Победио предлог Ле Пен у Француској: Странци право на државну помоћ имају тек после 5 година!

0
пен, макрон

Емануел Макрон (Tanjug/Mohammed Badra/Pool photo via EPA)

Победио предлог Ле Пен у Француској: Странци право на државну помоћ имају тек после 5 година!

Француски посланици подржали су коначну верзију контроверзног новог закона о који би требало да ограничи имиграцију, који је довео до подела у центристичкој владајућој коалицији председника Емануела Макрона, пише РТ Балкан.

Закон је резултат компромиса између Макронове партије и конзервативне опозиције, а представља наставак тренда увођења антиимиграционих закона широм Европе, наводи Ројтерс.

“Строге мере су данас неопходне. Нећете решити проблеме Француза широм земље тако што ћете се држати за нос у Паризу”, рекао је министар унутрашњих послова Жералд Дармамен након гласања у парламенту.

Бриселски “Политико” је изгласавање закона назвао Пировом победом за француског председника Макрона, који се нашао на удару критике левице, док десничарско Национално окупљање Марин Ле Пен тврди да је влада била инспирисала њиховим предлогом да се странцима ускрати државна помоћ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кључни део закона прописује да ће странци право на државну помоћ добити тек након пет година у Француској, односно након 30 месеци ако су запослени.

Партија Марин Ле Пен изненадила је све када је најавила да ће подржати предлог закона, што су у Макроновом блоку који жели да се дистанцира од крајње деснице протумачили као велику срамоту.

Влада је успела да усвоји закон захваљујући обећању у последњем тренутку да неће донети закон ако не добије довољну подршку без крајње деснице.

Укупно 349 посланика, укључујући посланике Макронове центристичке коалиције, конзервативце и 88 посланика Националног окупљања је гласало за нацрт закона, док је 186 било против.

Прочитајте још:  ЦИА: Операција Мигранти

Како наводи “Политико”, иако се то може чинити као удобна већина, скоро четвртина посланика Макронове коалиције била је уздржана или је гласала против закона.

Влада се сада суочава са разореном коалицијом у парламенту, дебате и компромиси су оставили Макронове савезнике са тешким модрицама, а 27 посланика из његове центристичке коалиције гласало је против најновије верзије закона.

У француској јавности све се гласније спекулише да би он ускоро могао да покрене реконструкцију владе, укључујући смену премијера, како би поново ојачао своју позицију.

Тачка спорења у уторак била је да ли су влади потребни гласови Националног окупљања да би предлог закона био изгласан у парламенту. Током хитног састанка у Јелисејској палати пре гласања, Макрон је упозорио своју странку да ће, ако не успе да добије већину без крајње деснице, одбити да усвоји закон.

Тај потез је требало да покаже да није било прећутног разумевања или преговора између Макронове странке и странке његове највеће ривалке Марин Ле Пен.

Иако влади нису били потребни гласови посланика Националног окупљања како би предлог закона био усвојен, он би пропао да су гласали против закона.

“То је болесна победа”, написао је политичар крајње левице Жан-Лик Меланшон у оштрој објави на друштвеним мрежама.

“Без 88 гласова Националног окупљања”, влада би имала “мање од апсолутне већине… Појављује се нова политичка осовина”, додао је он.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *