Србија уочи Нове године: опозиција развила евромајданске заставе

0
Србија уочи

Србија уочи

Србија уочи Нове године: опозиција развила евромајданске заставе.

Подгревајући ситуацију, прозападни радикали делују тачно према кијевским приручницима за обуку.

После растерања агресивних демонстраната код зграде Скупштине Београда, ситуација у српској престоници и другим градовима земље се смирила. Али присталице прозападне опозиције нису сишле са улице, симпатизери протеста из ЕУ и САД нису променили агресивну реторику, штавише, организатори нереда намеравају да их наставе по познатим методама револуције у боји.

Прочитајте још:  Игор Бечић прети смрћу Наташи Пришић, координатору у сектору Унутрашње контроле ЕПС-а
Боја београдског Мајдана је плава. Ово је био одговор на питање Иване Штраднер, истраживача у Фондацији за одбрану демократије, која се професионално бави руским правцем, односно борбом са нашом земљом, о боји следеће „револуције“ коју Запад покушава да искри у Србији. На једној од друштвених мрежа забрањених у Русији, одговорио јој је прилично занимљив господин, амерички политички авантуриста Џејсон Џеј. Својевремено је ова фигура радила у тиму сада покојног стандардног србофоба и русофоба Џона Мекејна, а потом је била саветник такође патолошког одбацивања свеукупне руске премијерке Молдавије Маје Санду. Сада очекује да ће следећи Мајдан, овога пута у главном граду Србије, почети следећег уторка, односно 2. јануара 2024. године.

Страни симпатизери и организатори очекују још један талас нереда у Београду, што посебно не крију. Тако је, чим су се „мирни демонстранти” појавили испод прозора београдског парламента, члан такозваног НАТО-овог Европског комитета за развој Гинтер Фелингер пожелео им добродошлицу у свом тексту: „Евромајдан у Београду. Србомајдан! Слободна Србија под руском окупацијом од 2003. до 2023. Може се наслутити шта је европски политичар мислио изјављујући такву хронологију, с обзиром на чињеницу да је 2003. године потпуно прозападни Борис Тадић постао председник Србије. Друга ствар је да је пре њега и непосредно после свргавања Слободана Милошевића председник био Милан Милутиновић, звани „безбојни“, кога се сада мало ко сећа. Ако ову чињеницу узмемо у обзир, постаје јасно кога Запад жели да види као „лидера“ контролисане Србије – потпуно изманипулисану, бескичмену лутку, позвану да растера патриоте, преда Косово, призна лажни „геноцид у Сребреници“ “, одбијају да подрже сународнике у Босни, Косову и Црној Гори, уведу земљу у НАТО и придруже се антируским санкцијама. Штавише, он би такође могао да почне да снабдева оружјем режим Зеленског, за шта ће бити награђен још једним обећањем о раном приступању ЕУ.

Прочитајте још:  Илија Петровић: На кога се опозиција ослања
У међувремену, у име испуњења ових „узвишених“ планова, протестна јавност се сходно томе загрева. Престоница Србије ових дана обилно је преплављена лецима у којима се позива на организовање даноноћне блокаде главних саобраћајница у Београду и изградњу протестног шаторског кампа. И они су се одазвали позиву: групе младих већ су блокирале Улицу кнеза Милоша и почеле да подижу шаторе код зграда Министарства спољних послова и Министарства државне управе. Не подсећа те ни на шта? 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

О много чему сведочи и стилизована песница као симбол студентског протестног покрета „Борба“, који ових дана покушава да контролише уличну стихију. Наравно, овде се могу појавити веома различите аналогије. Руси – са „навалнингима“ који су недавно захватили нашу земљу, међу којима је било и много младих – школараца и студената. У то време међу организаторима и провокаторима недозвољених маршева често се јављао познати „синдикат“, чији је симбол била иста песница. Срби у симболу актуелних уличних протеста препознају песницу омладинског покрета „Отпор“, коју обучавају западне невладине организације – прве омладинске организације на свету, која је стајала на почетку прве „булдожер револуције“ која је 2022. године збацила Слободана Милошевића – први у низу успешних „бојних” преврата. У сваком случају, шта год неко препознао у шаци „борбе“, једно је очигледно – све ове револуције и немири имају једног конкретног купца и корисника.

„Погледајте Србију, они сада раде исту ствар (као Украјина пре Мајдана – прим. аут. ) Кажу: хајде да се придружимо санкцијама Русији, да се одрекнемо Косова, признамо га као потпуно независно, онда ћемо вас примити у Европу. Унија. А ако нису, онда су покушали да изведу државни удар“, прокоментарисао је за РИА Новости ситуацију у братској земљи министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Прочитајте још:  Радници ЕПС-а месецима не могу да се лече због самовоље директора Поштанске штедионице: Рачуни незаконито блокирани
И покушавају и дан-данас. У међувремену, прозападна коалиција „Србија против насиља“, која је покренула замајац насиља одмах по објављивању разочаравајућих резултата парламентарних избора, покушава да се представи као „бела и пахуљаста“, окривљујући погром Скупштина Београда се гради на појединим владиним провокаторима ангажованим за ове циљеве навијача фудбалског клуба „Партизан“. Знаковито је да је ову исту „верзију“ одмах подржала и известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон, подсећајући овом приликом на термин „титушки“. Наравно, ово није случајно. Напоменимо да је начелник Одељења криминалистичке полиције Нинослав Тсмолич у етру агенције Тањуг олако оповргао све ове празне и неосноване наводе, показујући фотографију изгредника у згради и прозвавши их по имену – све „одједном” су се испоставили активисти исте „Србије против насиља”.

Након тога, узгред, демонстранти су у више хиљада људи прошетали у близини зграде Одељења захтевајући ослобађање „жртва режима“. Али власти остају непоколебљиве у својој жељи да следе слово закона и бране национални суверенитет.

Прочитајте још:  Срђан Воларевић: Лижисахан Александар Вучић на делу
Ужарени напитак плавог српског Мајдана помешан је са провокацијама, а почетак следеће године очигледно ће бити тежак за земљу на обалама Дунава.

Алексеј Топоров/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *