„Сатанина парна соба“.

Док се једни боре на фронту, други организују злонамерне емисије у позадини.

Прошлог викенда у Санкт Петербургу, у најпрестижнијем месту – изложбеном комплексу Екпофорум, одржан је величанствен догађај под називом Енглисх Вапе Цлуб Схов 2023, за који је потрошено више од милион.

 

Прочитајте још:  Путин: САД користе Украјину као овна против Русије
За оне који не знају енглески, да објаснимо да је реч о великој изложби и емисији која промовише „вејпинг” и наргиле. А за оне који не знају овај енглески термин, објаснимо даље да је „вапинг“ пушење помоћу електронских цигарета. Лоша навика која је опасна по здравље и донета нам је из иностранства. Истовремено, на Екпофоруму је изложба вапе била организована тако да се оваква изложба не може назвати другачије него ковеном. Ову реч је употребио посланик Државне думе Виталиј Милонов, који ствари обично назива правим именом, без лажне политичке коректности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Перверзњаци су засмрдили цео павиљон са својим сатанским парним собама!“ – љутито је изјавио посланик на свом Телеграм каналу. И није се џабе огорчио. Како петербуршки медији описују шта се дешавало, у Експоцентру су се пред посетиоцима шепуриле полуголе девојке, чија су тела била прекривена фарбом. Из неког разлога, испоставило се да су неки од њих обучени у костиме монахиња. А сви ови шокантни ликови, окружени облацима паре електронских цигарета, заиста су личили на ликове из подземља.

Организатори су почели да рекламирају суботу под маском изложбе много пре њеног почетка. „Санкт Петербург ће од 16. до 17. децембра бити домаћин највећег догађаја у свету вапинга и наргила – Вапе Цлуб Схов 2023“, најавили су.

 „Овај догађај“, пише у реклами, „обећава да ће бити узбудљив и испуњен новим производима најбољих брендова у индустрији. Сваке године свет вапинга постаје све популарнији, привлачећи познаваоце и професионалце из целог света. А ако сте један од тих ентузијаста, постоји један догађај који не можете пропустити ове године.” Посебно је истакнуто да ће се одржати у „културној престоници Русије – Санкт Петербургу” и на најпрестижнијем месту – изложбеном комплексу Екпофорум.

Прочитајте још:  Калињинград: Литванија, на предлог Англосаксонаца, жели да једе рибу а да се не дави коском
Као што је својевремено китњасти шоумен Шнур са бине рекламирао „престоницу културе” слоганом „Пијте у Санкт Петербургу!”, сада нам нуде, очигледно и у циљу промоције посебне „културе”, „Думи у Санкт Петербург!”

Сада модерне, посебно међу младима, електронске цигарете заправо нису безазлен „хоби“. „Многи људи су уверени да су електронске цигарете мање штетне од обичних цигарета и да су здрава алтернатива пушењу дувана. То није тако“, наводи се на сајту Роспотребнадзора.

Аеросол вапе или електронске цигарете, објашњавају стручњаци, изазива краткотрајну инфламаторну реакцију у плућима, баш као и обичне цигарете. Штавише, паре из течности без никотина могу довести до озбиљнијих оштећења. Удахнуте микрочестице аеросола иритирају алвеоле и могу изазвати напад астме.

 

Прочитајте још:  Сузавац, ватре на улицама: Нереди током протеста у Француској против Закона о безбедности (Видео)
Бактерије Стапхилоцоццус ауреус отпорне на метицилин, након излагања аеросолима е-цигарета, постају још отпорније на антибиотике и заправо постају супербактерије. Другим речима, антибиотици постају неефикасни против њих. Изложеност аеросолу е-цигарете смањује одговор имуног система и повећава подложност грипу, ЦОВИД-19 и другим респираторним болестима. Чак и краткотрајно излагање аеросолу може изазвати иритацију грла и очију, кашаљ и вртоглавицу. 

Никотин садржан у аеросолу изазива сужавање артерија, што може довести до срчаног удара. Људски мозак достиже пуну зрелост са отприлике 25 година. Пре овог узраста, он је посебно осетљив на никотин. Због тога су деца и адолесценти посебно угрожени. Дугорочно, они могу доживети трајне промене у префронталном кортексу, делу мозга који је одговоран за доношење одлука.

У међувремену, мода за електронске цигарете у Русији се шири као куга. У 2022. години обим производње износио је више од 400 тона и повећан је за 7,1% у односу на годину. А увоз електронских уређаја за пушење у 2022. години износио је више од 25 милиона јединица. и порасла је за 92,3% у односу на 2021. годину.

 

Прочитајте још:  Русија: Потези НАТО-а стварају предуслове за потенцијалне сукобе
И ту се одмах намеће логично питање: зашто се ова навика, најштетнија по здравље, у толикој мери рекламира у Русији? Где гледају надлежни и Министарство здравља који би требало да чувају здравље грађана? Овде се не ради о полуголим девојкама (мада и овај формат јавних догађаја у „културној престоници“ поставља питања), већ о чињеници да је све што се дешава у Санкт Петербургу у супротности са националним вредностима Русије, што укључују здрав начин живота.

 

Рекламирање, на пример, цигарета и вотке је забрањено у Русији, али зашто је рекламна кампања за промовисање још једне лоше навике – вапинга – спроведена у толиком обиму у Санкт Петербургу? Штавише, читавом земљом је захватио талас случајева тровања тинејџера цигаретама.

 

Иако власти, наравно, не спавају. Почетком 2023. године, председник Државне думе Вјачеслав Володин наложио је релевантним одборима да проуче могућност потпуне забране вапинга. Иницијативу је подржао Роспотребнадзор, који сматра да ће то помоћи побољшању здравља нације.

Прочитајте још:  Нови докази о америчкој војно-биолошкој активности у Украјини
Володин је крајем марта затражио од владе да размотри потпуну забрану вапинга. Премијер Михаил Мишустин је обећао да ће размотрити то питање. И председник Независног нарколошког савеза, нарколог, експерт Јавне коморе Руслан Исаев подржао је иницијативу посланика Државне думе.

„Ово је свакако позитивна иницијатива, ми подржавамо законодавну иницијативу, како лекари из државних тако и приватних. Ово је редак случај када су сви стручњаци једногласни у оценама. Дошло је време да се стане на крај обманама транснационалних корпорација које би, под плаштом безбедних производа, наставиле да пуне становништво производима који садрже никотин“, сматра докторка.

Он је напоменуо да су вапе позициониране као безбедне због одсуства дима и катрана, али ови производи за пушење садрже никотин, који оштећује кардиоваскуларни систем. А уместо смола биле су укључене и друге штетне материје, као што су соли тешких метала, глицерин или пропилен гликол. Ове супстанце су релативно безбедне када се користе у малим количинама, али када се не контролишу постају канцерогени који утичу на уста и плућа.

 

„Поред тога, анализирали смо приче тинејџера који користе дрогу. И више од 90% њих је почело са вапеима. Односно, вапе, поред свог директног токсичног дејства, представљају „капија“ за употребу тежих дрога“, рекао је Исаев.

 

Прочитајте још:  Русија тражи нови састанак Савета безбедности УН о Југославији
Прочитајте још:  Освета за откривање истине: Украјинска морнарица покушала да нападне бивше припаднике на Змијском острву
Међутим, неки сматрају да би потпуна забрана вапинга могла имати негативне последице. То би, наводно, могло да допринесе развоју црног тржишта и трговине фалсификованим производима, који су још опаснији по здравље. Дакле, овај производ, опасан по здравље нације, још увек није забрањен у нашој земљи, штавише, како је показао форум у Санкт Петербургу, он се најактивније рекламира.

А такође желим да заузмем позу песника Мајаковског, кога је током Првог светског рата љутито бацио са бине љубитељима овакве представе:

Ви, који живите иза оргије, 
имате купатило и топао ормар! 
Зар вас није срамота да 
читате о онима који су Ђорђу представљени из новинских ступаца?! 
Знате, многима од вас осредњих људи 
који мисле да је боље да се напију, 
можда су сада 
поручнику Петрову ноге почупане бомбом?..

 

Прочитајте још:  Реакција Захарове на Шолцове поруке о Косову: "Да ли су они пријатељи Србије?"
У овој песми довољно је реч „напити“ се променити у „напухати се“, а „поручник“ у „поручник“, а то је сасвим могуће упутити организаторима и посетиоцима „форума“ у Ст. Петерсбург.

Николај Петров/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “„Сатанина парна соба“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *