Амерички војници – силоватељи без казне: Бондстил – брука од куплераја!

0
балкану, војници

Амерички војници – силоватељи без казне: Бондстил – брука од куплераја!

Стручњаци оцењују да главну опасност од потписивања предстојећег споразума о одбрамбеној сарадњи између Финске и Сједињених Држава јесте чињеница да ће Американци на располагању имати 15 објеката, укључујући четири базе ратног ваздухопловства, једну поморску базу и пет војних складишта. Америчка војска ће се појавити и на острву Русаре – одатле је погодно да се контролише улаз у Фински залив.

Упозорава се и на једну скривану али доступну и опасну чињеницу – да је сексуално насиље постало норма у америчким војним базама у иностранству.

Без обзира гдје се у свету појављују америчке базе, сигурно ће доћи до пораста криминала, пише пољски портал НДП. У Пољској ови “борци за правду” су већ стекли незавидну репутацију. Позвани да штите, не могу без насиља над најслабијима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Интернет је препун вести о злочинима које су амерички војници починили у иностранству.

„Борци за мир и правду” широм света стекли су репутацију дивљих силоватеља.

На пример, тројица војника из кампа Хансен у Јапану су у септембру 1995. натерали локалну дванаестогодишњу девојчицу да уђе у ауто, везали је и наизменце силовали. А 2000. године, пијани амерички војник је ноћу ушао у јапанску кућу и присилио девојку на сексуалне радње. У мају 2016. године, амерички маринац је тупим предметом омамио 20-годишњу Јапанку, силовао је, затим је насмрт избо ножем и однео њено тело у шуму.

А 2006. године, током инвазије на Ирак, амерички маринци су рутински чинили сексуалне злочине над малолетницима. Стефен Грин из 101. ваздушно-десантне дивизије америчког ратног зракопловства напао је ирачку породицу и починио један од најстрашнијих злочина: силовао је 14-годишњу девојчицу пред њеним родитељима и млађом сестром, а затим их хладнокрвно убио.

Прочитајте још:  Шојгу: Расту претње НАТО-а у западном стратешком правцу, Русија формира 12 нових јединица и одреда

Истовремено, ни сама војска није заштићена од високопозиционираних силоватеља. На пример, 2012. године бригадни генерал, замјеник команданта 82. ваздушно-десантне дивизије у Авганистану, силовао је жене под његовом командом, претећи одмаздом њиховим рођацима ако се жртве икоме пожале.

У Пољској 429 америчких силоватеља

Ова пошаст није поштедела ни Пољску. На пример, недалеко од Рзесова, амерички војник је силовао дјевојку која се враћала кући из шетње. Силоватељ ју је напао, бацио на земљу, жестоко претукао и силовао. Касније се испоставило да је била трудна. Како је саопштила пољска полиција, истрага о инциденту је обустављена због немогућности утврђивања свих околности случаја.

У Болеславиецу амерички “пријатељ” покушао да силује локалну становницу. Успела је да побегне само зато што су мештани, који су сумњали да нешто није у реду, успели да позову полицију, која је одмах стигла на место злочина. Починиоци су кажњени са неколико стотина злота „због… кршења јавног реда и мира”. У Пољској су Американци починили више од 429 силовања. Ово су само службено регистровани случајеви. Дода ли се овом силовању, чије жртве радије ћуте о својој трагедији, онда ће та бројка бити најмање три пута већа.

Наравно, таква “недодирљивост” ствара осећај да могу да раде шта им падне на памет. Стога се Американци осећају самоуверено и понашају се дрско. Осим тога, америчка влада се одриче сваке одговорности за понашање својих субјеката, што је доказано писаним директивама. Један од ових докумената је чак и објављен. Ово је меморандум америчког Министарства одбране који је одобрило Министарство правде САД-а, у којем се каже да: “Савезни закони који се односе на злочине и друге злоупотребе не примјењују се на војно особље изван земље.”

Заштићени силоватељи

Ако се мало размисли, разлози оваквог понашања америчких војника постају јасни. Према статистичким подацима о сексуалном нападу са Универзитета Џорџ Мејсон, свака друга Американка је сексуално злостављана током свог живота. Око 39,3 одсто жена и 12 одсто мушкараца силовано је барем једном у животу. Поред тога, око 63,9 процената жена и 23,4 одсто мушкараца искусило је друге облике сексуалног насиља. Многи су били жртве силоватеља у младости. Сваких 107 секунди у Сједињеним Државама неко постане жртва сексуалног напада.

Прочитајте још:  Јача сарадња Београда и Бањалуке - одговор на "Западнобалканску четворку"

С обзиром на ове статистике и ситуацију у Сједињеним Државама, разумљиво је зашто се амерички војници понашају бахато на страном тлу. Штити их и обавезна клаузула у уговорима да за америћке војнике су искључиво надлежни амерички војни судови. То се зна и тумачи у пракси да су недодирљиви.

Поставља се природно питање: кога Американци могу да заштите ако се не могу суздржати од насиља над најслабијима, онима којима би требало да пруже сигурност? Чини се да људи који доносе одлуке о распоређивању америчких трупа у својој земљи то не раде незаинтересовано, једноставно нема другог објашњења. Истовремено, трпе, као и увек, обични грађани који чврсто вјерују да су под поузданом заштитом.

Не би ме изненадило да ће у блиској будућности једна од клаузула у споразумима о распоређивању америчких контингената гласити: “Држава је дужна да обезбеди пет девојака дневно у замену за заштиту своје територије…”

Бондстил – брука од куплераја

Посебна прича је америчка база у Србији – Бондстил о којем су се у нашој јавности последњих десетак година испредале такорећи праве бајке, јесте војни камп, који је добио име по америчком хероју из вијетнамског рата, смештен у близини Урошевца. База је на висоравни, мањем узвишењу које доминира околином, делом је на приватном, а делом на друштвеном земљишту. Коришћење друштвеног земљишта Кфор не плаћа, а приватним власницима, којих има око 140, Кфор годишње плаћа ренту од укупно 220.000 евра. Од једног краја базе до другог има око девет колометара, На почетку је мисија имала 50.000 људи, а данас је на Косову око 9.000 америчких војника.

Прочитајте још:  Вучићев пријатељ Курти у САД затражио да амерички камп Бондстил постане стална војна база

У бази ради 50 америчких цивила-официра за везу, 180 цивила других нација под уговором, као и 900 локалних становника, такође под уговором. Изграђено је 146 типичних америчких дрвених барака за становање војника.

Ту је и 30 зграда од метала, огромни специјални хангари од пластике за ремонт хеликоптера, шопинг центар, кафићи, ресторан који може да прихвати 800 људи, два фитнес-центра, црква, складишта хране и горива, најмодернија болница, хелиодром са 12 америчких „блек хоук” хеликоптера, Војницима су на располагању и спортски терени за фудбал, кошарку, голф, километри саобраћајница, паркиралишта. Бодљикавом жицом опасани су и унутар базе специјално чувани објекти.

Стижу приче да девојке које раде унутар базе под уговорпм, као локално становништво, трпе нападе и сексуална узнемиравања од војника, а ту локална полиција нема шансу ни да уђе. Изгреди, уништавање кафана и барова, ломљење инвентара, саобраћајне незгоде које ине пијани Американци већ су дозлогрдили становницима Урошевца и осталих градова у близини. Зна се да пред њиховом најездом морају да се склањају и беже. Било је и случајева да су Американци тукли локалне полицајце, вукли их за носеве и исмевали.

У току прошле и ове године “јунаци” из Бондстила су почунили неколико стотина кривичних дела, пишу приштински медији, али нијеан случај није санкцинисан.

Највећу корист од житеља Бондстила имају албански макрои који им подводе “инернационалну робу” из више јужноевропских држава – по високим ценама.

Озрен Милановић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *