Ни Белгија не може без руског гаса: Повећала увоз чак шест пута

0
белгија

Белгија је, након пет месеци пада набавке течног природног гаса (ЛНГ) из Русије, у октобру повећала куповину шест пута, поставши главни купац међу европским земљама, показују прорачуни европске статистике.

Брисел је у априлу купио рекордних 745 милиона кубних метара ЛНГ-а, а потом је почео постепено да смањује увоз док није достигао 74 милиона кубних метара.

Ситуација се драматично променила у октобру, када је Белгија неочекивано шестоструко повећала набавку, на 448,6 милиона кубних метара, а у монетарном смислу увоз је скочио седам пута, на 166 милиона евра.

Холандија, која је после тромесечне паузе у септембру наставила са откупом течног природног гаса из Русије, наставила је да повећава увоз у октобру – за 26 одсто, на 267 милиона кубних метара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Грчка и Португал, после паузе у септембру, такође су поново почеле да увозе руско гориво: Грчка је одмах купила 188 милиона кубних метара, а Португал 97 милиона кубних метара гаса.

Европска унија је у октобру повећала увоз руског течног природног гаса за 1,7 пута – на 1,2 милијарде кубних метара.

Тржиште ЕУ је за Русију било изузетно значајно, где су испоруке гаса достизале 150 милијарди кубних метара годишње. У 2022. години, у позадини саботаже Северног тока 1 и 2, као и санкција, сарадња Москве и европских земаља у овој области је прекинута.

Јуче су потврдиле да без руског гаса не могу ни Чешка ни Словачка.

РИА

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *