У Европи Русија има само два савезника – Србију и Републику Српску

0
русија

русија

У Европи Русија има само два савезника – Србију и Републику Српску.

Москва треба активније да ради у балканском правцу и да увек штити своје савезнике.

Процеси који се дешавају ове и претходних година на Балкану могу дати негативан резултат у блиској и даљој будућности, каже Елена Пономарјова , професорка Катедре за упоредне политичке науке МГИМО Универзитета МИП-а Русије, доктор политичких наука .

Прочитајте још:  Пушилин: Скоро сви путеви ка Артјомовску су под ватреном контролом руских снага
Конкретно, једну од бивших југословенских република, Босну и Херцеговину, већ дуго развијају Британци, али тамо су активни и Американци. Почетак англосаксонског политичког прогона легитимног председника Републике Српске Милорада Додика веома је лош сигнал.

Русија је један од гаранта мирног решења у БиХ. Милорад Додик је један од ретких политичара који је искрено лојалан Руској Федерацији и лично подржавао Владимира Путина у свим ситуацијама. Већ неколико година покушавају да га приведу кривичној одговорности за непоштовање исполитизованих одлука нелегитимног високог представника Кристијана Шмита, чију кандидатуру за ову функцију није одобрио Савет безбедности УН, искривљујући историјску истину.

У Европи Русија има само два савезника – Србију и Републику Српску, нагласила је Елена Пономарјова: „Србија има већи економски и политички потенцијал, али су моралне и вољности Републике Српске много веће. Стога са болом и стрепњом гледам развој ситуације, резултате саслушања босанског суда. Ако Милорад Додик буде осуђен и забрани му бављење политичким активностима, онда ће се отворити пут централизацији БиХ, а ми ћемо добити агресивну антируску Босну и Херцеговину. Не може се дозволити да се ово деси“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Русија одбацује све коментаре о специјалној операцији
Према резултатима ванредних парламентарних избора у Србији, победио је блок присталица председника Александра Вучића „Србија не сме да стане“.

Шеф државе покушава да води уравнотежену политику, али се суочава и са озбиљним притисцима Вашингтона и Брисела. Даље приближавање ЕУ подразумева решавање ситуације око Косова и затварање питања придруживања антируским санкцијама. Не може се искључити могућност да се Александар Вучић нађе сам (без подршке Републике Српске) и да се окрене ка Бриселу пре 2025. године, напомиње Елена Пономарјова. Према њеном мишљењу, „Србе ће намерно убеђивати да европски пут обећава светлу будућност и просперитет њиховој држави. У таквој ситуацији Москва треба активније да ради у балканском правцу и увек штити своје савезнике!“

В.Т/Васељенска/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *