Још један случај колумбајна у Русији: Ученица пуцала на школске другове и извршила самоубиство

0
колумбајна

нови случај колумбајна

Још један случај колумбајна у Русији: Ученица пуцала на школске другове и извршила самоубиство.

7. децембра 2023. догодила се трагедија у Брјанску : 14-годишња Алина А., ученица осмог разреда гимназије број 5, дошла је на час биологије са пушком и ловачким ножем. . Током прозивке, девојка је ушла у учионицу и отворила ватру. Услед тога је убијена њена другарица из разреда, 13-годишња Марина Н., а четири дечака су рањена.Она је извршила самоубиство.

Прочитајте још:  Володин: Узећемо Аљаску од САД
Ово није први случај пуцњаве у школи (школска пуцњава, шире гледано, напад из оружја) у Русији. Постоје гласине о сличним инцидентима у школама у Москви и Ивантејевки, на Керчком колеџу и гимназији у Казању, на Пермском државном универзитету, гимназији Введенског Владичног манастира у Серпухову и школи у Ижевску. Уобичајено је да се овакви злочини рачунају од 2014. године, када је ученик престоничке школе број 263 у округу Отрадное дошао на час са очевим оружјем, убио учитеља и полицајца и ранио другог полицајца, а држао своје другове из разреда. талац.

Тинејџери који почине такве нападе обично се називају Колумбајнери* – по имену школе Колумбајн у Сједињеним Државама, где су ученици Ерик Харис и Дилан Клеболд починили масакр ученика 1999. године. 2022. Покрет Колумбајн* (у Русији је признат као терористички и екстремистички. Међутим, упркос мерама које држава предузима да спречи пуцњаве у школама, оне се и даље дешавају.

Прочитајте још:  Хрватска укида српски језик у школама
Сакупили смо све што до сада знамо о масовној пуцњави у школама – коментаре стручњака, савете о безбедности и приче оних који су преживели сличне трагедије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Идеја о пуцњави у школи не долази тинејџеру преко ноћи.

Запосленик Истражног комитета Руске Федерације на месту пуцњаве у гимназији број 5 (Брјанск).  Ученица осмог разреда гимназије носила је ватрено оружје из којег је више пута пуцала.  Снимак из видеа
Запосленик Истражног комитета Руске Федерације на месту пуцњаве у гимназији број 5 (Брјанск). Ученица осмог разреда гимназије носила је ватрено оружје из којег је више пута пуцала. Снимак из видеа. Фото: Истражни комитет Руске Федерације/ТАСС

У материјалу „Руски колумбинери*: одакле су дошли“ покушали смо да истражимо феномен школских стрелаца и да разумемо зашто се тинејџери одлучују на фаталан корак, шта може да претходи пуцњави у школи, и што је најважније, да ли је тачно да ако су тинејџери чланови тематских група на друштвеним мрежама, сигурно ће изаћи да убијају.

Прочитајте још:  Москва тражи јаче обезбеђење за амбасаду у Подгорици, Захарова подсећа на објаву украјинског конзула
Испоставило се да се, генерално, ништа ново не дешава.

„Сличне ствари су се дешавале у совјетско време, само што нису биле много покривене.

Прочитајте још:  Институт Курчатов: Биолошко оружје постаје велики изазов. Русија је спремна да одговори
Пре случајева у Москви и Керчу, ове епизоде ​​су се обично тумачиле као кривично дело или манифестација лудила. Овакво тумачење није омогућило да се утврди да у Русији постоје и случајеви пуцњаве у школама“, каже психолог, виши научни сарадник Лабораторије за когнитивна истраживања при РАНЕПА Кирил Хломов , чија истраживачка интересовања обухватају случајеве масовних пуцњава у школама.

Доказано је, каже Хломов, да су школски стрелци имитатори, многи се посебно ослањају на „култни“ злочин Хариса и Клеболда, а пажња штампе на сваки од ових случајева утиче на потенцијалне криминалце, изазивајући такозвани „Вертеров ефекат“. ”

Идеја о пуцњави у школи не пада тинејџеру преко ноћи; често прођу године од тренутка када машта шта би урадио до планирања и извршења злочина. Дешава се да ствари не иду даље од фантазија.

„Окидачи који на крају доводе до неповратних последица могу бити акутни бол или изненадни губитак, а ови догађаји не морају нужно бити везани посебно за школу. На неки начин, ово је блиско концептима који описују самоубилачко понашање. Тада се фантазије претварају у акцију и долази до „одмрзавања“

каже психолог и додаје да фактори који доводе до „одмрзавања“ још нису довољно проучени.

Прочитајте још:  Пентагон: Задатак Украјине да врати изгубљене територије је недостижан
Психолог Кирил Хломов истиче да чињеница да је тинејџер у тематској групи указује, пре свега, да он има потребу да пронађе неку врсту решења за унутрашњи сукоб и ослободи напетости. „Они заинтересовани за масовна пуцњава имају подстицај да изаберу овај садржај у односу на многе друге забавне садржаје на мрежи.

Чак и ако тинејџер машта о пуцању или уништавању другова из разреда, то не може са стопостотном вероватноћом да значи да ће ускоро узети оружје у руке, каже стручњак. „Мислим да има доста оваквих тинејџера. А ако погледате цртеже које момци праве током лекције, онда ће половина или најмање трећина њих бити повезана са различитим облицима изражавања њихове агресије и напетости. Фантазија је нормалан начин да регулишете своју напетост и иритацију, при чему нико неће бити повређен. Али постоје границе за прелазак са фантазије на акцију и оне су до сада биле слабо проучаване.”

„Особа која изврши масовно убиство заправо врши самоубиство“

Полиција у гимназији бр. 5 у Брјанску
Полиција у гимназији бр. 5 у Брјанску. Фото: Андреј Мазуњин/РИА Новости

Александра Славјанскаја , директорка добротворне фондације Плус Р, која помаже тинејџерима, укључујући и оне са психијатријским обољењима, и брине о особама затвореним за тешка кривична дела, каже да је пуцњава у школи врста самоубиства. У материјалу „Пуцњава је врста самоубиства“, експерт каже: „Западни радови посвећени „стрелцима“ примећују да особа која иде да изврши масовно убиство, у ствари, увек изврши самоубиство. Или је буквално – особа је спремна да буде убијена приликом хапшења, или симболично – на крају крајева, особа никада неће бити иста као што је била пре злочина. Односно, шала је увек самоубиство. И увек постоји комплекс фактора који човека гурају на ово.”

Прочитајте још:  О чему су разговарали и шта су договорили Путин и Ердоган у Сочију
Славјанскаја истиче да су главни разлози који човека гурају на самоубиство, шалу или друге показне злочине

– породичне дисфункције, укључујући психичко или сексуално насиље,

– недостатак пријатеља, усамљеност, недостатак приоритетне одрасле особе,

– недостатак могућности за легално ресетовање агресије,

– стигматизација психијатрије,

– тинејџерска криза, када тинејџер мисли да ме „свет није прихватио и то се не може променити“

Стручњак напомиње да би школски психолози могли да прате школског стрелца, или бар да уоче проблематична питања – али само ако имају суштински другачији приступ дијагностици ученика, а такође и уз посебну обуку. „Нажалост, недавно сам разговарао са једним младим представником ове професије. Слушао сам фразу: „Свакога тестирамо једном годишње и одмах се види ко је склон самоубиству, а ко није. Односно, девојчици није пала на памет идеја да би месец дана након тестирања дете могло да доживи несрећну љубавну везу која би га натерала да изађе кроз прозор“, каже Александра Славјанскаја.

Како препознати школског стрелца и шта психијатри могу да ураде

Запослени у Истражном комитету Руске Федерације раде у гимназији број 5 у Брјанску, где је један ученик осмог разреда почео да пуца.  Видео снимак екрана
Запослени у Истражном комитету Руске Федерације раде у гимназији број 5 у Брјанску, где је један ученик осмог разреда почео да пуца. Снимак екрана снимка који је обезбедио Руски истражни комитет. Фото: РФ ИЦ/РИА Новости

Прочитајте још:  Аустралијска полиција дала рок демонстрантима да се повуку
Амерички истраживачи који су проучавали Колумбајнери* неколико деценија верују да још увек постоји шанса да се спречи масакр у школи. Стручњаци су проучавали 37 епизода у којима је учествовао 41 школски пуцач почињен између 1974. и 2000. године. Налази студије објављени су 2004. године и још увек се сматрају основним, посебно за одређивање идентитета потенцијалних колумбајна*.

Просечна слика стрелца изгледала је овако: усамљен, повучен, припада етничкој већини – у случају Америке, овај параметар се чинио важним, и, што је најважније, има директан приступ оружју.

Занимљива тачка из америчке праксе, на коју су се до сада ослањали руски истраживачи. У Сједињеним Државама, велика већина стрелаца су мушкарци – дечаци, дечаци, младићи, узраста од 11 до 21 године.

Прочитајте још:  Зеленски признао: Тешка ситуација за ВСУ код Артјомовска
До сада се веровало да девојке не чине такве злочине, писали смо у материјалу „Да ли је могуће спречити пуцњаву у школи: америчко искуство . Тако да инцидент у Брјанску више личи на изузетак од општих правила.

Најчешће је стрелац долазио из просперитетне породице и био је добар ученик, а није увек имао тешке (или барем дијагностиковане) менталне поремећаје. Оно што је сигурно јесте да је већина стрелаца доживела неки облик малтретирања (71% случајева). Већина нападача је имала самоубилачке мисли. И, што је најзанимљивије, у 81% случајева сведоци су знали за предстојећи напад – али то није помогло да се трагедија спречи.

Прочитајте још:  Трагедија у Словенији: Девојка (20) преминула од тромбозе након вакцинације, из владе најавили прекид употребе вакцине коју је примила
Чак ни психијатар није у стању да спречи случајеве масовне пуцњаве у школама, ма колико неко желео да сву одговорност пребаци на овог специјалисте. У случају пуцњаве у Керчу и Казању, криминалци су могли да се подвргну испитивању и добију дозволу за оружје – и то је изазвало дебату у друштву о кривици онога ко је дао ову дозволу. Психијатар Наталија Устинова у материјалу „Снимање и психијатрија. Могу ли дечји психијатри препознати потенцијалног стрелца? каже да је то у пракси мало вероватно могуће. „С једне стране, у друштву постоји стигма да је „психијатрија ужас“, а друга страна ове стигме је мишљење да је психијатар видовњак са неком врстом светог рендгенског зрака у оку: погледао је у особу и одмах схватио да ли има поремећај или не . То је мит. Ако особа није у стању очигледног менталног поремећаја, већ намерно скрива своје деструктивне заблуде, он је добро свестан да његова будућа судбина зависи од посете психијатру и има довољно средстава да прикрије своје стање у ординацији психијатра. ”

Упутства о томе како да се понашате када се шалите су бескорисна без стварног искуства.

Гимназија број 5 у Брјанску, где је ученик осмог разреда почео да пуца
Гимназија број 5 у Брјанску, где је ученик осмог разреда почео да пуца. Фото: Андреј Мазуњин/РИА Новости

Постоје инструкције како се понашати ако у школи постоји шала, али она не могу увек помоћи, чак и ако су састављена врло компетентно. У тексту „Седим на часу, чујем пуцње – шта да радим?“ објашњавамо зашто.

Основна правила понашања у случају шале за школарце и наставнике су прилично једноставна. Морате покушати да избегнете две главне грешке: панику и потцењивање ситуације.

Прочитајте још:  Хоботница глобалне дубоке државе против Русије и човечанства
Психолог Олга Бочкова , руководилац сопствене „Академије безбедности“, препоручује ученицима да слушају наставника, ако његова упутства нису у супротности са здравим разумом (на пример, каже да је све ово шала, наставите час), приликом евакуације, обавестите све који су у могућности (без успоравања евакуације), покушајте да контактирате спасилачку службу позивом на 112, јавите да је пуцњава у школи, и што је најважније, не понашајте се као херој и не покушавајте да ступите у контакт са стрелац, чак и ако је то особа коју познајете. 

Наставници треба да се организују и смире децу, да се сами не дају паници, ако постоје путеви за бекство, одвести децу на безбедно место, а ако путеви за бекство нису јасни, забарикадирати се, мирно и чврсто дати деци команду да искључите им телефоне тако да нема чак ни звука вибрације. И ни под којим условима не улазите у преговоре са стрелцем.

Истовремено, Алексеј Ширшов , оснивач Природњачке школе, који је почео да развија и спроводи обуку о безбедности за децу 2015. године, сматра да су сви ови савети бескорисни када нема обуке и правог „телесног“ искуства. Да би се то урадило, децу и наставнике треба одвести у стрељану да чују звуке пуцњаве и проћи редовну обуку у реалним условима.  

20. априла 1999. матуранти средње школе Цолумбине Дилан Клеболд и Ериц Харрис убили су 13 људи и ранили више од 20 људи. Цолумбине је постао синоним за злочине ове врсте и изазвао је много имитација; Дилан и Ерик су постхумно стекли статус култних личности. А мајка једног од дечака, Сузан Клеболд, постала је изопћеник. Жена је 17 година покушавала да схвати шта се заиста догодило њеном сину, и што је најважније, да ли је она, као мајка, крива што је родила и подигла чудовиште.

У „Мајка школског стрелца: ‘Молила сам се да он умре’,” испричали смо Сјуину причу. Прича о томе како је покушала, али није успела да спасе сина, и како је мало пре пуцњаве постепено сазнала шта се дешава са Диланом и није препознала сопствено дете. Њена прича помаже да се разуме да се трагедије дешавају чак и у веома добрим породицама које воле, а родитељи нису увек у стању да их предвиде.

Прочитајте још:  Шта се дешава у Америци (Видео)
Сузан је преживела малтретирање и тешку депресију, али је успела да преживи и сада помаже другим жртвама самоубиства.

„Колико год да прођем терапије, никада се нећу опоравити од овога. Али ево шта сам схватила: да је љубав довољна да спречи самоубиство, нико их никада не би починио“, каже жена.

„Знам да ћу живети са овом трагедијом до краја живота. Знам да ће многи увек осећати да мој губитак није упоредив са губицима тих породица. Знам да има оних који верују да немам право да осећам бол, само на вечно покајање. А такође знам да ни најодговорнији и најбуднији од нас не могу увек на време да пруже помоћ, али због љубави никада не смемо да се уморимо од покушаја да сазнамо шта је скривено од нас.”

* Колумбајн- покрет је признат као терористички у Руској Федерацији, његове активности су забрањене.

В.Т.Васељенска/Милосрђе

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *