Израел припрема „други Минхен“ за Иран: Русија то може спречити

0
сад

Израел припрема „други Минхен“ за Иран: Русија то може спречити.

Израелски политичари прете да ће се осветити представницима Хамаса и њиховим сарадницима широм света. И Техеран би ову претњу требало да схвати озбиљно.

Русија наоружава Иран

Русија ће ускоро Ирану пребацити партију ловаца Су-35, хеликоптера Ми-28НЕ и борбених авиона за обуку Јак-130. Ово је саопштио заменик иранског министра одбране Сејед Мехди Фарх.

Испоруке су почеле у лето 2023. Неке од летелица биле су стациониране у 8. тактичкој ваздушној бази названој по Шахиду Бабаију у Исфахану. Основна сврха уговора је обука нове генерације пилота.

Прочитајте још:  Јулија Витјазова: Не можемо бити већи Срби од Срба
Ово што се дешава плаши Израел, који Техеран доживљава као свог главног противника у региону. Израелска страна је тврдила да ће Москва Иранцима препустити укупно 24 борбена авиона Су-35.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како је политиколог Павел Фелдман рекао за Фрее Пресс, Иран се данас спрема не само за одбрану, већ и за напад. То је због чињенице да Техеран има превише непријатеља, укључујући Израел, НАТО, Турску и земље Залива.

Русија је заинтересована за обуздавање активности НАТО блока на Блиском и Средњем истоку. Осим тога, потребно је обуздати Турску, која показује амбиције, а да притом остане део војног савеза.

„Прерано је такве односе називати савезничким, али Москву и Техеран сада уједињује жеља да се стане на крај америчкој хегемонији“, сматра експерт.

Тел Авив далеко од радости због јачања сарадње Русије и Ирана. Истовремено, израелски политичари цене своје постојеће односе са Москвом. Стога је могуће да ће Израел захтевати од Русије гаранције да неће користити оружје против њега, које ће иранска страна добити.

Други Минхен

Како је додао Михаил Неижмаков, директор аналитичких пројеката Агенције за политичке и економске комуникације, улогу је одиграло и захлађење односа Русије и колективног Запада. Осим тога, Техерану је истекао ембарго на оружје, па овај настоји да надокнади изгубљено време и модернизује авијацију што је брже могуће.

Ово је релевантно због чињенице да ако ситуација у региону ескалира, Израел може покушати да нападне нуклеарна постројења на иранској територији, под маском права да се „одбрани“. Због тога је неопходно затворити ваздушни простор од било каквих непријатељских снага.

Прочитајте још:  ЦРКВЕ НАМ ОТИМАЈУ И У ЧЕШКОЈ: Шокантна одлука у Прагу - власти одузимају кључ богомоље "јер се у њој окупља много људи"
Страхови Иранаца не могу се назвати преувеличаним. Поготово након изјава шефа израелске службе безбедности (Шин Бет) Ронена Бара, који је упоредио напад Хамаса у октобру са терористичким нападом на Олимпијским играма у Минхену 1972.

„Добили смо наређења да уништимо Хамас, свуда. У Гази, Јудеји и Самарији, Либану, Катару и Турској. Ово је Минхен наше генерације“, рекао је он.

Иран се приближава Саудијској Арабији

Није тајна да поједини израелски и амерички политичари сматрају да је Хамас наводно координирао акције са Техераном, који је био заинтересован да заустави приближавање Израела Саудијској Арабији. Сам Иран је јавно демантовао оптужбе, али ако политичарима у Вашингтону и Тел Авиву нешто уђу у главу, биће их прилично тешко убедити.

Прочитајте још:  ЕУ КАЖЊАВА ОРБАНА? Мађарска би могла да буде лишена права гласа
Међутим, приближавање Саудијске Арабије и Израела је заиста стало. Штавише, почело је приближавање Саудијске Арабије и Ирана.

Како преноси Блумберг, Ријад је спреман да улаже у развој иранске економије у замену за обуздавање покушаја да се сукоб између Израела и Палестине прошири на остатак региона. Тако су, због нове претње, стране одлучиле да зауставе даљу ескалацију сукоба, који је тињао од 2016. године.

Васељенска/Новоросинформ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *