ЗАВЕТНИЦИ ОРГАНИЗОВАЛИ МЕЂУНАРОДНУ КОНФЕРЕНЦИЈУ О МИГРАНТСКОЈ КРИЗИ

0

Српска странка Заветници је у Београду 9-10. децембра организивала дводневну међународну конферецију под називом: «Одговор на мигрантску кризу национално одговорних политичких снага» . Угостили смо водеће суверенистичке странке из Немачке (Алтернатива за Немачку), Мађарске (странка „Наша Домовина“) и Бугарске (странка „Препород“).

 

У главном делу панел-дискусија узели су учешће: председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски, председник Политичког Савета Заветника др Душан Пророковић, председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић, посланик Бундестага Рајнер Ротхфус из Алтернативе за Немачку, као и његове страначке колеге Филип Гашпар и Гунар Линдеман, посланик фракције АфД у скупштини покрајине Берлин, затим Ласло Тороцкај, председник мађарске партије „Наша домовина“ и његов страначки колега Силвестер Кишпалко, и уз све њих била је четворочлана делегација из бугарске странке „Препород“, које је предводио председник те партије Костадин Костадинов, а имали су веома упечатљиве дискусије и посланици те странке Станислав Стојанов и Ивелин Прванов, као и високи функционер те партије Тамаш Јено Секереш. Преводилац за мађарски језик била је Зита Њари Игић, а за бугарски језик Горан Игић, који је био и модератор скупа.

Званични програм је почео окупљањем свих учесника испред споменика Милици Ракић на Ташмајдану, уз полагање венаца и обраћања лидера свих партија. Том приликом је у стилу Вили Бранта, пред спомеником жртве НАТО-агресије пао на колена посланик Бундестага Рајнер Ротхус. Председница Милица Ђурђевић Стаменковски је медијима рекла након тога:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Захваљујем пријатељима из мађарског, немачког и бугарског парламента, са којима смо одали почаст Милици Ракић, симболу жртава НАТО агресије. Посебно поздрављам гест посланика Бундестага, Рајнера Ротфуса који је пао на колена пред спомеником наше Милице. После полагања цвећа, рекао ми је: «Нисмо знали истину о Србима. Моја је част да затражим опроштај за оно што вам је учинила НАТО политика моје земље». Верујем да долази ново време када ће европско кормило преузети суверенистичке снаге, које ће разумети и поштовати Србију.

Прочитајте још:  Преминуо епископ ваљевски владика Милутин

 

Након тога, гости су одали почаст и споменику бугарским добровољцима из 1862. године, када су Георги Сава Раковски и Васил Левски учествовали у борбама против Турака за ослобођење београдске тврђаве, након договора Прве бугарске легије са властима Кнежевине Србије. Том приликом је председник бугарске партије „Препород“ Костадин Костадинов поклонио кадифне слике председници Српске странке Заветници, Милици Ђурђевић Стаменковски, на којима се виде сцене из битке у којој су се Срби и Бугари заједно борили за ослобађање од Османлија.

 

Детаљнији извештај са конвенције, због обима садржаја биће презентован у наредном периоду како у видео-формату, тако и у текстуалном облику, тако да ће и српска и међународна јавност имати потпуни увид у излагања учесника овог, по много чему, историјског догађаја националних елита. Врхунска организација квадритералног скупа овог обима била је прожета позитивном атмосфером у разговорима, а гости конвенције су били и гости завршне конвенције Националног окупљања у МТС дворани, која је одржана у суботу 9. децембра и која је показала да јача патриотска линија у српској политици.

Рајнер Ротхус, који је аутор књиге о мигрантској кризи, као и остали гости из Немачке изнели су бројне податке о стању ситуације поводом таласа мигрантизације у Западној Европи. Ротхус оценио је да у интересу Вашингтона и Брисела није да реше тај проблем, већ да је неопходан савез европских држава како би мигрантска криза била решена. Председник бугарске странке „Препород“ Костадин Костадинов оценио је да је комбинација антиевропске политике европских администрација, демографска катастрофа и илегалне миграције могу да представљају „савршену олују“ за европски континент. Председник мађарске странке „Наша домовина“ Тороцкај Ласло оценио је да масовна и неорганизована миграција која је у току може заувек и неповратно да промени становништво Европе, а тиме и њену културу, веру, језике. Оптужио је руководство Европске уније да је одлучило да не заустави наоружане криминалне и кријумчарске групе миграната, „већ да их позове у ЕУ“. „Јасно је да су лидери у Бриселу или ментално болесни, или раде на уништавају историјских нација у Европи“, истакао је Тороцкај. Подсетио је да је важно да се сећамо примера када су Срби и Мађари заједно победили у време Јаноша Хуњадија и привремено зауставили инвазију Османлија баш у Београду 1456. године и да то показује да српско-мађарска сарадња може да буде моћна брана изазовима и у перспективи.

Прочитајте још:  Шта значи кинеска глобалистичка држава Великог брата која се увелико уводи у Србији?

 

Конференција је завршена заједничком фотографијом учесника пред спомеником Сибињанин Јанку, великом борцу да остане крст непоражен пред Османлијама, и да хришћанска звона и даље звоне на овим просторима. Сабрали смо националне снаге Срба, Мађара, Немаца и Бугара и тиме је симболично окончана дводневна међународна конференција о мигрантској кризи, који је организовала Српска странка Заветници. „Ми нисмо имитација, већ пут се за нама ствара. Пишемо историју баш као некад Деспот Стефан Лазаревић и Јанош Хуњади, како га Мађари зову, а наша српска народна епика га чува у сећању као Сибињанин Јанка.“ На ту чињеницу подсетила је на крају Милица Ђурђевић Стаменковски пред спомеником на земунском кеју.

Ако имамо заједничке проблеме са мигрантизацијом, можда је решење у томе да заједнички тражимо одговоре и да разговарамо за почетак. Историја се пише и 17. децембра, а овај скуп је показао да има наде за обнову суверенистичких снага, не само у Србији, већ и у Европи.

Горан Игић

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *