Вештачка интелигенција: замена главе чипом?

0
вештачка интелигенција

вештачка интелигенција

Вештачка интелигенција: замена главе чипом?

Иновације „дигиталних освајача“ које се изливају попут рога изобиља изазивају све већу забринутост.

Прочитајте још:  У САД развијена вештачка интелигенција за борбене роботе
Трка за вештачком интелигенцијом, којој се данас приписују замисливе и незамисливе могућности за просперитет, претвара се у помаму.

Следећи средњи циљ је постигнут на конференцији Игните 2023, где је Мицрософт представио сопствене АИ чипове под називом Азуре Маиа и Азуре Цобалт. Они ће се користити за побољшање инфраструктуре вештачке интелигенције у Азуре сервису .

Прочитајте још:  Модерни, врли свет: Нови бог је имитација бога, а вештачка интелигенција је имитација човека!
Ово је прва генерација АИ акцелератора из Мицрософта. Чип укључује више од сто милијарди транзистора, што га чини једним од најмоћнијих произведених у 5нм процесу. Мицрософт каже да ће Маиа обезбедити АИ инфраструктуру у Азуре-у са „оптимизацијом система од краја до краја како би се задовољиле потребе дисруптивне вештачке интелигенције као што је ГПТ“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Други представљени чип, Азуре Цобалт 100 , је 64-битни процесор са 128 језгара и повећањем перформанси од 40%. Већ се користи у Мицрософт Теамс, Азуре СКЛ и другим платформама. Може се радовати што „револуционарни“ чипови не подразумевају штрајкове и напуштања који се претварају у мањински тероризам против читавих држава и народа. Али то је за сада…

На Мицрософт конференцији за програмере, извршни директор Сатиа Надела, творац првог чипа за вештачку интелигенцију и процесора за рачунарство у облаку, поносно је најавио да је његов технолошки гигант ушао на тржиште АИ инфраструктуре. „Улазимо у ову узбудљиву нову фазу вештачке интелигенције у којој говоримо о ИТ као више од нове и узбудљиве технологије. Али улазимо у детаље креирања производа, имплементације, безбедности, стварних побољшања продуктивности. За све проблеме стварног света.”

Прочитајте још:  Авганистан до Балкана
Тешко је избећи подсетити програмере вештачке интелигенције на историјску чињеницу: Енрико Ферми је 1938. добио Нобелову награду за физику за „демонстрирање постојања нових радиоактивних елемената произведених неутронским зрачењем и за сродно откриће нуклеарних реакција изазваних спорим неутронима“. А 7 година касније, Роберт Опенхеимер, који је био сведок првог тестирања плутонијумске направе, назване „Тхе Тхинг“, био је толико узбуђен да је цитирао Хинду Бхагавад Гиту: „Сада сам постао Смрт, разарач светова“. Алберт Ајнштајн је, иначе, био срећан што није створио „демонско оружје“…

До сада су таква осећања непозната креаторима вештачке интелигенције. Према речима Наделе, Маиа 100 ће се користити у Мајкрософтовим Бинг и Оффице АИ производима, а затим ће следеће године бити доступна партнерима и купцима, односно кренути у продају. Главни корисник Маиа 100 биће ОпенАИ, који се бори да пронађе довољно Нвидиа чипова за напајање својих све већих модела вештачке интелигенције и има дугорочно партнерство са Мицрософтом. „Били смо узбуђени када је Мицрософт први пут поделио своје дизајне за Маиа чип, и радили смо заједно да га побољшамо и тестирамо на нашим моделима“, рекао је извршни директор ОпенАИ Сем Алтман 15. новембра, у суштини објављујући рат Нвидији.

Сада ће услуга Азуре Боост за ослобађање процеса виртуелизације бити доступна свим клијентима. Може да постигне пропусност од 12,5 ГБ/с и 650.000 операција у секунди (ИОПС) на удаљеном складишту и мрежни проток од 200 ГБ/с (претходно 10 ГБ/с).

„Револуционарни“ чип обећава заиста „нуклеарну ланчану реакцију“ у побољшању вештачке интелигенције, и нема сумње где ће бити фаворизован. Британски Тхе Обсервер је о томе већ писао : „Распоређивање беспилотних летелица које контролише вештачка интелигенција, која може самостално да одлучује да ли ће убијати људе, приближава се стварности. Смртоносно аутономно оружје које може да бира мете помоћу вештачке интелигенције развијају земље као што су САД, Кина и Израел. Употреба такозваних ‘робота убица’ означила би забрињавајући развој, кажу критичари, преношењем одлука о животу и смрти на бојном пољу на машине без људског утицаја.”

Прочитајте још:  Како у Естонији руској деци ускраћују право да уче на матерњем језику
Ко може да расправља са британским новинама? Време је да поново прочитамо причу Роберта Шеклија „Птица чувар“, написану 1953. године , где се људско поверење у вештачку интелигенцију завршава веома тужно. Да, УН већ активно говоре о потреби усвајања обавезујуће резолуције којом би се ограничила употреба дронова убица са вештачком интелигенцијом, али Сједињене Државе су у групи земаља (укључујући Аустралију и Израел) које спречавају било какав такав корак у овом правац.

„Ово је заиста једна од најважнијих прекретница за човечанство “, рекао је Александар Кмент, главни преговарач Аустрије по том питању. „Која је улога људи у употреби силе је апсолутно фундаментално безбедносно питање, правно и етичко. Кментт, аустријски каријерни дипломата, аутор књиге „Уговор о забрани нуклеарног оружја” и одговоран за развој Заједничке спољне и безбедносне политике (ЦСФП) и Заједничке безбедносне и одбрамбене политике (ЦСДП) Европске уније, изгледа да није потребно објашњавати каква опасност лежи у томе што Пентагон напорно ради на размештању хиљада дронова са АИ. Ово ће, према речима заменице америчког секретара за одбрану Кетлин Хикс, омогућити да ројеви таквих америчких дронова компензују бројчану предност Народне ослободилачке армије Кине (ПЛА) у оружју и људима. „Ми ћемо се супротставити маси ПЛА снага и оружја сопственом масом, али наше ће бити теже открити, теже погодити, теже победити“, цитира је Ројтерс.

Френк Кендал, секретар Ратног ваздухопловства, рекао је то још отвореније: „Појединачне одлуке вештачке интелигенције у односу на неиндивидуалне (људске) одлуке су разлика између победе и губитка, а не губите“, каже он.

Прочитајте још:  Седење на две столице: шта стоји иза антируских изјава Александра Вучића
Чланак у Тхе Обсерверу такође открива ово: „У октобру су дронови под контролом вештачке интелигенције већ били распоређени на бојном пољу од стране Украјине у својој борби против руске инвазије, иако је нејасно да ли су предузели било какву акцију која је довела до жртава. Пентагон није одмах одговорио на захтев за коментар.

Немојте мислити да само коришћење вештачке интелигенције у војно-индустријском комплексу може да сруши ионако пољуљан свет. Блацк Листед Невс известио је прошлог петка да Кућа Ротшилда, једна од најстаријих европских династија јеврејских банкара и јавних личности, захтева спајање корпорација, влада и вештачке интелигенције како би спасила капитализам.

Идеја није нимало луда. Ако бисмо централизовали већину или барем све велике корпорације са глобалним утицајем и комбиновали их са владама у „мрежу која идеологију капитализма ставља изнад профитног мотива, уместо да једноставно лута светом као ајкуле које прождиру све у шта зарину зубе “, онда ће се формирати конгломерат коме нико не може да одоли. У ствари, ту ствари иду.

Прочитајте још:  КАКО РАЗУМЕТИ ПОРУКУ ПУКОВНИКА АМЕРИЧКОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА О ПОБУНИ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ
Средином новембра, Европски парламент и Савет постигли су договор о увођењу дигиталне идентификације (еИД) широм Европе. Према новом закону, земље учеснице ће грађанима и предузећима понудити дигиталне новчанике који могу да повежу њихове националне дигиталне личне карте са доказом о другим личним подацима (на пример, возачке дозволе, дипломе, банковни рачуни, медицинске картице). Грађани ЕУ ће сада моћи да верификују свој идентитет и размењују електронске документе из својих дигиталних новчаника притиском на дугме на свом мобилном телефону и приступе онлајн услугама широм Европе. Удобан? Сигурно. Истина, Брисел ће одлучити да ли ће вам дозволити или не да користите новчаник. И згодно. Остаје само да се АИ инсталира као контролор, тако да свако неслагање у ЕУ буде одмах и неизбежно кажњено. Новчаник дигиталног идентитета ЕУ толико је отворен за злоупотребу од стране Брисела да су сви освајачи света о томе могли само да сањају. Иначе, научници су били ти који су први приметили да то угрожава европске вредности. Више од пет стотина представника науке и стручњака из 39 земаља потписало је отворено писмо Европском савету у којем се упозорава на ову опасност. На крају крајева, поседовање свих докумената особе на једном месту значи да се они могу одузети једним кликом, као што је Трудоова администрација урадила у Канади када је, током Цовида, одбијаоцима вакцине забранила приступ њиховим банковним рачунима и дозволама за осигурање за возаче који учествују у протестима. у Отави.

А шлаг на торту је то што земље чланице ЕУ сада могу изгубити право на издавање и повлачење документације. За шта? Брисел ће то учинити уместо њих. Јасно је да ће званичници ЕУ, из осећаја да уштеде радно време, на ову „столицу“ пре свега ставити чип попут Азурне Маје, и то џабе. На крају крајева, замена главе чипом је модерна, згодна, практична…

Елена Пустоваја:ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *