Хил опет „бриљира“: Ако Београд уради оно што ЕУ од њега тражи…

0
кристофер хил

Кристофер Хил (Фото Танјуг)

Хил опет „бриљира“: Ако Београд уради оно што ЕУ од њега тражи…

Прочитајте још:  Зашто су намирнице у Немачкој јефтиније него у Србији, а нема замрзавања цена
Aмбасадор САД у Србији Кристофер Хил оценио је данас у Бриселу да ће се у блиској будућности видети нови процес проширења ЕУ, што је, како је нагласио, веома важно за Србију.

Хил је за Танјуг рекао да је Вашингтон на располагању Бриселу, уколико жели његову помоћ у процесу дијалога Београда и Приштине, али да тим питањем у суштини треба да се бави ЕУ.

Амбасадор, који је у Бриселу учествовао на Самиту ЕУ-Западни Балкан, у организацији тинк тенка „Пријатељи Европе“, оценио је да је прилично јасно да је ЕУ „веома озбиљна у вези са новом фазом проширења“ и да је та политика позната већ неколико месеци.

„Мислим да је то веома важно за Србију јер мислим да је ово права прилика. Србија је дуго чекала. Људи причају о развијању европске перспективе Србије. Мислим да јесте (то урадила), али сматрам да оно што ћемо видети у блиској будућности, не у новој генерацији, већ за само неколико месеци и година, то је нови процес проширења. Мислим да је то веома важно за Србију“, навео је Хил.

Он је додао да је на српском народу да одлучи да ли ће Србија бити део ЕУ, али је нагласио да је његов лични став, и да је из његове перспективе, то „веома важно за Србију“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Надам се да ће искористити ову прилику“, поручио је Хил.

На питање како САД могу да сарађују са ЕУ како би се остварио напредак у дијалогу Београда и Приштине, за који су многи амерички и европски званичници више пута истакли да је важан за пут Србије ка ЕУ, као и да ли постоји могућност већег ангажовања САД, Хил је нагласио да је дијалог, пре свега, процес који се у основи обавља уз организацију ЕУ.

„Ако ЕУ жели нашу помоћ, наравно да смо доступни. Али у суштини, то треба да уради Европа, јер је овај дијалог од суштинског значаја за свеукупно питање аспирација Србије ка (придруживању) Европској унији“, навео је Хил.

Прочитајте још:  Посетио убицу Срба и најављује политичка изненађења: Раде Баста у епизоди "Стокхолмски синдром"
Он је оценио да је оно што је ваома важно у вези са дијалогом то да је ЕУ „на неки начин створила ситуацију да једна страна не може да стави вето на тежње друге“, односно да ако Београд уради оно што ЕУ од њега тражи, то ће „дефинитивно помоћи европским аспирацијама Београд“.

„То не зависи од Приштине. На исти начин функционише за Приштину“, навео је Хил.

Он је оценио да обе стране у дијалогу „имају извесно јасно разумевање“ о томе како треба да напредују у дијалогу.

„Мислим да је напредак у томе веома важан за Србију“, подвукао је амбасадор.

Он је рекао да је у Бриселу, где је разговарао „са многим људима о Србији“, створио утисак да постоји наклоност према Србији, али да људи „немају велику наклоност према проблемима Србије“.

„Зато желе решавање неких од ових проблема“, рекао је Хил, али је истакао да не може да се реши сваки проблем.

„Ово је тешко, ово питање дијалога Београда и Приштине, али мислим да људи желе да виде добру вољу и труд у прављењу узајамних уступака како би покушали да напредују“, навео је Хил.

Прочитајте још:  Руски амбасадор: Запад повећава медијско присуство у Србији, али народ тражи руске информације
На питање да ли САД планирају било какву подршку или сарадњу са Србијом у економском погледу, како би подстакли процес интеграције Србије у ЕУ, Хил је указао на подршку коју САД пружају Србији, не само када је реч о њеним тежњама да се придружи ЕУ, већ и у другим напорима Србије, нарочито у економској сфери.

Он је истакао да САД веома подржавају економске циљеве Србије.

„САД су се последњих годину или две појавиле као највећи трговински партнер у услугама са Србијом. Наша улагања у технолошку област су била веома значајна“, рекао је Хил.

Прочитајте још:  ЈУГ СРБИЈЕ НА УДАРУ Групе миграната из Турске нон-стоп пристижу, крију се у шумама
Хил је навео да САД сарађују са Србијом и по другим питањима.

„Мислим да тренутно боље, да прилично добро разумемо потребу да се реши ситуација у Украјини. Веома сам задовољан што смо видели да је остварен напредак између Србије и Украјине. Било је састанака на највишем нивоу. И зато мислим да постоји прави напредак“, закључио је Хил.

Србин инфо/Спутњик

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *