Можда не постоји канон за здрав сан. Научници који проучавају сан открили су запањујуће чињенице

0

(фото:Shuterstoock)

Можда не постоји канон за здрав сан. Научници који проучавају сан открили су запањујуће чињенице.

Што више људи проучава људски и животињски сан, то постаје занимљивије. Недавно се појавило неколико студија које су доказале да је за неке животиње апсолутно нормално спавати 2 секунде 10.000 пута дневно, или, на пример, спавати само у одвојеним фрагментима мождане коре. С тим у вези, научници верују да идеје о здравом људском сну могу бити предмет ревизије.

Прочитајте још:  10 златних САВЕТА ЈАПАНСKОГ ЛЕKАРА који је живео 105 година: Ово је ТАЈНА ДУГОВЕЧНОСТИ!
Спавање је мистериозно стање. Постоје хиљаде студија о сну код људи и животиња, међутим, како неуронаучник Владислав Вјазовски, професор на Оксфордском универзитету, каже у интервјуу са биологом и популаризатором науке Иљом Колмановским (признатим као страни агент), што дубље копају научници, чудније сматрају.

„Ако питате 10 људи (научника – Ед.) шта је сан, добићете 11 различитих одговора“, додаје Вјазовски.

Фоке слонова и копнени слонови спавају другачије

Опште је прихваћено да је особи потребно у просеку 8 сати сна дневно, а ова количина не зависи од доба године. Зими можемо да спавамо мало дуже, а лети мало мање, али ће разлика бити плус-минус један сат.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Исто се може рећи и за друге сисаре. Велики биљоједи, као што је афрички слон, спавају само 2 сата дневно, али већина предатора спава око 12 сати, а ове вредности мало зависе од годишњег доба.

Не тако давно, наука се заинтересовала за сан морских животиња, као и за становнике поларних региона, и открила невероватне ствари.

Докторандкиња Универзитета у Калифорнији и истраживачица Института за океанографију у Сан Дијегу Џесика Кендал-Бахр недавно је објавила чланак у часопису Сциенце у којем описује свој рад на проучавању сна северних фока слонова (врста фоке) и прилично изненађујуће резултате које је пронашла.

Кендал-Бахр и њене колеге први су спровели такав експеримент са морским животињама које живе не у заточеништву, већ у свом природном окружењу. Истраживачи су опремили пет фока слонова са сензорским капицама за очитавање електроенцефалограма и радио сензоре за пренос података у лабораторију.

Пре свега, научници су открили да фоке слонова карактерише промена начина спавања у зависности од годишњег доба.

Током сезоне храњења на копну, ове животиње спавају 10 сати дневно, у преосталих 7 месеци, када се хране у океану, само 2 сата дневно, ау одређеним периодима и 1,2 сата.

Али како успевају да избегну да постану плен другог предатора, као што је ајкула, када су искључени на 2 сата на отвореном океану, где постоји огроман број опасности?

Фока слон спава другачије од фоке крзна

Колаж.  Здрав сан

Занимљиво је да један број пероножаца, као што су фоке, демонстрира упечатљив адаптивни механизам – једноземаљски сан, који је карактеристичан и за делфине, неке птице и гмизавце. Док десна хемисфера спава, лева хемисфера је будна и пажљиво посматра шта се дешава около, затим хемисфере мењају места. У овом случају, животиња има једно око отворено, а друго затворено.

Међутим, фока слон практикује биххемисферни сан чак и у океану, али његов мозак има своју стратегију прилагођавања – то је дубок сан у оба значења придева. Утонувши у сан, животиња иде на дубину од 200 метара – тамо је апсолутно мрачно, а предатори то неће видети, а онда мозак прелази у фазу брзог покрета очију, а слона обузима парализа сна. Истовремено, његово тело наставља да се спушта у силазној спирали, а затим наступа дубок сан.

Сећање на фазе сна

Како пише истраживач, посебност сна фока слонова је у томе што РЕМ фаза спавања заузима већину њиховог времена спавања. Она такође брине да би пораст нивоа океана због глобалног загревања могао негативно утицати на обрасце спавања фока слонова, који у великој мери зависе од њихове способности да роне и досегну дубине где их тама штити.

„Показало се да су фоке слонова животиње са најфлексибилнијим обрасцима спавања међу сисарима. Наши налази доводе у питање дуготрајно веровање да свака врста има одређене основне потребе за спавањем по ноћи и пати када је хронично лишена сна“, пише Кендал-Бахр.

А још један живи доказ за то су пингвини, иако нису сисари.

Како пингвин личи на путника у ноћи?

Колаж.  Здрав сан

Свако ко је икада возио аутомобил ноћу највероватније зна шта је микроспавање. Ово је стање када свест „заспи“ на неколико секунди, али возач нема времена да потпуно заспи и наставља да контролише ситуацију.

Наравно, овакве епизоде ​​не надокнађују недостатак сна возача, а када стигне на одредиште, он ће се добро наспавати.

Шта ако је било око 10.000 таквих епизода микроспавања дневно? Да ли би човек могао овако да живи и ради, а да се не разболи или не умре од нервне исцрпљености?

Још увек није јасно са људима, али испоставило се да пингвини то могу .

Прочитајте још:  Ове навике могу бити знак да се код детета развија ментални поремећај: Сваки родитељ их сматра безазленим!
Међутим, како кажу, живот их тера. Током сезоне излегања пилића и њиховог одгајања до узраста када су и сами у стању да се одупру предаторима, пар пингвина – мама и тата – раде у сменама: један родитељ је заузет инкубацијом и заштитом јајета/пилића, други иде даље. пешачење по храну, које понекад траје и по неколико дана, након чега се мењају места.

Међународни тим научника је у децембру 2019. посматрао колонију пингвина са брадом у њиховом станишту. Баш као и истраживачи фока слонова, опремили су својих 14 испитаника ЕЕГ капама и радио сензором за преношење очитавања мождане активности научницима. Осим тога, истраживачи су добили електромиограм, односно показатеље стања мишића пингвина, а пошто се то догодило на копну, посматрали су пингвине, да тако кажем, ван мреже и снимали их.

Шта су научници успели да утврде?

Пингвини који леже јаја провели су доста времена у лежећем положају, али су спавали и лежећи и стојећи. Истовремено, подаци визуелног посматрања, ЕЕГ и ЕМГ показали су да је у већини случајева реч о дубоком спороталасном сну, у који је уроњена само једна хемисфера мозга пингвина, а само једно око отворено. Када је лева хемисфера била активна, десно око је пратило шта се дешава около, и обрнуто.

Најневероватније је да су пингвини заспали само 1-2 секунде, ау оним ретким случајевима када су обе хемисфере утонуле у дубок сан, ово стање је трајало око 3 секунде.

У неким случајевима, трајање је било нешто дуже – од 10 до 30-ак секунди, али се већина сна током дана остваривала кроз кратке епизоде. Пошто их је било више од 10.000 дневно, укупно трајање сна пингвина било је око 14 сати дневно.

Прочитајте још:  Тада нам је церемонија отварања ОИ у Лондону само изгледала чудна и језива а сада…
Коментаришући податке добијене у студији, Вјазовски (који је био рецензент њихове публикације у научном часопису) изнео је веома занимљиву претпоставку: можда не постоји канон здравог сна и свака особа (или пингвин!) бира време и место. и начин спавања који су оптимални у специфичним условима специфично за њега.

Сећам се људи сова и раних птица, али ко зна, можда још увек има неидентификованих људи пингвина или фока слонова који шетају међу нама, заспу само у топлој купки и живе на 2 сата сна дневно?

Међутим, како пише Иља Колмановски, све може бити још занимљивије!

Сви су били изненађени обичним пацовима

А ово је чланак самог Вјазовског, а не нови. Још 2011. године открио је у експерименту на пацовима такав феномен као што је локални сан.

Ако су вас изненадили пингвини и пероношци који су заспали са пола мозга, онда се дивите пацовима.

Прочитајте још:  "Званична медицина биће још скупља, за 20 година алтернатива ће победити"
Неурони у церебралном кортексу се активирају или „укључују“ да преносе сигнале, али не редовно. Истовремено, на ЕЕГ-у, истраживачи виде високофреквентне флуктуације мале амплитуде. У стању сна исти неурони се потпуно укључују и искључују и ЕЕГ показује споре таласе велике амплитуде (споро или дубок сан), објашњавају научници у прелиминарном делу чланка.

Вјазовски и његове колеге су кренули да открију шта се дешава са неуронима када је живи мозак — у овом случају мозак пацова — у стању екстремног умора због дуготрајног лишавања сна.

Овде је откривено локално спавање: група неурона у одређеном делу мождане коре пацова се на кратко искључила, а ЕЕГ је забележио образац карактеристичан за спор (дубоки) сан. Ове епизоде ​​локалног сна трајале су делић секунде, док је остатак мозга функционисао како треба у будном стању, а пацови су остали активни!

Међутим, постојао је један задатак који су исти пацови могли или нису могли да заврше. Истраживачи су шећерне куглице поставили тако да је пацов могао доћи до њих, али не без напора. Очигледно, животиње су се или носиле или нису успеле да се носе са овим задатком, у зависности од тога да ли је подручје кортекса одговорно за одговарајуће радње спавало.

Зар нам се не дешава исто када смо приморани да идемо на посао после непроспаване ноћи?

Прочитајте још:  Министар у притвору, купио респираторе по три пута већој цени
Можемо да се носимо са једноставним задацима, али ако треба да извршимо сложеније радње које захтевају велике ресурсе, често сматрамо да је боље да их не преузимамо, јер је неки део ових ресурса једноставно искључен.

Па, Вјазовски је у праву: сан је мистериозан феномен и у њему има много више питања него одговора. Ако желите да проширите и продубите своју свест о овој теми, прочитајте књигу оксфордског професора Спавање под микроскопом. Шта се дешава нама и мозгу током сна.” Преведена је на руски.

Васељенска/Милосрђе

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *