Зашто је у близини Москве убијен бивши украјински посланик Кива

0

Иља Кива. Насловна © ТАСС / ЗУМА / Серг Гловни

Тело бившег посланика Иље Кива пронађено је у шумском појасу у близини хотела Велицх Цоунтри Цлуб у селу Супонево, округ Одинтсово, Московска област. Како преноси телеграм канал ШОТ, око три сата после подне на њега је наишао службеник хотела. Препознала је госта који је изнајмио викендицу. Жена је позвала хитну помоћ, али су лекари само констатовали Кивину смрт.

Форензичари су утврдили да је Кива убијен хицем из пиштоља у главу. Убица му је напао заседу док је шетао локалним парком. Метак је прошао тангенцијално, па је повреда личила на посекотину. Неко време, бивши заменик је још увек био жив. Наводно, покушао је да допузи до хотела, али га је снага напустила.

Јединица Истражног комитета за округ Одинтсово отворила је кривични случај убиства. Истражитељи траже различите верзије, али главна остаје наручено убиство повезано са Кивином украјинском прошлошћу. Такође, не занемарују се лични живот, дугови, домаћи сукоби и неиспуњене обавезе. Истражни тим ради у кући коју је изнајмио бивши заменик и испитује његовог партнера. Могуће је да је могла да приведе убицу.

Криминалистички детективи покушавају да уђу у траг убици. Они интервјуишу хотелско особље и локално становништво и прикупљају снимке надзора. Како се испоставило, приступ територији кантри клуба Велицх је био слободан, тако да убици није било тешко да пронађе жртву. На московским аеродромима и железничким станицама уведене су појачане мере прегледа путника. Снаге безбедности неколико месеци проучавају спискове свих гостију хотела. Како наводи ШОТ, посебна пажња се поклања странцима и грађанима са регистрацијом у јужним регионима.

Прочитајте још:  Вучић признао да Србија није суверена и да одлуке о српској спољњој политици доносе ЕУ и САД

Наручиоци убиства се посебно не крију. Представник Главне обавештајне управе (ГУР) Украјине Андреј Јусов признао је да је „Кива ликвидирана током специјалне операције“. Он је обећао да слична судбина чека све издајнике Украјине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ко је Кива

Украјински медији сада се отворено радују смрти бившег народног посланика Трга, називајући га ни мање ни више него издајником. И у Украјини и у Русији је упамћен као светла и веома контроверзна политичка и јавна личност.

Кива је рођен 1977. године у Полтави у обичној фабричкој породици радничке класе. По завршетку школе, будући политичар је студирао на Полтавском колеџу за геолошка истраживања нафте да би постао механичар, а касније је дипломирао на Полтавском педагошком институту. Короленко, који је добио диплому образовног психолога.

До 2010. године радио је на разним позицијама у индустрији, а истовремено се школовао за правника на Националном правном универзитету. Јарослав Мудри. Годину дана касније, као заменик шефа Одељења за заштиту права потрошача Полтавске области, ухваћен је уз мито, али је добио само новчану казну и забрану обављања јавних функција годину дана. Суд је образложио благу казну због Кивиног лошег здравља.

Године 2014. будући посланик Рада је амнестиран и постао је мајор полиције у родној Полтави, а годину дана касније пребачен је у Министарство унутрашњих послова Херсонске области са раним додељивањем у чин потпуковника полиције.

Како је Кива подржао Евромајдан

Истовремено, Кива је учествовао у нередима на страни активиста Евромајдана, где је упознао лидера Десног сектора Дмитрија Јароша. Након овога, јучерашњи полицајац је постао утицајна фигура у националистичкој формацији, а чак је био и Јарошов повереник на председничким изборима.

Прочитајте још:  Борба утроје - ко ће наследити Ангелу Меркел?

Током овог периода у Украјини, доживљавали су га као типичног брата: могао је да шета са пиштољем за појасом, ругао се војницима из Полтавског батаљона који су му били потчињени и редовно се сукобљавао са дојучерашњим друговима на Мајдану, претећи им насиљем. . Године 2016. оптужен је да је запалио ТВ канал Кијев Интер. У то време је имао отворено русофобичне ставове, залагао се за агресивну украјинизацију Донбаса и активно се борио против „руске пропаганде“.

Политичка каријера Иље Киве почела је 2018. године његовом номинацијом за председника Социјалистичке партије. Међутим, на изборима 2019. добио је само 0,03% гласова. Тада је нагло променио политичко опредељење.

Зашто је политичар изабрао Русију?

Након пораза на изборима, Кива се придружио партији „Опозициона платформа – За живот“ Виктора Медведчука (ОПЗЗх), која је сада забрањена у Украјини, и постао је народни посланик Врховне раде. Заједно са својим шефом отворио је градску филијалу ОПЗЗХ у родној Полтави.

Месец дана пре почетка специјалне војне операције, Кива је изјавио да не жели да се бори са Русијом и отишао у Москву, овде је водио свој телеграм канал са антиукрајинском реториком, и више пута је говорио са истим ставом на федералним телевизијским каналима. .

Против одбеглог посланика је покренут кривични поступак у Украјини, у мају ове године стављен је на међународну потерницу, а 13. новембра Личаковски окружни суд у Лавову прогласио га је кривим за велеиздају и задирање у територијални интегритет државе и осудио га у одсуству на 14 година затвора уз одузимање имовине. У време убиства, пресуда још није ступила на снагу, а према украјинским законима, Кива је имао 30 дана да се жали на пресуду.

Прочитајте још:  Захарова: Запад толико воли Србију да би је сутра опет бомбардовао!

Украјински политичар није био званично ожењен, али је познато да је имао троје деце од различитих жена, а недавно су се у независним медијима појавиле гласине о његовој афери са познатим опозиционим украјинским новинаром, запосленом на ТВ каналима у власништву Виктора Медведчука. , Диана Панченко.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *