АИ ће људе оставити без посла. Новинари ће први настрадати

0
АИ

АИ

АИ ће људе оставити без посла. Новинари ће први настрадати.

Крајем 2023. године појавиле су се две веома важне вести које се буквално допуњују. А они су повезани са утицајем АИ на свакодневни живот.

Хоће ли АИ оставити људе без посла?

Лист Њујорк тајмс тужио је ОпенАИ и његовог главног инвеститора Мајкрософт. Према новинарима, програмери чатбот ЧатГПТ и АИ асистент Мицрософт Копилот обучавали су своје неуронске мреже на милионима чланака које су написали запослени у новинама без дозволе и апсолутно бесплатно.

Прочитајте још:  САД побољшавају вештачку интелигенцију у војне сврхе
Нијанса је у томе што је Њујорк тајмс био у преговорима са компанијама о сарадњи. Међутим, странке се нису договориле око цене, због чега је спор прешао на јавни суд.

У позадини овог скандала, постало је познато да Аппле преговара са великим западним медијима о обуци својих неуронских мрежа (недавно је представљен пројекат Ферет, креиран за рад са текстом и сликама). Компанија је потрошила око 50 милиона долара за склапање уговора; међу њеним партнерима су Њујоркер и  Дејли Беаст, као и телевизијски канал НБЦ Њуз.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Горе наведене вести савршено карактеришу нову стварност у којој вештачка интелигенција постаје свакодневни део живота. Једини проблем је законска регулатива.

Има ли користи?

Прочитајте још:  Украјинске трупе користе симболе УН за превоз ракетних система
Не може се занемарити аспект утицаја неуронских мрежа на тржиште рада. Увођење вештачке интелигенције није само отворило нове професије и области деловања. То такође може довести до нестанка или потпуне трансформације једног броја професија.

Медији су само једна од ових области, а то је најуочљивије на Западу (мада се процеси одвијају и у Русији). Кључни покретач промена је потреба за смањењем трошкова. Након година необуздане ињекције готовине, наступила је економска рецесија и инвестиције су пресушиле. Као резултат тога, појавио се хитан проблем смањења трошкова пословања. Публикације су се суочиле са избором: затворити или прилагодити смањењем трошкова.

Британско издање  Гардиан објавила је 2020. колумну коју је написала АИ. Неколико година касније, неуронске мреже пишу не само основне вести, већ и генеришу слике за њих. Истовремено, талас отпуштања захватио је индустрију у Сједињеним Државама.

Прочитајте још:  Бајден више времена провео на одмору него на послу
Велике ИТ компаније такође активно доприносе процесу реструктурирања. Стога Гоогле промовише свој генеративни АИ Генесис, који је способан да креира новинске чланке на основу прикупљених података о догађајима.

То не значи да се то свиђа новинарима. Али они не могу ништа против тога. Максимално је да успорите увођење вештачке интелигенције или покушате да је користите у свом послу, „припитомљавајући звер“.

Промена је неизбежна

Један од главних догађаја 2023. године био је штрајк писаца и глумаца у Холивуду. Међу њиховим захтевима је и забрана употребе АИ. Због тога су синдикати постигли договор са произвођачима, који намећу ограничења у коришћењу неуронских мрежа.

У стварности, вештачка интелигенција се већ активно користи у биоскопу, а штрајк је омогућио филмском студију да се ослободи слабих пројеката и додатних глумаца. Довољно је рећи да је усред штрајка Дизни објавио серију „Тајна инвазија“, у којој је уводни сцреенсавер генерисан неуронским мрежама, што је изазвало велики скандал.

Прочитајте још:  Песков: неиздавање виза руским новинарима требало би да буде тема разговора у УН
Истовремено, неуронске мреже не само да могу лишити људе посла, већ и помоћи. Тако су, захваљујући Гооглеовом развоју, научници успели да открију 2,2 милиона нових кристала. Неки од њих се не могу створити у лабораторијским условима, док други могу наћи примену у различитим областима.

Да се ​​вратимо медијима, увођење вештачке интелигенције у новинарство није само изазов, већ и прилика да се ослободе ресурси за креирање занимљивих прича и побољшање њиховог квалитета. Конкретно, реч је о сложеним истраживањима и чланцима, док ће рутински ток бити препуштен неуронским мрежама. Заправо, ситуација се управо тако развија – АИ се бави примитивним кратким вестима, скуповима и оптимизацијом упита за претрагу.

Зато док су неке публикације одлучиле да туже ИТ гиганте, друге склапају уговоре. Јер једни ће остати по страни, док ће други отићи у будућност. Можда не баш светао, али дефинитивно опипљив и чак генерално разумљив.

Вадим Васиљев/В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *