Двојици Руса одузето држављанство због трговине дрогом. Први случај у земљи

0

Двојици Руса одузето држављанство због трговине дрогом. Први случај у земљи.

Прочитајте још:  ПОЛУДЕЛА: Бивша македонска тужитељка скинула се у доњи веш у Државном заводу за ревизију
Двојици Руса осуђених за трговину дрогом први пут је одузето стечено руско држављанство. Сада се суочавају са депортацијом. Одлука је заснована на одредбама Закона о држављанству, који је ступио на снагу у октобру – њоме је значајно проширен списак дела за која се може одузети пасош, додајући „наркотичне“ чланове Кривичног законика, дискредитујући војску и стварајући претња националној безбедности.

У Москви су донете прве одлуке о укидању руског држављанства због злочина, саопштила је прес служба престоничког Министарства унутрашњих послова .

Мушкарци су оптужени за трговину дрогом. Од једног је пронађено и одузето 19 пакета са мефедроном, а од другог – пакет са сличном синтетиком. Обојица су кривично гоњени по делу 2 члана 228 Кривичног закона Руске Федерације и осуђени у складу са важећим законодавством.

Осуђени се суочавају са депортацијом. Није прецизирано из којих су земаља.

Московско одељење Министарства унутрашњих послова Русије наставља праћење „у циљу идентификације натурализованих лица за које постоји основ за престанак држављанства“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Зашто се држављанство може одузети?

 

Пракса одузимања „стеченог држављанства“ постоји у Русији од 2017. године, а у почетку су једини основ за одузимање пасоша били екстремистички или терористички злочини. У априлу 2023, руски председник Владимир Путин потписао је закон „О држављанству Руске Федерације“, који је значајно проширио ову листу.

Прочитајте још:  Немац: Украјина је део руског света, то је производ комунизма
Укупно, закон наводи 60 чланова Кривичног законика, укључујући ширење „лажи“ о Оружаним снагама Руске Федерације, дискредитацију војске и радње које „стварају претњу националној безбедности“. Осим тога, сада је могуће изгубити држављанство због злочина против сексуалног интегритета, фалсификовања новца, трговине дрогом и оружјем, бандитизма и организовања криминалне заједнице. Нова норма је ступила на снагу 26. октобра.

Истовремено , члан 6 Устава Русије каже да „грађанин Руске Федерације не може бити лишен свог држављанства или права да га промени“. У Основном закону нема разлике између стеченог држављанства и оног стеченог по рођењу.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *