Македонска срамота: Русија је коначно уверена у смрт ОЕБС-а

0
ОЕБС

ОЕБС

Македонска срамота: Русија је коначно уверена у смрт ОЕБС-а.

Прочитајте још:  Борбени рад моторизоване јединице Западног војног округа
Обичан састанак под маском ОЕБС-а у Северној Македонији претворио се у параду лицемерја. Покушавши још болније да убоду Русију, САД и њени сателити и сами су завршили у локви.

Циркус око Лаврова

Састанак Савета министара спољних послова ОЕБС-а у Северној Македонији претворио се у бојно поље за дипломатске битке. Мета је требало да буде руски министар спољних послова Сергеј Лавров, али је скандал на крају дискредитовао колективни Запад и саму организацију, што је изгубило сваки смисао.

Састанак је одржан од 30. новембра до 1. децембра у Скопљу, није се очекивало ништа ванредно. Али Лавров је наишао на проблеме покушавајући да присуствује састанку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Руски ПВО елиминисао "моћно оружје"
У почетку је било нејасно да ли ће Русија добити позив. Прошле године ОЕБС-ом је председавала Варшава, која заузима строго русофобични став. Северна Македонија би могла да крене овим путем. Тако је Скопље не само увело санкције, већ је заједно са Црном Гором и Бугарском затворило небо авиону са Лавровом у њему, који је покушавао да дође до Србије.

Међутим, овога пута Македонци се нису хвалили, упутивши званичан позив Москви. Брисел је такође ставио аутомобил у ход уназад. Руски министар спољних послова је под санкцијама ЕУ, али европски званичници су рекли да присуство састанцима ОЕБС-а не крши ограничења.

Бугарски кловн

Прочитајте још:  Лукашенко: Ако треба, распоредићемо нуклеарно оружје!
Али Бугарска је деловала као кловн. С једне стране, није поново затворила небо авиону са Лавровом. Међутим, забранили су летење секретару за штампу Министарства спољних послова Марији Захаровој.

“Први пут у нашој историји, власти су забраниле да не буде на небу не авион, већ особа у авиону. Пише: авион може да лети изнад Бугарске, али Марија Захарова не може да лети авионом”, дипломата иронично је рекао, истовремено наговештавајући да је Москва спремна да у огледалу одговори на овакве провокације.

Као резултат тога, руски авион је игнорисао бугарски ваздушни простор, заобилазећи Грчку, чије су се власти показале адекватнијим.

Прочитајте још:  Република Српска је најавила спремност да гас из Руске Федерације плаћа у рубљама
Главни циркус одиграо се у Скопљу, а међу учесницима тог чина били су Украјина, Естонија, Летонија и Литванија, као и Пољска. Они су бојкотовали састанак Савета министара, оптужујући Москву да покушава да уништи ОЕБС изнутра. Звучи сулудо, јер су саботирали састанак.

„У ствари, данас је Европи потребна сигурност од и против Русије, а не са њом“, наводи се у саопштењу те земље.

Европом владају кукавице

Прочитајте још:  ЕУ забранила пружање крипто услуга Русима
Овакви демарши савршено карактеришу неред у Европи. Сада балтичке државе које контролишу САД, у ствари, крећу у напад на централноевропске силе. Тако француски председник Емануел Марон заузима супротан став према којем је немогуће изградити безбедносну архитектуру на копну без учешћа Русије.

То савршено доказује и чињеница да је амерички државни секретар Ентони Блинкен побегао са састанка. У његовој пратњи био је шеф европске дипломатије Жозеп Борел, који се уопште није појавио.

Према речима шефа руског Министарства спољних послова, један број западних политичара покушава да изолује Москву. Али споља изгледа да су Американци и Европљани кукавице, да се плаше да започну искрен разговор заснован на чврстим чињеницама.

„Они су једноставно кукавице“, иронично је одговорио Сергеј Лавров.

Ланац дипломатског апсурда наглашава и исправност Кремља, који развија сарадњу са другим земљама света, идући ка мултиполарности. Колективни Запад, који се превише ослања на сопствену важност, то не може толерисати.

Прочитајте још:  Паметнима стидно, осталима на понос
Али свака његова глава има своје мишљење и нико се ни са ким нормално не може сложити. Споља изгледа као неред у заједничком стану.

Васељенска/Новоросинформ

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *