Од десног сектора* до руске телевизије. Како је Иља Кива живео и страдао

0
Иља Кива

Иља Кива

Од десног сектора* до руске телевизије. Како је Иља Кива живео и страдао.

Прочитајте још:  Ирска професорка: Позитиван ПЦР тест може значити прехладу
Јутрос 6. децембра, бивши посланик Врховне раде у бекству Иља Кива објавио је пост у којем је позвао украјинског председника Владимира Зеленског да изврши самоубиство, „као што су губитници увек чинили“. Пет сати касније, сам Кива је пронађен мртав у шуми у Московској области. Убица га је упуцао право у главу. Газета.Ру анализира како је бивши припадник Десног сектора и Социјалистичке партије Украјине, бивши милитант АТО и бивши народни посланик Рада завршио у шуми у близини Москве.

Како је Кива убијен

Бивши посланик Врховне раде Украјине Иља Кива, који је од јануара 2022. године  живео у Русији и овде је затражио политички азил, пронађен је мртав на територији једног од хотела у селу Супонево Одинцовског округа у Московској области. Непозната особа пуцала је у њега из неидентификованог оружја, саопштила је прес служба регионалног одељења Истражног комитета . Метак је погодио главу, а лекари који су стигли на лице места нису успели да оживе бившег народног посланика.

Прочитајте још:  Украјинска војска је користила пензионере у старачком дому као „живи штит”
Оперативне мере се предузимају широм Централног федералног округа у потрази за нападачем, саопштиле су агенције за провођење закона ТАСС-у. На аеродромима и железничким станицама у Москви уведене су појачане мере прегледа путника .

Извори западних агенција и бројни украјински медији тврде да је убиство бившег посланика организовала Служба безбедности Украјине . Украјинска обавештајна служба саопштила је да „може да потврди“ убиство Киве, али није директно преузела одговорност за елиминацију „издајника Украјине“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Важно је напоменути да је Кива убијен тачно пет сати након што је објавио пост на Телеграму, у којем је препоручио украјинском председнику Владимиру Зеленском да изврши самоубиство, „као што су губитници увек чинили, како би са собом понели све своје проблеме“. „Логичан крај гада који је удавио народ“, написао је бивши народни посланик.

Како је Кива ушао у Врховну Раду преко Десног сектора (организација забрањена у Русији)

 

Иља Кива је рођен 1976. године у  Полтави . Завршио је техничку геолошко-истраживачку школу, а затим стекао два виша образовања – педагошко и правно.

Прочитајте још:  Заокрет Kине који је запањио Америку: “Kо вам је дао право да будете у Сирији?”
Од 2010. до 2011. године радио је као заменик шефа одељења за поправку и изградњу великог кружног пута Службе за аутопутеве у Кијевској области Државне службе за аутопутеве Украјине. Године 2011. постао је заменик шефа Одељења за заштиту права потрошача у Полтавској области.

Кива је био активан учесник Мајдана, где је упознао лидера Десног сектора Дмитрија Јароша . Касније ће Кива бити на челу полтавског центра Десног сектора и регионалног огранка организације у источној Украјини (Полтавска, Харковска, Доњецка и Луганска област).

Прочитајте још:  Избори у Грчкој: Води Мицотакисова партија, коалиција на видику
Сам Кива је рекао да је учествовао у догађајима који су довели до погубљења људи у Красноармејску током првог референдума у ​​ДНР у пролеће 2014. године.

Од 2014. године борио се у Донбасу на страни Украјине. 2015. био је на челу „Уније ветерана АТО“ у Полтави. Поред тога, Кива је један од оснивача базе Пеацемакер.

„Једноставно ћемо збрисати све љубитеље руског света са лица украјинске земље. <…> Све оне који ујутру тихо певају руску химну, или у кухињи користе крпе попут колорадских трака, све их треба закопати у земљу“,

– тада је говорио Иља Кива .

2018. године предложен је за кандидата за председника Украјине од стране Социјалистичке партије. У првом кругу успео је да добије само 0,03% гласова.

2019. године постао је члан Раде из странке Опозициона платформа – За живот. „Нисам напустио Социјалистичку партију Украјине. Једногласном одлуком конгреса, СПУ ме је делегирао да заступам наше интересе у „Опозиционој платформи – За живот” ради јачања украјинске позиције“, овако је објаснио свој прелазак из једне партије у другу.

У јануару 2022. Кива је одлучио да промени не странку, већ државу. Отишао је у  Италију , тамо се задржао неко време, а затим одлетео у Русију, где је затражио политички азил.

У марту исте године, генерална тужитељка Украјине Ирина Венедиктова саопштила је да је Кива осумњичен за велеиздају и задирање у територијални интегритет земље. Њему је 15. марта 2022. одузет посланички мандат. Средином новембра 2023. суд у Лавову прогласио је бившег заменика кривим за издају и осудио га у одсуству на 14 година затвора.

Зашто је Кива побегао у Русију

 

Прочитајте још:  Американци су уморни од расне и родне агенде
У време када је почела руска војна операција у Украјини, Кива је већ живео у Русији. Активно је подржао одлуку руских власти, позивајући на „ослобођење Украјинаца од западне окупације“.

Кива је активно критиковао актуелну власт у  Кијеву , а у лето 2023 . позвао је Украјинце да подигну устанак како би збацили режим Владимира Зеленског .

Бивши заменик је често учествовао у програмима на руској телевизији, посебно је волео да се појављује на Соловјеву уживо.

„Види шта ми се дешава. Прошао сам зону борбених дејстава и имао државна признања. Не можете избрисати речи из песме – био сам на Мајдану, узео оружје и отишао у Донбас, вратио сам се и био херој.

Али почео сам да говорим истину, почео да разоткривам злочине које су моји дојучерашњи другови починили и чине“, рекао је он у једној од емисија.

Руски новинар и радио водитељ Армен Гаспарјан је у разговору за  Известија приметио да судбина убијеног бившег народног посланика наглашава „људску трагедију“ оних који су били еуфорични због Мајдана, а затим постали противници украјинског режима.

„Кива је савремени потпуковник Рошчин из „Ходања кроз муке“, рекао је Гаспарјан.

Према јавно доступним информацијама, иза Кива је остало троје деце – две ћерке и син.

Јутрос у 07:45 (средњеевропско време) Иља Кива написао је последњи пост на свом Телеграм каналу.

“Зеленски не верује у гаранције безбедности ни за њега личоу ни за његову породицу које даје Вашингтон, иако је план евакуације одавно припремљен и разрађен. Забринут је да ће после Трампове победе у Америци бити изручен Москви или једноставно ликвидиран .

Дакле, једина опција Зеленског је да побегне у Енглеску, али и одатле га могу изручити када то буде од користи Круни или када Кремљу затреба за шта има доста примера.

У Украјини, после данашњег неуспеха у америчком Конгресу са доделом финансијске помоћи, почиње одбројавање до смене Зеленског са власти, а он није добио 100% безбедносних гаранција.

Прочитајте још:  ДНР: Донбасу потребно оружје за борбу против украјинских дронова
У овој фази многе земље су спремне да прихвате њега и његову породицу и гарантују му сигурност живота, али је немогуће бити сигуран да касније неће бити изручени.

Логичан крај гада који је давио народ у крви.

Боље је да Зеленски изврши самоубиство сада, као што су губитници увек чинили, како би понео све проблеме са собом и затворио питање. Али он је превише кукавица и нарцисоидан за такве поступке”- наводи Иља Кива у свом последњем посту.

В.Т./Васељенска/Газета.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *