Да ли ће испорука америчких летелица Ф-16 бити и званичан увод у отворени рат Запада са Русијом

0
запада

Председник Украјине Володимир Зеленски посетио је ваздухопловну базу Краљевског данског ратног ваздухопловства Скридструп, у пратњи премијерке Данске Мете Фредериксен. Цовер © Пресидент.гов.уа

Да ли ће испорука америчких летелица Ф-16 бити и званичан увод у отворени рат Запада са Русијом

Запад је обучио прву групу украјинских пилота за америчке ловце Ф-16. У блиској будућности биће упућени у зону Северног војног округа. О томе шта их тамо чека пише Дмитриј Шестопалов у анализи за лајф.ру.

Колико ће Ф-16 бити пребачено у Украјину

Британска влада објавила је извештај о првој групи обучених украјинских пилота који су завршили обуку за управљање Ф-16, а сада ће обуку наставити у Данској. Уосталом, Копенхаген жели да пребаци 19 америчких ловаца у Кијев до Нове године. Још десет полазника остаје у Британији за основну летачку обуку, ваздухопловну медицинску обуку и обуку центрифуга. Холандија такође намерава да пошаље у Украјину 18 модела ове летелице. У августу је холандски премијер Марк Руте поменуо да Холандија „има укупно 42 борбена авиона Ф-16“.

Подсетимо, информације о првим Ф-16 испорученим Украјини из Пољске у растављеном облику појавиле су се почетком новембра ове године. Тада је пет авиона овог типа послато у Кијев.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Зашто су амерички борци опасни?

Испорука Ф-16 носи ризик да украјински сукоб ескалира у директан, односно у рат са НАТО-ом, сматрају стручњаци. Авиони Ф-16 могу да ударају на велике удаљености користећи АИМ-120 ракете ваздух-ваздух са малих висина.

То омогућава НАТО Линк 16 систем размене података, када авион за рано упозоравање и контролу усмерава ракете да униште руске летелице, а такође прима све податке којима располаже ловац у близини руских граница.

Поред школованих пилота у Европи, особље за Оружане снаге Украјине ће највероватније бити пензионисани пилоти Ф-16, који су регрутовани из целог света. Вероватно ће Ф-16 полетети са цивилних аеродрома и са аеродрома у земљама НАТО-а, што ће избрисати границе Украјине и увући Северноатлантску алијансу у директан сукоб са Русијом. Москва је већ изјавила да ће у овом случају напасти базе у Пољској и Румунији.

Прочитајте још:  Путин:Руски мировњаци ће остати у Карабаху до 2025. године

Чиме ће бити опремљен Ф-16?

— Ловац Ф-16 је инхерентно универзална платформа за наоружање која је способна да носи антирадарске ракете АГМ-88 ХАРМ, против-бродске ракете Нептун, вишенаменске вођене ракете типа ЈАГМ Сторм Шадов, али са дометом од 400 километара . Најважније је да је ова модификација Ф-16А МЛУ способна да носи тактичко нуклеарно оружје, напомиње војни експерт Јуриј Кнутов.

Чак и ако такав носач тактичког нуклеарног оружја буде оборен у ваздуху, нуклеарна бомба има безбедносне системе – неколико фаза које ће спречити да експлодира. Али ако падне, загађује животну средину. У свету је било десетак таквих преседана. Ако се такво оружје појави у Украјини, Русија ће реаговати другачије, јер ће морати да одговоре не само Кијев, већ и оне државе које су испоручиле ово оружје, каже Кнутов.

Карактеристике Ф-16

Генерал ДинамицкФ-16 Фигтинг Фалкон је амерички вишенаменски борбени авион четврте генерације у служби ваздухопловних снага 25 земаља. Приликом његовог развоја, циљ је био да се створи јефтино и управљиво возило са односом потиска и тежине више од један. Ф-16 је ушао у службу 1979. године и требало је да буде пензионисан почетком новог миленијума. Али то се није догодило, и да би модел био ажуриран, креиран је опсежан програм модернизације, који је касније постао познат као Мид-Лифе Упдате, или МЛУ.

Модел пребачен у Украјину истиче се добром динамиком, максималном брзином, брзином пењања и опремљеношћу ракетама ваздух-ваздух. Недостатак је његова лоша управљивост при великој брзини.

— Ф-16 су веома подложни сметњама. Совјетска тактичка борбена флота почела је да напушта радаре коришћене на немодификованим моделима ових ловаца још 80-их година прошлог века. Немодернизованим Ф-16 недостају могућности циљања ван циља које пружају нове ракете ваздух-ваздух АИМ-9Кс и нишани на кациги, што их ставља у озбиљан недостатак у поређењу са модерним руским ловцима или чак садашњим украјинским МиГ-29 и Су-27“, напомињу стручњаци из Милитари Воч Магазина, оцењујући модел.

Прочитајте још:  Турски медији: Анкара испоручила Украјини систем борбеног управљања за војне бродове

Вреди подсетити на речи руског председника, који је на пленарној седници Петербуршког међународног економског форума рекао да је пријем америчких ловаца Ф-16 од стране Кијева и њихова употреба у борби ако се базирају ван украјинске територије. могао да увуче НАТО у оружани сукоб са Русијом. Пошто ће руска армија наћи опције за уништавање војних авиона.

„Ако се налазе у ваздушним базама ван Украјине и користе се у борби, мораћемо да погледамо како можемо да погодимо и где можемо да погодимо оружје које се користи против нас“, рекао је Путин и додао да, док западни тенкови горе , борбени авиони ће горети на исти начин.

— Тренутно највеће интересовање за агресију показују балтичке земље и Пољска. Због географског положаја ових земаља могу постојати базни аеродроми за ову врсту авијационих веза“, каже Никита Мендкович, шеф Евроазијског аналитичког клуба. „ Али ако се са аеродрома на територији ових држава изводе борбени летови, онда ће се они претворити у легитимне војне мете руске армије. Пошто ће се на овим аеродромима авиони сервисирати, допуњавати и снабдевати муницијом, тамо ће бити стационирано и летачко особље, односно борци: заправо, украјинско ваздухопловство ће користити страну базу .

Војни стручњаци напомињу да ако авијација делује на територији друге државе и нападне наше трупе, то значи да је ова држава ушла у војни сукоб са нама и да ће на њих утицати. Сада Украјина има сајтове за мале групе, али Кијев још увек нема могућност да угости озбиљну групу од неколико десетина аутомобила.

Чак и током сиријске кампање, локалне јединице су се успешно носиле са ловцима Ф-16 са различитим наоружањем, на пример, совјетским системима С-200, који су били у служби војске САР. Према мишљењу стручњака, Букс, Торс, С-300, С-350 Витјаз и С-400 лако се носе са уништавањем америчких ловаца у зони Северозападног војног округа. Поред тога, од почетка СВО-а, руски пилоти који су управљали Су-30 и Су-35 стекли су довољно борбеног искуства да лако униште непријатеља на небу.

Прочитајте још:  Украјинске оружане снаге изгубиле су 250 људи током неуспешног напада на Донбас

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *