Азерњуз: Запад спрема за Србију сценарио који је већ пропао на Јужном Кавказу

0
евра

Азерњуз: Запад спрема за Србију сценарио који је већ пропао на Јужном Кавказу.

Први азербејџански лист на енглеском језику „ Азерњуз “ објавио је чланак првог заменика главног уредника листа „Азерњуз“, политичког коментатора Елнура Енвероглуа да Запад спрема сценарио за Србију који није успео на Јужном Кавказу.

Оригинални чланак можете пронаћи на линку .

Прочитајте још:  Жалба из Хрватске Европској комисији: „Србија присваја нашу културну баштину“
Упркос окончању ванредних председничких избора у Србији, реизбор Александра Вучића за председника веома је разбеснео присталице опозиције. Масовни протести су већ довели до озбиљног сукоба између полиције и грађана земље. Прошле недеље је објављено да су у нередима коришћена различита средства одбране, као и сузавац.

Тако је стотине демонстраната покушало да упадне у Градску кућу Београда у недељу увече током демонстрација против резултата парламентарних и локалних избора 17. децембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Неки прозападни међународни посматрачи тврде да су избори намештени и да је реизбор председника Вучића коцка. Иза ове изјаве стоје различити разлози, од којих је најважнији признање независности Косова.

Прочитајте још:  ДНР: Уништен укронацистички штаб (видео)
У ствари, Србија већ дуже време озбиљно пати од овог проблема. Европа и Запад увек користе механизам притиска да натерају Србију да лако свари косовски проблем, па чак и покушава да га сузбије на разне начине.

„Неки други желе да виде Србију слабу, као што неко други жели да Србија буде лутка коју ће повлачити за конце, као што су то чинили. [Мисле да ће] моћи да бирају владе, министре, моћи ће да бирају. одлучити које ће политике бити спроведене да ће моћи да нам наређују, позваће нас телефоном или послати факсом, како не бисмо морали да бринемо о слању мејла, и назначити: „Сутра уведите санкције Русији , уради то и то“, рекао је Александар Вучић.

Чињеница да је Србија данас у напетој ситуацији је и због спољног мешања. „Револуције у боји“, које су већ успешно проверене у пракси од 2000-их, данас се огледају у престоници – Београду.

Прочитајте још:  Београд се „спашава“ из буџетске резерве, а донира паре Никшићу
Подсетимо се да се обојене револуције под вођством Запада користе, посебно на постсовјетском простору. До данас су револуције изведене у земљама као што су Грузија, Украјина и Киргистан. Посебну улогу овде имају невладине организације и јавна удружења која оптужују за фалсификовање изборних резултата. Ако боље погледате, данашњи немири у Србији представљају сценарио „револуције у боји“ који је Запад до сада испробао у многим земљама. Председник Вучић је то истицао у својим говорима и поручио да Запад покушава да Србију искористи као оруђе против Русије, а не да је сматра независном државом.

 

„Србија ће наставити да води самосталну политику и не намерава да следи инструкције споља, укључујући и по питању приступања политици санкција усмереној против Русије“, нагласио је председник Вучић.

Као што је већ поменуто, Запад такође жели да натера Србију да призна независност Косова. Подсетимо, у октобру су лидери Француске и Немачке отворено позвали Београд да призна Косово.

Прочитајте још:  Нова правила на тржишту јаја у Србији
Поставља се питање зашто је УСАИД, једна од најутицајнијих америчких грант организација, више пута покушавао да примени диктат Запада у Украјини, Грузији, па чак и Азербејџану? Чак и ако мало обратимо пажњу, видећемо да су се у државама које нису хтеле да испоштују овај диктат више пута дешавале немиле догађаје сличне ситуацији у Србији данас. Резултат је врло једноставан. Узмимо Украјину; Данас је крвави рат који се наставља у земљи уз подршку Запада довео земљу у опасност од уништења.

Иако су покушали да договоре исти сценарио у Азербејџану, то није дало успешан резултат. Када је Карабах био под окупацијом Јермена, Запад је имао потпуно другачији став по овом питању. Иако је у првој фази Запад желео да натера Азербејџан да се помири са окупацијом својих територија, они нису успели да остваре своју намеру да замрзну сукоб. Као резултат тога, Запад је желео да примени свој традиционални сценарио у Азербејџану – направљени су покушаји државног удара, „обојене револуције“ и други планови.

Прочитајте још:  Темплари подмукло ударили на Светог Саву и српску децу Косовског Поморавља
Данас Србија, која је источноевропска држава, жели да води независну политику као суверена држава. Међутим, Запад, који је томе препрека, покушава да потчини државу и наметне њену политичку вољу подржавајући вештачке немире у земљи. Чак је и Александар Вучић нагласио да је Запад унапред припремио све те планове за земљу и предузео посебне мере, као што је заплена многих државних институција и органа власти.

„Ово је био покушај насилног заузимања државних институција Републике Србије“, рекао је Вучић.

Србија и друге сличне њој извукле су довољно лекција из савеза Запад-Украјина. Данас Азербејџан, који је у потпуности обновио свој територијални интегритет, види контракораке Запада уочи имплементације мировног споразума са Јерменијом и оштро их осуђује. Двострука политика Запада у овом правцу ствара основу за напетост на Јужном Кавказу.

В.Т./Васељенска/Азерњуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *