Битка за свемир: Нова позорница

0

Битка за свемир: Нова позорница.

САД милитаризују свемир у покушају да задрже супериорност.

Прошлог петка, америчка свемирска команда (СПАЦЕЦОМ) достигла је пуну борбену способност, рекао је њен шеф генерал Џим Дикинсон. Он је, међутим, навео све веће претње које представљају Народна Република Кина и Руска Федерација, „које активно примењују противмере у свемиру, угрожавајући свемирска средства Сједињених Држава, савезника и партнера“.

Прочитајте још:  Алкатраз – најозлоглашенији затвор свог времена: Приче, гласине, легенде и чувени затвореник број 85
Кина и Русија, опште испарења, развиле су антисателитско оружје које би могло да угрози свемирска средства Сједињених Држава и њихових савезника. А међу мањим, али досадним препрекама на свемирској стази, навео је Северну Кореју и Иран. Али истовремено, загушења у свемирском сектору расту због његове комерцијализације, у комбинацији са неизбежним растом свемирског отпада, чија се количина од 2019. повећала за 76% и износила је 44.600 објеката.

Као примарни корисник свемира, Дикинсон је рекао да се команда већ суочава са изазовима у обезбеђивању безбедности, сигурности, стабилности и одрживости простора на које је његова агенција сада позиционирана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нови кораци у овом правцу укључују одобрење финансирања свемирске летелице на нуклеарно гориво и спремност да се лансира Кс-37Б, тајна свемирска летелица СПАЦЕЦОМ која ће ићи у свемир на СпацеКс-у.

Треба имати у виду да је декларација о достизању пуне борбене способности објављена „након темељне процене спремности команде да изврши своју мисију у нашем најгорем дану, када смо најпотребнији“. Један од критеријума за то је био „присуство неопходних тимских процеса и функција, као и способност припреме и планирања будуће борбе“. Наравно, битка је у свемиру.

Потпуна борбена спремност за борбу у свемиру може бити у супротности са великом већином споразума и иницијатива о неширењу оружја у свемиру, али ни на који начин не противречи жељи Вашингтона да по сваку цену појача своју изузетну супериорност у свемиру.

Да подсетим, Уговор о свемиру, који су у јануару 1967. године потписале Сједињене Државе, Велика Британија и Совјетски Савез, а од 2020. године још 110 земаља широм света, забрањује распоређивање било каквог оружја за масовно уништење у дубоки свемир. Међутим, друге врсте оружја нису обухваћене уговором. Дакле, било које друго оружје би теоретски могло да се појави у свемиру, добивши глобално подручје покривања и могућност да се користи изненада и прикривено. Да би се ова опасност свела на минимум, од 2008. године Конференција о разоружању (ЦД) у Женеви разматра руско-кинески нацрт уговора о спречавању постављања оружја у свемир, употреби силе или претње силом против свемирских објеката ( ППВТ), који предвиђа забрану размештања у свемир, оружја било које врсте и било каквог насилног дејства на свемирске објекте. У октобру 2004. године, на 59. заседању Генералне скупштине УН, као први корак ка ППВТ, Русија се једнострано обавезала да неће бити прва која ће поставити оружје у свемир (НПВ). Тридесет и две земље су преузеле обавезе ЦНКР-а. Не државе.

Прочитајте још:  КО ЈЕ АЛБЕРТ БУРЛА, први човек Фајзера, потомак сефардских Јевреја продаваца драгуља
Спретни амерички ратници користе стари трик – да за болну главу окриве ону здраву. Исти шеф америчке свемирске команде, генерал Џејмс Дикинсон, наводи да је „свемирски домен конкурентан, загушен и споран. Наши конкуренти, пре свега Кина и Русија, милитаризовали су овај домен.

А Министарство одбране САД додаје да Пекинг „…вероватно намерава да развије додатно оружје способно да уништи сателите који се налазе у геостационарној Земљиној орбити, управо тамо где се налазе најосетљивији амерички комуникациони сателити са објектима нуклеарне и ракетне одбране“.

Свет је већ уморан од изненађења америчком логиком која искључује право на постојање било којих других осим америчких „стратешких интереса“, блокирајући могућност целом свету да размишља, дише и живи не у складу са Вашингтоном.

Асиа Тимес преноси да су као доказ да су свемирске снаге САД у приправности одржане вежбе у децембру са сателитом Моонлигхтер, који је тестирао начине заштите од сајбер напада. Моонлигхтер је постао први на свету простор за тестирање хакера. Пет тимова покушало је даљински да хакује и преузме контролу над сателитом. Јасно је да је сателит „напао“ „црвени тим“ 527. кибернетичке ескадриле Спаце Аггрессор, а бранио „плави“ тим из 62. сајбер свемирске ескадриле, као и 64., 65., 68., 663. , 664. и Делта 6.

Ова размера се објашњава чињеницом да за Сједињене Државе, које су расуле војне пипке широм света, сателити играју главну улогу у подршци војним операцијама. Они су постали критични командни и контролни чворови, продор у које може постати критичан за команду и контролу. Укупан број сателита у ниској Земљиној орбити већ је премашио 10 хиљада.

Прочитајте још:  Владимир Прохватилов: Клаус Шваб и инсекти или ко припрема планетарну глад
Према Асиа Тимес, председавајући Заједничког штабова америчких генералштабова генерал Марк Миллеи је прошлог новембра известио Комитет за обавештајне послове Сената САД: „Сателитски капацитети за обавештајне послове, надзор и извиђање (ИСР) су критични за напоре Министарства одбране да позиционира америчке и савезничке снаге. , тако да они могу надмудрити, надмашити и надмудрити своје непријатеље. За бржу дељење података, намеравају да повежу ИСР сензоре из свих домена ратовања, укључујући свемир, море, ваздух, копно и сајбер простор, директно са командним и оружаним системима.

Американци додају и могућности које се отварају увођењем вештачке интелигенције (АИ).

У Сједињеним Државама постоји 16 критичних инфраструктурних сектора, физичких и виртуелних, који се сматрају толико виталним да би њихово онеспособљавање или уништење имало разоран утицај на националну безбедност у целини. Стога ће сајбер-безбедност бити кључни фокус америчке свемирске стратегије у наредним годинама. Због тога се од америчког Министарства за унутрашњу безбедност (ЦИСА) тражи да процени да ли свемир треба прогласити седамнаестим сектором критичне инфраструктуре Сједињених Држава?

Прочитајте још:  Урнебесно: Босна се обавезала да неће окупирати Месец
Да вас подсетим да ови кораци Сједињених Држава чине свемир критично несигурном инфраструктуром за нас: Русија је прошле године лансирала само 21 сателит. Кина – 64. САД – 78. У стилу Суворова, навикли смо да се боримо не бројкама, већ вештином, па се у септембру Форбс жалио читаоцима да је „Русија покренула сајбер напад на америчку сателитску компанију Виасат неколико сати пре њене инвазије Украјине у фебруару 2022. године, због чега је украјинска војска изгубила команду и контролу пошто се ослањала на услуге Виасата.

Напад је користио злонамерни софтвер који је брзо избрисао све податке на Виасат модемима и рутерима, приморавајући их да се поново покрену и остану трајно искључени, ефикасно их уништавајући. Сајбер напад се проширио на кориснике интернета и ветроелектране у централној Европи. Такође је разоткрило потенцијалну рањивост америчких војних снага и њихових партнера који се ослањају на Виасат услуге за команду и контролу.

Прочитајте још:  Либан: Израелски окупатори поново напали положаје Хезболаха
Ово је само један пример чињенице да ће конфронтација која се уздигла у геостационарне орбите постајати све тежа.

Елена Пустоваја/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *