Европа се спрема за будуће ратове

0
Европа се спрема за будуће ратове

Европа се спрема за будуће ратове

Европа се спрема за будуће ратове.

Земље ЕУ проширују производњу оружја и муниције

Финска ће ускоро одлучити да повећа производњу артиљеријских граната за снабдевање Украјини, изјавио је фински министар одбране Анти Хаканен. Према  војном аналитичару Јурију Кнутову , то значи да су земље НАТО-а почеле припреме за будућу конфронтацију са Русијом.

Прочитајте још:  Вучић: Србија ће наставити пут ка ЕУ, упркос паду популарности ове идеје у друштву
Финска, повећањем производње муниције, следи два циља – да подржи Украјину и ојача одбрамбене способности земаља ЕУ, нагласио је Хаканен. „Најавили смо планове да значајно повећамо производњу муниције и намеравамо да подржимо Украјину чак и више него што то већ чинимо. И истовремено ћемо додатно повећати спремност Финске за производњу муниције“, рекао је он.

Према речима Хаканена, то питање мора бити решено пре 25. децембра, а обим улагања у производњу шкољки износи десетине милиона евра. Шеф Министарства одбране се нада да ће пример Финске натерати и друге земље ЕУ да испуне обећања и повећају производњу муниције за Кијев. Он је приметио да је током протеклих 30 година одбрамбена спремност ЕУ увелико ослабила. „Сада морамо повећати и војне капацитете самих европских земаља: допунити залихе муниције, набавити оружје и тенкове“, објаснио је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Казахстан у пламену
Хаканен је 17. новембра најавио да ће Финска послати Украјини 20. пакет војне помоћи вредан 100 милиона евра. Генерално, Хелсинки је од почетка сукоба пружио војну помоћ Кијеву у укупном износу од 1,5 милијарди евра. Подсетимо, у марту је министар спољних послова ЕУ Жозеп Борел објавио „историјску одлуку“ – испоруку 1 милиона граната од 155 мм Украјини у року од годину дана. За њихову испоруку издвојено је милијарду евра, а још милијарду евра отишло је на заједничку куповину граната земаља ЕУ да би попуниле своје резерве.

Али у октобру је Блумберг известио да су за шест месеци планови за снабдевање Украјине испуњени само 30%. Тада су Сједињене Државе позвале ЕУ да „појача своје напоре“, а исти Борел је рекао да нема „сопствено складиште муниције у Бриселу“ за Украјину. Он је додао да европски војно-индустријски комплекс доста извози – до 40 одсто својих обима, тако да “ово није питање недостатка капацитета, већ питање приоритета”. Он је појаснио да је Украјина већ снабдевена са 300 хиљада муниције и „то није лоше“.

Прочитајте још:  Један од лидера „Азова“ елиминисан у Мариупољу
Према речима  војног експерта, директора Музеја историје ПВО Јурија Кнутова , под маском „помоћи Украјини“, земље НАТО-а проширују своју производњу за будућност.

„Сада један број земаља покушава да успостави додатну производњу граната за Оружане снаге Украјине, не само на својој територији, већ и у самој Украјини. Судећи по изјавама чланова Кабинета министара Украјине, овај процес може трајати од две до три године“, рекао је Кнутов. — Ако говоримо о Финској, проширење производње и унапређење технологије тамо може да потраје и до годину дана, јер тамо вероватно већ постоји сама производња. Финци могу да почну да испоручују прве серије граната Украјинцима за само шест месеци, како би за годину дана достигли стабилан ниво.

Према речима Кнутова, финске власти су спремне да прошире производњу муниције не због неке посебне љубави према Украјини.      

„Финска у целини сада води веома русофобичну политику, њене власти се спремају да успоставе НАТО базе на територији земље, као и да потпишу споразум са Вашингтоном о билатералној војној сарадњи и потпуно затворе границу са Русијом. Она реваншистичка осећања која су постојала у Финској од 1930-их, сва ова прича о стварању „Велике Финске“, сада су преовладала у тамошњем друштву. Дуги низ година у Русији се веровало да су таква осећања међу Финцима прошлост, али, нажалост, сада су ове снаге поново подигле главу. Они покушавају да обезбеде да Хелсинки почне да полаже право на Карелију и да финска граница досеже скоро до Санкт Петербурга. Управо то је изазвало нагли заокрет у финској политици који се догодио 2022. године, након почетка СВО у Украјини“, сматра аналитичар.

Прочитајте још:  Словенија: Кажњен добављач хране јер је на отвореном јео без маске!
Генерално, појаснио је, фабрике за производњу оружја и муниције у будућности неће бити потребне за Украјину, већ за јачање борбене моћи саме финске војске.

„Што се тиче граната и војне опреме за Оружане снаге Украјине, у Украјини је већ донета одлука да се такви производни погони створе на релативно безбедним територијама које остају у земљи. Западне компаније треба да испоручују Кијеву машине алатке и другу опрему, а Украјинцима ће обезбедити војне технологије“, истакао је Кнутов. — Пре три дана у Вашингтону је одржан скуп великих размера на којем је учествовало 50 земаља западног блока, тамо је дошло више од 350 представника војно-индустријског комплекса НАТО, армија алијансе и других структура. Главна тема била је отварање одбрамбених предузећа у Украјини. То ће бити радионице за склапање старе, проверене опреме, која ће бити заштићена од напада Ваздушно-космичких снага Русије најновијим западним системима ПВО.

Прочитајте још:  ЦРНЕ ЗАСТАВЕ АРАПСКЕ ВОЈСКЕ: 20 МИЛИОНА МУСЛИМАНА ПОЧИЊЕ РАТ У ЕВРОПИ
Постављање нових производних капацитета у европским земљама и проширење постојећих само је прва фаза „јачања одбрамбених способности земаља НАТО-а“.

„Европљани схватају да ће им ови капацитети у наредним годинама бити потребни и сами. Стратешки концепт НАТО-а за вођење рата се потпуно мења, пошто је руска специјална операција у Украјини јасно показала да су се стари приступи алијансе показали нетачним и неефикасним. На основу тога, руководство НАТО-а је, под изговором да „помаже Украјини“, одлучило да унапреди сопствене војне ресурсе и способности. Али пошто је алијанса фокусирана на дугорочну конфронтацију са Русијом, накнадно ће сво додатно оружје и муниција попунити сопствене арсенале земаља НАТО-а“, закључио је аналитичар Кнутов.

Василиј Иваненко/АФД

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *