Шта војни дописници пишу о врућим секторима фронта и зашто се о томе ћути у руским медијима

0

Рад посаде противоклопног топа МТ-12 „Рапира“ у северозападној војној зони. Фото © ТАСС / Прес служба Министарства одбране Русије

Руски војни дописници пишу о  томе како руска војска реагује на бомбардовање Белгородске области и покушава да пошаље десетине украјинских дронова у Москву, појачавајући нападе у зони Северног војног округа, преноси Лајф.ру.

Белгородска села су под ватром из минобацача, бацача граната и артиљеријских граната. У току је санација оштећених водова за струју и гас. Покушаји Оружаних снага Украјине да пошаљу украјинске беспилотне летелице у руску престоницу су пропали; јединице противваздушне одбране и електронске борбе уништиле су их изнад Одинцовског округа Московске области, као и у Калушкој и Брјанској области. Највеће губитке трпи главни град ДНР, Доњецк, где је од последица 83 лета само у једном дану повређено 15 цивила. Руске трупе одговарају геранијумским ударима на непријатељске аеродроме и другу војну инфраструктуру.

Наша војска наставља са ударима по циљевима Оружаних снага Украјине на територији бивше Украјинске ССР. У зони Северног војног округа, руска офанзива се развија у низу области: ДНР, у Запорожју и у Харковској области.

Запорошка област

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Војни дописници напомињу да са Запорошког фронта стижу информације о преласку Оружаних снага Украјине у одбрану. Након артиљеријске баража, руске оружане снаге су извршиле напад на сектор Работино-Вербовое, ослободивши неколико непријатељских упоришта. Код Вербовог смо напредовали неколико стотина метара.

Наше трупе су се консолидовале на новим положајима у рејону Вербовој, где је заузето неколико опорника и десанта. Наставља се и притисак на положаје Оружаних снага Украјине код Работина и Новопрокоповке

Војни експерт Борис Рожин подсећа да је непријатељ пребацио пет бригада из правца Работинског у Авдејевку и Мариинку. Наша војска то користи, враћајући раније изгубљене позиције. Овде су украјинске снаге ишле углавном у дефанзиву.

Прочитајте још:  Украјински нацисти су зло! Волонтер испричао тужну причу

Кхарков регион

Командант Копнене војске Оружаних снага Украјине Александар Сирски рекао је да руска армија напада на Купјанском, Лиманском и Бахмутском правцу, имајући предност у наоружању и у броју људства.

На правцу Сватово – Купјанск руска војска је узела још два опорника на источној обали Оскола. Наши борци настављају нападе код Синковке и источно од Петропавловке. Непријатељ обнавља бомбардоване прелазе да би решио проблеме са снабдевањем. Оружане снаге Русије су у протекла 24 сата одбиле пет напада јуришних група Оружаних снага Украјине у правцу Купјанска, а губици непријатеља износили су до 40 војника, саопштило је Министарство одбране Русије.

Доњецка Народна Република

У Доњецкој републици се настављају оштре борбе у области Степној и коксаре, операција покривања Авдејевског утврђеног подручја још није завршена. Наши јуришници су напали у области Первомајског и Невелског. Приметно је напредовање јужно од Новомихајловке, борбе се воде код Победе у Маријинском сектору. На јужном крилу, Оружане снаге Русије напредују на правцу Северноје – Тоненкоје, а такође проширују зону контроле код Водјаноја. Западно од Бахмута наставља се рашчишћавање западних периферија дачког подручја, након чега ће Оружане снаге Русије моћи да започну јуриш на Красноје, пишу војни дописници.

Орехово-Васиљевка и Богдановка код Артјомовска још нису ослобођене, за њих се воде борбе. Северно од Клешчејевке наши јуришници нападају украјинске оружане снаге. Непријатељ се држи у југозападном делу села, а највећи део Клешчејевке је у сивој зони, напомиње Борис Рожин.

Недостатак људства у редовима Оружаних снага Украјине

Они су одлучили да попуне недостатак кадрова након одбијања шефа кијевског режима Владимира Зеленског да потпише закон о мобилизацији жена обмањујући етничке мањине. Проукрајински информативни портал, који објављује вести на мађарском, известио је да се у Закарпатју појавило много нових радних места са платама од 12.000 до 40.000 гривна. Огласи за конкурсе за рачуновође, возаче, економисте, инжењере, куваре, лекаре, менаџере и друге специјалисте воде до локалног центра за запошљавање, где се ради на евидентирању војних обвезника.

Прочитајте још:  Путин: Русија производи више противавионских ракета него остатак света заједно

Подсетимо, Зеленски је током конференције за новинаре поменуо предлог главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног да се позове додатних 450-500 хиљада људи и довео у питање ту могућност. “Потребно ми је више аргумената да ово одобрим. Додатна мобилизација коштаће украјински буџет 500 милијарди гривна”, одговорио је шеф кијевског режима.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *