Улични ултиматум: шта Запад протестима у Београду жели да поручи председнику Србије

0
запад протести у Београду

запад протести у Београду

Улични ултиматум: шта Запад протестима у Београду жели да поручи председнику Србије.

У понедељак, 18. децембра увече, у Београду су одржани протести присталица опозиционог блока „Србија против насиља“, који се не слаже са резултатима парламентарних избора одржаних дан раније. Као резултат тога, победила је коалиција „Србија не сме да стане” (СНС, обједињује владајућу Српску напредну странку и неколико других политичких снага).

Прочитајте још:  Шта Лукашенку ваља чинити
Заузврат, опозициона коалиција „Србија против насиља” добила је 22,7 одсто гласова. Демонстранти су тражили од локалне изборне комисије да поништи резултате гласања и распише поновне изборе.

Руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе, доктор историјских наука Елена Гускова, каже за Параграф да су сами избори били прилично предвидљиви:

„Победила је владајућа партија са својим блоком од шест других партија, десничарски националистички патриоти „Двери“ и „Заветници“ уопште нису ушли у парламент. Једино изненађење је што је прозападна опозициона коалиција „Србија против насиља” добила толико гласова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  У Чачку мање од 10% медицинара изразило жељу да се вакцинише
Експерт је додао да је у самом Београду владајућа странка председника Србије Александра Вучића увек мало губила јер није имала свој народ. Међутим, овога пута, чак и у престоници, добила је много гласова – утолико је изненађујуће што је опозиција успела да организује протесте.

„Протести који су се десили нису личили на некакав програмски говор. Није било парола о суверенитету Србије, Косова, односима са Русијом и приближавању Европској унији. То су били протести искључиво странке Србија против насиља, а претпостављам и у име Запада. Требало је да покажу Вучићу да га може сменити било ко, било када, ако не следи вољу Запада“, објаснила је Гускова.

Она је додала да је Вучићу раније више пута наговештено да је време да се призна независност Косова. Председник Србије је неодлучан, јер не жели да иде против народа који не одобрава признавање независности региона и жели да остане на функцији.

Прочитајте још:  УЧК злочинци остају иза решетака: Тачи и Весељи одбијени од хашког суда
Осим тога, Запад је оштро критиковао недавне изборе као недемократске. Европски посматрачи кажу да су превремени избори били поремећени неправилностима, пристрасношћу медија и неправилним пребројавањем гласова.

Подсетимо, Вучић је 1. новембра најавио распуштање Народне скупштине и заказао ванредне изборе за 17. децембар. О њиховој неопходности говорило се још у пролеће, одмах након два инцидента масакра. Тада су у земљи избили протести под слоганом „Србија против насиља“.

Арина Ткачук/Абзац

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *