет подсећа да ће напредак Србије у владавини права и нормализацији односа са Косовом наставити да одређују укупан темпо приступних преговора”, поручује се путем ових закључака који ће бити усвојени 12 децембра.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *