Чуђење и гађење. Срби наилазе на талас противника СВО из Русије

0

Чуђење и гађење. Срби наилазе на талас противника СВО из Русије.

Срби са запрепашћењем откривају бројне противнике СВО који су пребегли на Балкан и сада бацају блато на своју отаџбину синхронизовано са непријатељима Русије.

Прочитајте још:  Вархељи: Усвајање правосудних закона од суштинског значаја за пут ка ЕУ
Ове утиске са читаоцима ПолитНавигатора дели политиколог Денис Денисов , стручњак Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације, директор Института за мировне иницијативе и проучавање конфликта, који се недавно вратио из Београда .

…Нажалост, тренутно нема мање или више тачне статистике о величини нове руске дијаспоре у Србији, али водећи београдски социолози и политиколози говоре о цифри од 75 до 150 хиљада људи.

Тканина историје је замршено саткана, подсетимо се да ово није први пример миграције како Руса у Србију, тако и Срба у Русију. Још у 18. веку, уз дозволу краљевске породице Руског царства, „Дивље поље“ (значајан део Новоросије) почело је да се насељава Србима, позваним да развијају ове територије. Тада су Срби постали испостава јужних граница царства – граничари (граничари на српском), оснивајући низ руских градова – попут Славјаносербска.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Све гласније најаве о протесту у ГСП, на Зеленом венцу освануо позив
Век и по касније, захваљујући матуранту Странице Корпуса Његовог Величанства (у једноставној кожици) српског краља Александра И Карађорђевића, већ руски, царски официри после револуције отишли ​​су у Краљевину СХС. и служио је углавном у граничним трупама.

Сада, шетајући пријатним и лежерним београдским улицама, мало ко од наших суграђана схвата да су многе од лепих, вековних кућа које красе престоницу и стварају њен јединствени имиџ, изградиле руске архитекте. А, морам искрено, Срби и данас цене и поштују допринос и развој своје државе својој култури коју су дали наши исељеници.

Али хајде да скренемо са сећања и историје и пређимо у модерну Србију. Србија је европска земља, са балканским призвуком, традиционалним вредностима код већине људи, која покушава да балансира у савременој геополитици, задржавајући свој карактер и лице.

Опис историјских веза између Русије и Србије може нехотице навести читаоца на идеју да решење разлога за појаву нове руске дијаспоре лежи на површини и да се лако објашњава наведеним факторима. Међутим, не.

Прочитајте још:  Син Брана Гвозденовића основао грађевинску фирму усред „мрског“ и „окупаторског“ Београда
Желео бих да идеализујем модерна друштва Русије и Србије и да ове факторе сматрам кључним, али стварност је нешто другачија (потпуно другачија).

Након почетка Специјалне војне операције, многи грађани Русије заузели су став неприхватања сукоба. Предуслови су били различити, али су се у основи састојали од следећих равни:

1) СВО и накнадне санкције и ограничења против Русије, за њене грађане, ометали су вођење пословања, што је за многе традиционално;

2) Љубитељи путовања по Европи, који су имали прилику да раде на даљину, нису желели да се ограниче на ово и напустили су земљу;

3) Идеолошки противници Северног војног округа, упркос свему и у знак протеста (мора се рећи без велике користи, како за себе тако и за ствар) почели су да траже ново пребивалиште.

Као резултат, имамо приближан портрет просечног Руса у Србији. Он је опозиција руским властима, мобилан у погледу посла, са прилично високим нивоом благостања.

Па зашто Србија? Прво , Русија и Србија су закључиле споразум о безвизном режиму, а наши суграђани могу легално боравити у земљи 3 месеца, а продужење тог периода није нерешив проблем.

Прочитајте још:  „Ако је ово хуманитарна интервенција, шта је онда злочин? – брат детета које је убио НАТО
Друго , још увек постоји директна ваздушна комуникација са Србијом из Москве, лет траје само 2 сата и 40 минута. Овде, наравно, треба напоменути да су од почетка СВО-а карте за директне летове обориле све рекорде цена и настављају да их обарају, али за богате Русе удобност је скупља од десетина хиљада рубаља.

Треће , живот у Београду и Москви је упоредив по финансијским трошковима.

Четврто , Србија се налази скоро у центру Европе, што предодређује погодне логистичке руте до земаља и градова које Руси воле.

Пето , Србија је ипак за Русе веома пријатна земља за живот, јер за већину њених становника постоји позитивна слика о човеку из Русије (90 одсто Срба ће, сазнавши да сте из Русије, дефинитивно изговорите класичну фразу: „ Бог је на небу, земља руска “).

И ту почиње забава. Тренутно, хиљадама Срба који имају (КОМУНИКАЦИЈСКО ИСКУСТВО) комуникацију са нашим мигрантима, свет се окреће наглавачке!

Прочитајте још:  Српска листа најавила протесте
За већину Срба незамисливо је оштро супротстављање наших миграната власти (када многи од њих са гневом и презиром говоре о Русији, Срби могу или да пребију дрског госта, или интелигентно да оду, схвативши до краја живота да му је проговорила луда особа).

У традиционалним српским кафанама (ресторани, често са дугом и занимљивом историјом), нови Руси покушавају да наруче смутије и вегетаријанска јела, којих у српској традиционалној кухињи једноставно нема (са изузетком салата).

Појава посетилаца збуњује и српско друштво, јер се не уклапа у традиционалну представу о руском јунаку . Људи који сада говоре руски најчешће су у Србији мршави људи са наочарима, који носе уске фармерке и другу унисекс одећу.

Прочитајте још:  Прошао голготу у шиптарском казамату: Душан Обреновић пуштен на слободу
Последица свих ових фактора је тотална деконструкција позитивне слике Русије у очима обичних Срба. За многе, стварност се испоставља једноставно неподношљивом, а они наглашено не примећују ове ликове који сада живе поред њих.

И ма колико жалосно, Срби ће сада морати да живе са таквим РУСКИМА више од годину дана.

Често, заведени овоземаљским благодатима, већ је покренут пуноправни процес добијања српског држављанства (наравно, с разлогом, цене, према речима српских колега, достижу и до 80 хиљада евра за пасош ).

Прочитајте још:  Премијер Белгије: Брисел ће почети да шаље ловце Ф-16 Украјини
Може се само саосећати са запосленима у амбасади Србије, који су тренутно принуђени да комуницирају са новим суграђанима који не само да не познају историју Србије, већ ни на најједноставнијем нивоу не говоре језик, већ на истовремено имају документе који потврђују њихово српство кроз неколико векова.

Мора се признати да ако посматрамо проблем руских миграната у Србији кроз призму економских интереса, онда су они, наравно, корисни и пожељни за ову земљу, али друга страна медаље је коренита промена перцепције. Руса у Србији и, као последицу, рушење тог историјског континуитета братских односа .

Прочитајте још:  Кренула евакуација припадника Вагнера из Белорусије у Русију, Путин хитно напустио Курск
Недавно је у Београду један руски професор рекао да ће нови талас миграција из Русије у Србију постати елемент руске „меке моћи“ на Балкану… па, морамо признати, овај елемент утицаја је веома сумњива аквизиција.

В.Т./Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *