УМЕСТО ДА ДЕЛЕ ПРАВДУ, ОНИ КРШЕ УСТАВ: Судије и тужиоци на пројектима невладиних организација и страних амбасада и институција

0

 Већ смо писали о судијама и тужиоцима који се финансирају од стране невладиних организација, страних амбасада и страних институција, њихов штетан утицај разара српско правосуђе више од 20 година.

Зато овде преносимо саопштење Удружења судија и тужилаца које је реаговало на штетно понашање колега које се супротно уставу и закону укључују у предизборну политичку кампању.

Управни одбор Удружења судија и тужилаца Србије (УСТ) сматра да ће улогу правосудног система у годинама које долазе дефинисати одговор на питање да ли судије и тужиоци желе да буду професионалци у судницама и ван њих или да буду квазиполитичари.

– По броју оних који су се упустили у политику, решени да се истакну унижавањем струке и рада својих колега на трибинама, додворавајући се наводним европским трендовима и политичким опцијама, јасно је да огроман део правосуђа ипак чине професионалци – наводи се у у саопштењу УСТ.

Kоментаришући ове судије и тужиоце, Удружење оцењује да то раде зато што им недостаје политика, која је уставним реформама елиминисана из свих изборних процеса у правосуђу, па они сада добровољно хрле у њу, под својим именом и презименом, “не заборављајући да истакну и своју функцију, коју им је та иста политика дала”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Те судије и тужиоци, како сматра УСТ, учествују на скуповима, потписују прогласе, позивају народ да гласа за једне који ће радити све супротно у односу на друге, у предизборној кампањи их има више него неких професионалних политичара и сваким даном све више унижавају професију својим иступима, увредљивим пре свега за њихове колеге, али и правосуђе у целини.

Прочитајте још:  Девојчица нестала код Деспотовца, породица моли да се јаве грађани ако имају било какву информацију

– Kолеге се отворено питају што се те индивидуе заправо не разреше и кандидују на изборима – истиче се у саопштењу и оцењује да је у овом тренутку покушај стварања, такозване правосудне елите, односно “државе у држави”.

– Успело је у Румунији, успева и у САД. Ослобођено правосуђе потом удара на друге гране власти, подиже оптужнице и мења политичку крвну слику једне државе, док не дођу на власт они који су по вољи. Ако Сорошеви тужиоци у Америци подижу оптужнице против Трампа, у очајничком покушају да спрече његов повратак у Белу кућу, шта раде Сорошеви тужиоци у Србији? У принципу чекају сигнал када могу да почну – указује УСТ.

Даље упозорава да се поверење грађана у правосуђе губи када они виде да поједини јавни тужиоци подржавају ”ПроГлас”, а након тога на телевизији или уживо на трибинама чују исте како говоре о томе да се не хапсе крупни дилери, да је у држави безакоње, системска корупција, организовани криминал, да грађани треба да прикупе доказе о притиску на гласаче, крађама и уценама, да присуствујемо експлозији криминала, неправде и насиља .

УСТ на крају примећује и да су високи представници Сједињених Америчких Држава и Европске Уније дајући своју подршку, практично злоупотребљени у процесу правосудне реформе у Србији све зарад личних интереса и амбиција појединаца, који су им законодавна решења лажно представили као спасоносна за српско правосуђе.

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *