Када ће стићи рачун за струју: ЕПС још не може да их пошаље

0

ЕПС (Фото: В. Веизовић)

Због хакерског напада ЕПС још није у могућности да испоручи све новембарске рачуне на кућне адресе. Зато из тог јавног предузећа позивају домаћинства која нису добила новембарски рачун да плате износ који су имали у октобарском рачуну и тако остваре право на попуст за редовно плаћање до 30. децембра.

Директор ЕПС-а Душан Живковић каже за РТС да систем пролази кроз безбедносне процедуре како би Електропривреда Србије што безболније изашла из ове ситуације.

Из ЕПС-а истичу да желе да изађу у сусрет грађанима који редовно плаћају рачуне јер не могу да их испоруче на време. Двадесет осми у месецу је рок за плаћање са попустом од пет посто и тај рок је још прошле седмице померен на 30. децембар.

Директор ЕПС-а Душан Живковић каже да се тиме не угрожава право редовних платиша на попуст.

Наглашава да хакерска претња захтева да се испоштују одређене безбедносне процедуре како би Електропривреда Србије што безболније изашла из ове ситуације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Верујем да ће процедуре које смо преузели дати резултат. Рачуни су почели да стижу поштом нашим потрошачима а најважније да измире своје обавезе чиме ће остварити попуст”, наводи Живковић.

На питање да ли ће грађани који се одлуче да своје тренутно дуговање измире заједно са оним које ће стићи на јануарском рачуну плаћати и неку камату или бити под претњом искључења са мреже, Живковић одговара одрично.

Како је поновио, ЕПС жели да у овој ситуацији заштити потрошаче.

Директор ЕПС-а је подсетио да због хакерског напада још не ради ни портал “Увид у рачун”.

Прочитајте још:  Недимовић тврди да шећера има довољно, само га је тешко наћи!

“‘Увид у рачун’ морамо добро да проверимо пре него што га вратимо у функцију.” Нагласио је да шалтери искључиво раде на пружању информација грађанима о томе како да измире своје обавезе.

Живковић напомиње да производња електричне енергије ни у једном тренутку није била угрожена и да су системи који тиме управљају максимално заштићени.

“Превентивне мере да се претње спрече и исконтролишу су у току. Тренутно се управља том претњом и проверавају сви системи како би се спречиле негативне последице”, закључује Живковић.

РТС

ВОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *