Азербејџанска војска преузела је контролу над низом територија на граници са Јерменијом

0
азербејџан

Азербејџан (Фото: РИА Новости)

Азербејџанска војска преузела је контролу над низом територија на граници са Јерменијом.

Прочитајте још:  Реџеп Тајип Ердоган: Дошло време да се оконча јерменска окупација територије Азербејџана, време је да се сведу рачуни
Оружане снаге Азербејџана преузеле су контролу над неколико висова у региону Лачин у близини јерменске границе, произилази из поруке Министарства одбране. Јерменска страна још није коментарисала ову информацију.

„У вези са пуштањем у рад новог лачинског пута, стављено је под контролу неколико доминантних висова, магистралних и помоћних путева, као и огромно погранично подручје између села Јагазур и Забух Лачинског рејона“, саопштила је прес-служба. саопштило је Министарство одбране Азербејџана.

Прочитајте још:  Пропали преговори Русије и Турске, нема споразума о Идлибу
По свему судећи, реч је о земљаном путу од Степанакерта према области Шуша у Карабаху, за чију је изградњу прошле недеље Министарство одбране Азербејџана оптужило Јереван.

Министарство одбране Русије је 25. марта известило да је азербејџанска војска прешла линију додира у рејону Шуше и почела да опрема положај. Мировне снаге су предузеле кораке да спрече ескалацију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Аналитичари Светске банке: Примиче се нова глобална криза – кренуће из Кине
Јерменски премијер Никол Пашињан разговарао је телефоном о ситуацији у Нагорно-Карабаху са председником Европског савета Шарлом Мишелом. Ово је саопштила прес служба јерменског кабинета.

Напомиње се да су стране разговарале о кризи у Нагорно-Карабаху, која се наставља због нелегалног блокирања Лачинског коридора од стране Азербејџана.

Прочитајте још:  Украјина: ЛГБТ лојалност у замену за оружје
Они су разменили мишљења о преговарачком процесу Јерменије и Азербејџана, као и о мировној агенди.

Стране су констатовале значај доследних напора да се осигура стабилност и мир у региону.

Раније, 23. марта, амерички државни секретар Ентони Блинкен је сугерисао да би Баку и Јереван ускоро могли да постигну мировни споразум.

Пре тога, 20. марта, руски министар спољних послова Сергеј Лавров назвао је „дипломатском рацијом“ акције Запада усмерене на подривање кључних принципа трилатералних споразума између Русије, Азербејџана и Јерменије и наметање њиховог кустоса. Према његовим речима, Русија види покушаје Запада да је посвађа са Јерменијом и подрива ситуацију на Јужном Кавказу.

Прочитајте још:  Позиви за мобилизацију на сваком ћошку: После продавница и улица прешло се на базене (видео)
Азербејџан је 12. децембра 2022. блокирао коридор Лачин, једини пут који повезује Карабах и Јерменију. Он је 13. децембра обуставио испоруке гаса из Јерменије у Нагорно-Карабах, али их је касније обновио. Јерменско министарство спољних послова је навело да Азербејџан крши готово све споразуме о прекиду ватре у Карабаху. О кршењу линије додира од стране азербејџанске војске говорило је и Министарство одбране Русије. Министарство одбране Азербејџана је 25. марта известило да су јединице оружаних снага земље преузеле контролу над путевима северно од коридора Лачин.

Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *