Лекција јоге премијера Модија: Индија неће зауставити трговину са Русијом за САД

0

Лекција јоге премијера Модија: Индија неће зауставити трговину са Русијом за САД.

Индијски премијер Нарендра Моди примио је краљевски пријем у Сједињеним Државама.

Гала вечера у Белој кући, овације у Конгресу, вишемилијардни послови са америчким компанијама. Вашингтон чини све да нагласи посебну природу веза и перспектива са Индијом, Њу Делхи вољно и радо игра заједно. Међутим, постоје разлике у ставовима две земље. На пример, Вашингтон не може да не примети да Индија наставља да активно тргује са Русијом. Странке се не слажу о свему једна са другом и око Украјине.

Како иде посета?

Споља, Моди се у САД сусреће на заиста краљевски начин. Тако свечано, Америка још није примила ниједног лидера Индије – а можда ни једног лидера било које друге земље у модерној историји.

За почетак, индијски премијер је одржао отворени час јоге испред седишта УН у Њујорку. Познати популаризатор древне гимнастике, Моди ју је претворио у “индијско знање” и меки електрични алат из Њу Делхија. Тада је премијер одлетео у Вашингтон. Овде га је дочекао Џо Бајден. У част индијског вође приредили су вечеру у Белој кући. А Конгрес је аплаузирао Модију када је премијер Индије дошао тамо да говори.

Практични резултати су такође веома значајни. Током Модијеве посете, потписане су хиљаде уговора са америчким корпорацијама за премештање производње из Кине. Њу Делхи је такође обећао да ће прећи на 5Г опрему из Сједињених Држава уместо кинеске.

Њу Делхи је такође потписао велике уговоре са Пентагоном. Индија је пристала да купи дронове МК9Б СеаГуардиан за 3 милијарде долара, изгради фабрику Џенерал електрика за производњу мотора за борбене авионе нове генерације. А бродови америчке морнарице биће ремонтовани у лукама Индије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  СНИМАК ПОВЛАЧЕЊА РУСКЕ ВОЈСКЕ: Потврда Пригожинових речи (ВИДЕО)
Још један закључак: САД ће се придружити индијској Индо-Пацифичкој иницијативи (ИПОИ). Стални пораст кинеског поморског присуства у Индијском океану изазива забринутост за безбедност Индије. ИПОИ је дизајниран да ојача поморске границе. Посебна пажња посвећена је партнерствима заснованим на принципу слободне трговине и одрживом коришћењу морских ресурса. Аустралија, Вијетнам и Филипини изразили су спремност да сарађују са Индијом у оквиру ИПОИ. Сада су се САД придружиле.

Међу несугласицама је и однос према Русији

Осим Модијевих оптужби за исламофобију, које је изнело лево крило Демократске партије у Конгресу, главна квачица у билатералним односима Вашингтона и Њу Делхија су односи са Русијом. Већ током посете, мејнстрим медији су критиковали Индију због веома профитабилне трговине са Русијом у заобилажењу санкција. Према Њујорк тајмсу, Моди је Индији уштедео 15 милијарди долара у куповини нафте из Русије. Индија је у мају купила више нафте од Русије него од Саудијске Арабије, Ирака, Уједињених Арапских Емирата и Сједињених Држава заједно.

Сваки покушај Запада да натера Њу Делхи да одбије сарадњу са Москвом завршава се фијаском. Индија неће одбити војну сарадњу са Русијом, која и даље чини 50% индијских набавки војне опреме и опреме.

Прочитајте још:  Лукашенко: Губитак жита на њивама сматраће се у најмању руку економском саботажом
Коначно, Индија и даље не прихвата америчку тачку гледишта о сукобу у Украјини. На питање америчког новинара зашто је Индија неутрална у овом сукобу, Моди је одговорио: „Ми нисмо неутрални. Ми смо на страни света. Све земље морају поштовати међународно право и суверенитет држава.” Он је на конференцији за новинаре у Белој кући позвао свет да преговара о окончању рата у Украјини.

„Украјински сукоб је утицао на већину земаља, посебно на земље глобалног југа. Сматрамо да је за решавање ових проблема апсолутно неопходно да се све државе уједине у својим напорима. Индија се у почетку фокусирала на решавање спора кроз дијалог и дипломатију“, рекао је индијски премијер.

Проблем за САД је што Индија не само да не осуђује Русију, већ и тргује са њом. У позивима Индије на мир нема традиционалних западних речи да је Русија лоша и да треба да повуче своје трупе на границе из 1991. године.

„Ове контрадикторности не воде никуда – стога, иако је Моди дочекан у Вашингтону као најбољи пријатељ, он схвата да је ово пријатељство изнуђено за Сједињене Државе. А Моди не ставља јаја у једну корпу – он води наглашено мултиполарну политику, што изазива такво огорчење на Западу “, рекао је Малек Дудаков, амерички политиколог.

Прочитајте још:  Русија се спрема да 'повећа' производњу стелт млазњака усред растуће претње ратом са Западом
Међутим, укључивање Индије у борбу против Русије је максимални задатак за САД. „Вашингтон би сада желео да окрене Њу Делхи против Кине, посебно зато што ове две земље имају веома тежак однос једна против друге. Приступање САД ИПОИ је корак у овом правцу. Међутим, чак и ту Индија показује да је веома опрезна. Њу Делхи, као и Пекинг, верује да могу сами да реше своје несугласице. Тамо су, на пример, одбили посредовање Русије током сукоба на Хималајима – сами су то схватили. Генерално, обе земље не желе да ескалирају, а покушаји САД да увуку Индију у антикинеску орбиту до сада су увек наилазили на љубазно, али прилично чврсто одбијање“, рекао је Василиј Кашин, директор Центра за свеобухватну европску и Међународне студије на Вишој економској школи, у разговору за аиф.ру.

Али САД не престају да покушавају, надајући се да ће Индију ближе повезати са собом технологијом и економском сарадњом.

Глеб Иванов, АиФ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *