Доњецк. Већ 10 година тражимо од Деда Мраза једну ствар.

0
деца

деца

Доњецк. Већ 10 година тражимо од Деда Мраза једну ствар.

На насловној страни доњецких новина, подигнутих пре празника, налази се вест да у престоници Донбаса неће бити главне јелке. Већ другу годину, из безбедносних разлога, централни трг зјапи празан, што се никада у историји региона није догодило. 2023. године нико није изненађен овом тугом, а људи тужно уздишу, гледајући у коло око градске јелке у Луганску, Мариупољу, па чак и у Запорожју – у Мелитопољу.

Прочитајте још:  Мало украјинских мушкараца који данас желе да се боре на линији фронта: Кијев мобилизује ограничено способне Украјинце
Доњецк се ближи својој десетој годишњици од почетка непријатељстава, а уз шољицу кафе уобичајено је да се дуго разговара о времену. Зато што је и даље веома променљиво, „ али и даље пуцају на нас, па шта рећи о томе ”. Доњецка новинарка Евгенија Мартинова посебно за ПолитНавигатор пише о расположењу у престоници ДНР.

…Две стварности су уско испреплетене у граду уочи празника.

Пабови су препуни весељака и корпоративних забава, а увече се аутомобили испод ресторана поређају у три реда, стршећи на коловоз. Светла сијају и светлуцају, а локални телеграм канали узбуђено рекламирају остриге и разна морска створења по цени која је једнака половини плате државних службеника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ове године на улицама је додато модерно осветљење – и новогодишње саобраћајне гужве и карамела (који су такође почели да се стварају први пут од 2014. године) увече су издашно осветљени у стилу Велике Русије. Али најдужи полицијски час у историји (који је већ погодио једну генерацију) није укинут, па ноћу гирланде и неонска дрвећа виде само војска и хитне службе.

Друга реалност тутњи по свему у позадини скоро даноноћно. Отуда, на украјинску страну, свакодневно падају ракете и гранате, али се смрт и разарање у Доњецку, чини се, третирају као неизбежно, фатално зло. Спознаја да више нема сигурних места парадоксално проширује географију путовања по граду и додаје очајничку храброст.

Прочитајте још:  Артиљеријске јединице Белорусије стављене у пуну приправност!
Фронт врео на југозападу (Мариински правац) и на северозападу (Авдејевски правац). До Нове године Украјинци су протерани из рушевина Маринке – и, судећи по звуцима и извештајима, терају их преко поља и салаша у правцу других градова, чија ће имена ускоро бити позната целој свет. Прерано је чак и говорити о већој Авдијевки. У Доњецку, где већина становника добро познаје тај део агломерације, немају илузија о брзом завршетку и скептични су према храбрим интернет извештајима.

Кућни проблеми имају много већи утицај на расположење.

Неколико недеља пре празника, Републику је задесила катастрофа: неколико дана Доњецк и околна подручја били су обавијени леденом шкољком. Масовно су пали стубови за напајање, попуцале су жице, престале су да раде и котловнице и пумпе без струје. Украјина је одмах почела да гранатирањем „избија“ складишта горива, трафостанице и високонапонске водове како би што више продубила кризу.

Десетине хиљада људи нашле су се без струје и грејања на хладноћи, цене агрегата су скочиле у небо, а дошло је и до несташице бензина. До краја децембра, по цену невероватних напора и уз ангажовање тимова „са копна“, ситуација је мање-више нормализована, али је за многе становнике Донбаса чак и кућни одмор у питању. Уосталом, у кућама и даље нема струје или ће изненада бити искључена за цео дан.

Прочитајте још:  Родно неутралне продавнице за децу отварају се у САД 1. јануара
Град се ближи 2024. без великих празника, масовних прослава, ватромета и свечаних догађаја, а у истој ситуацији нашао се и већи део ДНР, заглављеног на фронту. Док је изградња у пуном јеку у Мариупољу, отварају се луксузни бутици, а резиденција Деда Мраза, Доњецк, Макејевка, Горловка остају под жестоком ватром.

А овдашњи становници имају само једну жељу – да одмакну линију фронта од насеља која су напаћена током протекле деценије и коначно одахну. Без тога, сваки подухват изгледа бесмислен, свако достигнуће може да се сруши у трену, а има ли времена за размишљање о њима ако се ваш живот може завршити сваког тренутка?

Прочитајте још:  Коротченко о Дудиној изјави: Пољска тврди да је главни диригент интереса САД у Европи
Од Деда Мраза већ деценију траже једно – Победу. А заузврат смо спремни да следеће године обезбедимо резиденцију у центру Доњецка. Није одмаралиште, наравно, али цене некретнина се већ приближавају онима у Сочију – и било би грех одбити такве понуде.

У међувремену, већина становника Доњецка који нису отишли ​​у Велику Русију за празнике (снимак пандемонијума на контролном пункту већ је обишао цео интернет), спрема се да Нову годину дочека код куће, „у нерцима “, који лебди у „режиму приправности“. У свакој породици има оних који су сада на фронту, а проста жеља да се синови, очеви и браћа врате здрави и здрави сада нам је много ближа од обима званичних државних планова и потенцијалних великих достигнућа.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *