Погоршање кинеско-филипинских односа – америчка „украјинска шема“ у Јужном кинеском мору

0

Погоршање кинеско-филипинских односа – америчка „украјинска шема“ у Јужном кинеском мору.

Тензије расту у Јужном кинеском мору.

Тензије у Јужном кинеском мору (СЦС) расту последњих недеља, подстакнуте погоршањем односа Кине и Филипина око спорних острва. Иза најновије ескалације стоје САД, са којима Манила, под филипинским председником Маркосом Млађим, координира своје акције у вези са Кином.

У интервјуу јапанским медијима 16. децембра , филипински председник Фердинанд Маркос млађи упозорио је да „напорнија Кина” представља „прави изазов” за њене азијске суседе. Он је истакао потребу за изградњом јаких савеза са истомишљеницима, узимајући као узор трилатералну сарадњу између Филипина, Јапана и Сједињених Држава.

Прочитајте још:  ВЕЛИКА АМЕРИЧКА КОРОНА МИСТЕРИЈА: Државе које су укинуле ограничења имају мање заражених од оних које то нису урадиле! (ВИДЕО)
Основа за алармантне процене председника Филипина били су недавни сукоби филипинских патролних чамаца и бродова за снабдевање са кинеском морнарицом. Филипинска страна је у протекле две недеље неколико пута покушала да попуни залихе и набави грађевински материјал за даљи развој филипинског војног особља стационираног у спорној зони острва Спратли.

Напоре Филипина прекинули су бродови кинеске морнарице, што је приморало капетана филипинског брода за снабдевање да се врати. Начелник генералштаба Оружаних снага Филипина Ромео Браунерне био је на једном од филипинских бродова покушавајући да транспортује грађевински материјал до старог бојног брода који је Манила приземљила на гребену Рен-аи 1999. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Претходно је сличан покушај Филипина такође завршио неуспехом: бродови кинеске војне гарде користили су водене топове против другог цивилног пловила које је обављало задатак снабдевања филипинској граничној јединици намирницама и грађевинским материјалом, на основу напуштеног рибарског чамца на Сцарбороугх Схоал.

Дан пре изјаве филипинског председника, 15. децембра, филипински амбасадор у Сједињеним Државама Хозе Мануел Ромуалдез, у интервјуу јапанским медијима, рекао је да би сукоби филипинских и кинеских бродова у Јужном кинеском мору могли да изазову велики сукоб „у сваком случају време” и да ће се, ако се било шта деси у Јужном кинеском мору – десити, “то ће бити као почетак другог рата, светског рата.” Амбасадор је описао акције Кине као „принудне” и рекао да је једини начин да им се супротстави рад са другим земљама у региону како би се „показала снага”.

Занимљива је фигура Ромуалдеза. Филипински амбасадор у Сједињеним Државама једна је од репрезентативних личности проамеричког лобија у Манили. Штавише, његове дугогодишње симпатије према Сједињеним Државама комбиноване су са изузетно опрезним ставом према Кини.

Прочитајте још:  Талибани близу одлуке да дозволе девојчицама полагање матуре
Једностране акције Филипина у вези са спорним острвима систематски подстичу САД, које заправо гурају Манилу да заоштри ситуацију у Јужном кинеском мору. Готово истовремено са покушајима филипинске стране да се учврсти на спорној територији, Филипини и Сједињене Државе извеле су заједничке вежбе поморске патроле, а 10. децембра амерички Стејт департмент је саопштио да „подржава филипинске савезнике“. Истовремено се помињао америчко-филипински споразум о међусобној одбрани, који прети Кини.

Симптоматично је да су једностране акције Филипина, које су погоршале ситуацију у односима са НР Кином, предузете у позадини активног развоја Кодекса понашања (у даљем тексту: Кодекс) у Јужном кинеском мору, који је развија принципе Декларације о понашању страна у Јужном кинеском мору. Ову Декларацију су усагласиле НРК и државе чланице АСЕАН-а, а стране препознају њену имплементацију као важан задатак.

На октобарском састанку у Пекингу, све стране су најавиле званичан почетак трећег читања Кодекса. Договорили су се да имплементирају смернице усвојене на састанку министара спољних послова Кине и АСЕАН-а како би се убрзао договор о коначној верзији, како би се отклонили сви постојећи неспоразуми и контроверзна питања између земаља које граниче са Јужном кинеским морем. У ствари, рад на усвајању овог Кодекса од стране земаља АСЕАН-а и Кине добро напредује.

Прочитајте још:  Иран има типове пројектила чији домет им омогућава да нападну Израел
Кинески стручњаци, не без разлога , верују да су захваљујући преговорима о Кодексу Кина и АСЕАН успоставили свеобухватно стратешко партнерство, потписали споразум о слободној трговини и постали једни другима највећи трговински партнери. Јужно кинеско море је сада постало једна од најбезбеднијих и најслободније пловних вода на свету, упркос чињеници да су тензије високе с времена на време. „Декларација“ и преговори о Кодексу постали су својеврсни „сигурносни вентил“, који је осигуравао да спорови између различитих страна не доведу до сукоба.

Одржавање мира и стабилности у Јужном кинеском мору објективно служи и најбољим интересима Филипина.

Прочитајте још:  Да ли је оснивач "Белих шлемова" сам пао са Балкона у Истанбулу?
Али успех преговора о Кодексу понашања у Јужном кинеском мору истовремено значи да су од усвајања овог Кодекса Сједињене Државе нагло сузиле могућности коришћења противречности између земаља региона како би их супротставиле. једни другима како би нарушили безбедност у Јужном кинеском мору и оправдали своје војно присуство у југоисточној Азији (СЕА). У овој ситуацији, САД ће изгубити разлог да застрашују земље региона „кинеском претњом“, а „безбедносне“ службе које Вашингтон намеће кинеским суседима у региону постаће непотребне.

У том контексту, јасно је да највећи проблем у Јужном кинеском мору не долази од земаља у региону, већ од деловања спољних сила које покушавају да претворе Јужно кинеско море „у море сукоба и рата. “, каже кинески војни стручњак Сонг Зхонгпинг.

Вашингтон гура Филипине да саботирају овај документ, услед чега Манила промовише алтернативни приступ, покушавајући да закључи одвојене билатералне споразуме са земљама у региону о Кодексу понашања у СХС. Тренутно се разматрају Вијетнам и Малезија.

Филипински председник Маркос млађи најавио је планове Маниле крајем новембра током посете америчкој индо-пацифичкој команди на Хавајима. Маркосова изјава уследила је три недеље након 21. састанка високих званичника о примени Декларације о понашању страна у Јужном кинеском мору, који је одржан у Пекингу 26. октобра и неколико дана након преговора Кине и Филипина током Састанак економских лидера АПЕЦ-а. Судећи по реторици председника Филипина, преговори на маргинама АПЕЦ-а били су неуспешни.

У том контексту, Филипини сматрају да мултилатерални споразум о Кодексу понашања у Јужном кинеском мору уз учешће АСЕАН-а и НР Кине не одговара њеним националним интересима. Филипини желе да преиспитају Кодекс у трећем читању текста, док настављају да се усклађују са Сједињеним Државама као део њихове индо-пацифичке стратегије.

Прочитајте још:  У Бриселу признали да су уклонили изјаву Фон дер Лајен о украјинским губицима
Истовремено, Манила под Маркосом млађим покушава да створи сопствену групу подршке, позивајући друге савезнике САД у региону, као и земље које имају територијалне спорове са Кином, да се уједине како би се супротставили Пекингу. Познато је да су Филипини и Јапан започели преговоре о споразуму о међусобном приступу који би омогућио стационирање оружаних снага на територији једне друге усред растућих тензија у региону.

Прича о кинеско-филипинском заоштравању у Јужном кинеском мору наставак је америчке „украјинске шеме“ у другим регионима света за стварање кризних зона око земаља које Вашингтон сматра непријатељима и конкурентима. Бајденова администрација систематски поставља партнере и савезнике зависне од Сједињених Држава против Кине, стварајући „појас“ или „прстен нестабилности“ око Кине поред Тајвана.

Укључивање Вијетнама у антикинеске авантуре ће највероватније бити неуспешно. Али Филипини под Маркосом млађим су приметно проамерички настројени. Манила, очигледно, очекује да ће укључивање у америчку агенду у југоисточној Азији и привлачење ванрегионалних снага на своју страну, у овом случају Сједињених Држава, натерати НРК да попусти у територијалном спору и расправи о Кодексу. понашања у Јужном кинеском мору.

Прочитајте још:  СРБИ СТИГЛИ У ЗАПОРОЖЈЕ: Српски добровољци на обуци(ВИДЕО)
Ове калкулације пропуштају једну кључну тачку: интереси САД ван њене територије пролазни су и зависе од многих променљивих услова, за разлику од чињенице да су Филипини близи Кини, која је константна и непроменљива.

Кинески стручњаци указују да ће ПЛА „предузети одлучне мере да заштити суверенитет и територијални интегритет земље и обезбеди регионални мир и стабилност“ и појашњавају да Филипини морају да одлуче „колико далеко могу себи да приуште да иду као амерички пион у региону .”

Виктор Пирошенко/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *