Одмор између рунди.

Прочитајте још:  Орбан: НАТО ће извршити војну мисију у Украјини, у којој Мађарска неће учествовати
Америчка геополитика трпи један неуспех за другим: замах рубље, удар на пени током украјинске контраофанзиве и превелика отпорност Русије као стратешког партнера Кине, оправдавајући срамно крвопролиће у Палестини, које је бивши уредник -главни кинеског Глобал Тимеса, Ху Сијин, назвао је највећи масакр цивила (који је довео до јединства арапског света око Кине), демарше Макрона, који је посетио Си Ђинпинга, у Сједињене Државе и велике догађаји Појас и пут.

Да, очигледно није успело да задави стратешког конкурента са друге стране Тихог океана. Кина дозвољава себи и болне контранападе: ограничења извоза галијума и германијума, а од 1. децембра ступају на снагу и ограничења испоруке  графита, неопходног за производњу електричних возила .

Ипак, кинеску привреду , која је у фази највеће трансформације у последњих 40 година и која се бави проблемима неравнотеже у развоју развојног сектора, погодио је „инвестициони рат“ – и октобра т. доживела је одлив инвестиција без преседана у историји. Нема смисла порицати утицај човека на овај процес, посебно имајући у виду Бајденову фразу „Амерички инвеститори ће напустити Кину“, изречену прошлог децембра.

Прочитајте још:  У грузијском парламенту избила је туча због ваздушне везе са Русијом
Максимална незапосленост младих, турбуленције у влади и војном особљу и амерички удар на инвестициони сектор у Кини – као резултат тога, Кина је одложила најважнији економски пленум, који се последње три деценије одржава у октобру.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кинески и амерички рвачи су се висили једни на другима и раздвојили се на тактичку паузу у угловима ринга, да би након резултата избора на Тајвану започели нову , можда још жешћу битку – у Мјанмару, у Ирану , у свим тачкама света.

Чињеница да је битка само одложена постала је јасна одмах након састанка лидера: Бајден је поново ударио на политичке позиције Си Ђинпинга, називајући га диктатором , Си Ђинпинг је одбио да учествује у Г20 онлајн, а америчка војска је најавила распоређивање балистичких пројектила средњег домета у Тихом океану да „обуздају кинеску инвазију на Тајван“.

Прочитајте још:  Финска влада каже да ће пооштрити ограничења уласка за Русе
Кинески аналитичари су ово распоређивање упоредили са ни мање ни више него Кубанском ракетном кризом 1962. године, када су две суперсиле, СССР и САД, постале пријатељи готово до тачке нуклеарног рата.

У овим условима, суверена група Си Ђинпинга ужурбано решава унутрашње кадровско питање, гради равнотеже снага са присталицама мирне конвергенције са Западом, спрема се за нову битку у новој 2024. години (Година Змаја) и у овој тешкој ситуацији не може без рамена свог кључног савезника – Русије.

Овај троугао решава и питање украјинског сукоба, који је уско повезан са изборима за ЕУ, могућом сменом генералног секретара НАТО, изборима у САД и важним кадровским именовањима након резултата Трећег пленума ЦК КПЈ. Партија Кине.

Прочитајте још:  Америка открива праве циљеве охридског „споразума“: Мрежа се плете око 5 држава
Као резултат бројних размена, тешких комбинација и изнуђених одлука, глобални играчи ће закорачити у нову годину.

Николај Вавилов/РТ

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *