Српска опозиција планира нове протесте због ‘покрадених избора’

0
српска опозиција

српска опозиција

Српска опозиција планира нове протесте због ‘покрадених избора’.

Чини се да је љута опозиција у Србији прешла готово све границе разума и више не може да стане. Противници власти, као јединица у расулу, крећу се брзим и неконтролисаним темпом ка колапсу или понору. Блок Србија против насиља (СПН) производи све више насиља више од 10 дана од гласања на ванредним изборима 17. децембра, покушавајући да сломи омражену власт и председника Александра Вучића.

Кампању су изгубили, како кажу, „одлично“, али то одбијају да признају. Управо су они, уз благослов Запада, тражили ванредне изборе како би заузели топла места на челу државе, али то није ишло. Међу „бившима“ има скоро потпуно корумпираних функционера и сплеткара, али никако сиромашних, попут Драгана Ђиласа, Маринике Тепић. Али „новаци“ се превише разликују по својим погледима и преференцијама, а људи их заправо не познају. Отуда су потекле разне легенде о „покраденим гласовима“, преварама, увозу 40 хиљада Срба (!) из Републике Српске БиХ, подмићивању бирача, притисцима, застрашивању и још много тога.

Испоставља се да нису они били ти који нису успели да убеде грађане у своју исправност и корисност, већ је „ауторитарни Вучић” користећи државну пропагандну машину, џепне медије и „гушење” засјенио велике реформаторе својом доминацијом, па чак и „хипнозом”. “, како неки верују. Као да опозициона штампа и мреже – Нова, Данас, ТВ канал Н1 нису скоро 24 сата прогањале власт и председника, то чине и даље. Ђиласови студенти су, како пише америчко-српско издање Нова, обећали да ће своје протесте пребацити на 24-часовни режим. Захтевају пуштање „другова” које је полиција притворила и пуштање бирачких спискова за Београд како би извршили сопствену ревизију резултата гласања.

Прочитајте још:  Војин Грубач:Крокодилске сузе фрустрираних комшија
Уместо мирних демонстрација, противници насиља изабрали су јуриш на административне зграде и државне институције, разбијају врата, разбијају прозоре, гађају полицију каменицама, а потом и огорчени што су њихови саборци хапшени, кажу, без основа и оптужби. Један од носилаца изборне листе СПН-а Мирослав Алексић рекао је опозиционим медијима да је спреман да се одрекне посланичког имунитета, рекавши „да ме први ухапсе” у новим акцијама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Они у табору „непомирљивих” јасно стављају до знања да неће зауставити протесте, који ће „трајати колико буде потребно” како би се поништили резултати у Београду и одржи нови избори. Они желе да Европа и њене институције – Европски парламент, Савет Европе, ОЕБС – натерају Вучића да истражи „бројне прекршаје” током гласања и тиме потпише смртну пресуду актуелној влади. Опозиција одбацује било какве компромисе или решења осим најрадикалнијих.

Ситуација у Србији од објављивања резултата изборне кампање заинтересовала је светска издања, од којих су многе већ коментарисале, у којима су спремно цитирале мишљења противника власти, као и најсочније моменте из закључка посматрачке мисије ОЕБС-а. Нови материјал о актуелној ситуацији у Србији ових дана је изнео и угледни лист Фајненшел тајмс (ФТ).

„Демонстранти оптужују председника Александра Вучића за намештање избора“, пише ФТ.

Српска опозиција је саопштила да ће наставити протесте у циљу поништавања изборних резултата већ овог месеца. Гласове бирача, према опозицији, „украла је владајућа партија“, наглашава Фајненшел тајмс.

Прочитајте још:  Милогорци опет у паници: "Догодине у Пљевљима"
Српска полиција ухапсила је најмање 38 особа последњих дана, укључујући учеснике великог протеста испред Скупштине града Београда у недељу 24. децембра. Као што је наведено у материјалу ФТ, ова манифестација је „била брутална“. Протест опозиције је био праћен вандализмом и нападима на полицију (8 полицајаца је повређено у различитом степену).

За наредну недељу планиране су нове демонстрације и акције, а неколико представника опозиције, а посебно једна од носилаца листе СПН Мариника Тепић, ступило је у штрајк глађу. Овомесечни избори за Законодавну скупштину Београда и неколико покрајинских општина наводно су довели до „велике победе СПН-а“, сматра Драган Ђилас, председник опозиционе Странке слободе и правде и лидер СПН-а.

Прочитајте још:  Званично Сарајево на мукама због Дачићеве изјаве о статусу Космета и Републике Српске
Али захваљујући резултатима гласања које су власти фалсификовале, укључујући и превоз 40 хиљада Срба из БиХ (који су, кажу, хитно „пријављени” у престоници), пише ФТ, Вучић је својој Српској напредној странци доделио колебљиву победа у престоници са разликом од само 3%. Ову верзију Ђилас неуморно реплицира у опозиционим медијима.

ФТ примећује да су опозициони и међународни посматрачи рекли да су гласови у корист СПН-а „украдени”. Они су изразили осуду случајева насиља од стране власти и утицаја Русије на политику земље.

„Овде имамо огромну кризу“, рекао је за ФТ Борко Стефановић, портпарол опозиције.

Он је додао да ће се протести наставити сваког дана. Вучић и његов режим се враћају својим старим, радикалним, проруским методама.

„Ово би требало да се тиче свих“, додао је он.

Вучић је рекао да су протести „покушај рушења владе“, додао је опозициони лидер Стефановић. Али садашња власт има подршку у иностранству. Конкретно, руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко рекао је руским медијима после недавног састанка са Александром Вучићем да председник Србије има „непобитне доказе“ да је Запад овде распламсао страсти и подстакао протестне демонстрације.

Опозициони активисти кажу да је протест у Београду протекао мирно све док се нису појавили хулигани (наводно које је послала власт) и почели да гађају каменицама и другим предметима, што је “убрзало реакцију полиције и почетак хапшења”.

Прочитајте још:  Од данас без ковид аусвајса у Србији
Борко Стефановић је за ФТ рекао да је редослед догађаја унапред договорен. Опозиција оптужује Вучићеву владу да сабира лажне бираче како би вештачки повећала подршку владајућој странци.

Познато је да О. Премијерка Ана Брнабић је одмах демантовала такве спекулације и изјавила да је физички немогуће довести толики број људи. На дан гласања границе Србије прешло је око 20 хиљада људи, међу којима и деца. И Република Српска је одбацила такав митски сценарио: тамо једноставно нема толико грађана Србије. Дошло је да гласа не више од 3 хиљаде људи, и то не само у Београду.

Прочитајте још:  ДАЧИЋ ЗА САРАДЊУ СА БАЈДЕНОМ! "Ситуација око КиМ се променила у односу на претходне године!"
Према писању Фајненшел тајмса, заставе ЕУ виђене су на протестима опозиције поред симбола Покрета отпора, који је приморао југословенског лидера Слободана Милошевића да абдицира 2000. године. Умро је 2006. у хашком затвору док му се суди за ратне злочине.

Многи демонстранти виде паралеле између Вучића и Милошевића – актуелни председник је своју политичку каријеру започео као министар информисања у влади Слободана Милошевића током балканских ратова 1990-их. Припадници опозиционих снага, кажу, покушавају да пробуде дух покрета отпора који је помео Милошевића и подрже људе у малим местима.

„Борим се за демократију у овој земљи, то је наш главни разлог што смо овде“, рекао је за ФТ Милош, 28, извршни директор оглашавања који је учествовао у београдском протесту.

“Мој глас се није чуо на изборима јер је било много манипулација и били су непоштени избори. Сви се надамо да наше присуство овде може бити корак у правом смеру за одржавање избора под фер условима”, додао је он. .

 

„Волим ову земљу, волим овај град, па ћу наставити да се борим за демократију до последњег даха“, рекао је Милош за ФТ.

Прочитајте још:  "Решење свих проблема" или пакт са ђаволом, на једном клику: Инвазија видовњака на друштвеним мрежама
Премијерка Ана Брнабић је, како преноси ФТ, захвалила руским обавештајним службама што су им пред изборе дале информације о плановима опозиције да протестује због пораза на изборима.

„Ово вероватно неће бити много популарно на Западу, али мислим да је важно да се заузмемо за Србију и да се захвалимо руским безбедносним службама које су имале ове информације и поделиле их са нама“, рекла је Брнабић на српској телевизији.

Прочитајте још:  Прекршајне казне за Фијатове синдикалце због блокаде саобраћаја
Према ФТ, тренутна блискост Кремљу је у супротности са претходним месецима и очигледним окретањем Београда ка Западу. Балканска земља је кандидат за ЕУ ​​и обећала је да ће радити са Европом и Америком на кључним питањима као што је статус Косова.

Док је већина западних влада ћутала током божићних празника, Сједињене Државе су биле изузетак. Фајненшел тајмс је подсетио да је амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил позвао демонстранте да поштују изборне резултате.

„Српски лидери и грађани морају да упамте: легитимитет демократских процеса зависи од транспарентности и спремности свих страна, било да победе или изгубе, да поштују вољу грађана која је изражена на гласачком листићу“, написао је Хил на Мрежи Кс, додајући да „насиље а вандализму према државним институцијама нема места у демократском друштву“.

Прочитајте још:  Трећи протест „Србија против насиља“, блокада Бранковог моста и Газеле
Разумљиво, коментаре представника САД жестоко су критиковали прозападни опозициони активисти, који су се жалили да Вучића подржавају и Москва и Вашингтон.

„Ова јасна подршка са обе стране значи да се Вучић само цењка“, рекао је Саво Манојловић из друштвеног покрета Напред – промене. “Са Русијом говоримо о санкцијама, а са Западом о Косову. Тужна истина је да у осетљивом геополитичком тренутку свака велика сила преферира корумпиране лидере са којима може да се цењка”, цитира Фајненшел тајмс опозиционара говорећи.

Прочитајте још:  Kлиматолог: У Србији у будућности мање снега, суше и другачије биљне културе
Материјал који је саставио ФТ у основи је вешта компилација чињеница, мишљења, теорија и спекулација, која, како је то уобичајено у западном новинарству, захваљујући вештом изношењу упадљивих и оштрих фраза, коначну одлуку препушта конзументу информације. Наравно, српској опозицији ласка што се на Западу чују. Ипак, после овог чланка тешко да ће неко притрчати у помоћ противницима власти. У Кијеву 2014. године европски лидери су скренули пажњу на побуњенике тек после смене Виктора Јануковича, а пре тога се све ограничавало на дељење колачића на Мајдану.

Примедбе америчког амбасадора у вези са протестима и неслагањем владиних противника са резултатима гласања и даље изазивају налет негодовања и заједљивих изјава у редовима „непомирљивих“.

“Он је покровитељ Александра Вучића и овог режима. То се знало и раније, а сада је постало јасно као дан. Сви грађани Србије знају да је његова улога да штити овај режим. Кристофере, настави да штитиш вука (представа о речи око имена Вучић које је -српски је деминутив од “вук” – вук) Шта је са покраденим изборима, зар вам то не смета? – пита се познати опозициони посланик Александар Јовановић Ћута.

Прочитајте још:  Ево зашто нам мобилне мреже данима нису радиле нормално
Други представник СПН-а, лидер опозиционе странке СРЦЕ Здравко Понош, некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије (био ривал Александру Вучићу на последњим председничким изборима), чак је саветовао Хила да „иде на пецање“ са руски амбасадор, јасно ставивши до знања да обе дипломате имају заједнички језик – подржале су председника Вучића и осудиле насиље опозиције.

Непомирљиве је посебно увредила чињеница да је амерички амбасадор изразио наду у наставак дијалога са владом (односно са Александром Вучићем) о питањима „јачања демократије“ (дипломата је само поновио познати коментар америчког Стејт департмента). ). Задатак опозиције је био да сруши власт, власт и да се реши актуелног председника.

Надлежни су демонстрантима већ јасно ставили до знања да неће бити преговора о ослобађању приведених током њихових хулиганских акција. Прекршили су закон. Сада је то ствар тужилаца, судова, „и то је то“.

“Шта год покушали да ураде, у Србији неће бити насилне промене власти. У Србији се власт мења на изборима. Србија је демократска земља и тако ће бити увек у будућности, а не само данас”, ТАСС агенција цитира председника Александра Вучића .

Председник је у комуникацији са грађанима Србије изразио наду да ће се „изборни процес завршити што пре“.

Прочитајте још:  Отворено писмо амбасадору Савезне Републике Немачке у Србији, господину Томасу Шибу
Заузврат, професор МГИМО Елена Пономарјова сматра да власти

“Морамо казнити изгреднике који су нанели озбиљну штету имовини и полицији и показати опозицији да се са њима не шали. Ако Вучић не жели да иде путем Јануковича, мора да демонстрира силу и прекине протесте унутар правни оквир.”

Опозициона штампа била је одушевљена вестима да је Савет Европе одлучио да почетком јануара следеће године у Београд пошаље свог вишег експерта за изборе у ПССЕ Стјуарта Диксона. Претпоставља се да би он заједно са властима (посебно са Александром Вучићем) требало да се позабави ситуацијом и оптужбама за прекршаје на изборима, што је, посебно, забележено у извештају ОЕБС-а, као и да предложи да Београд предузме мере. побољшати изборни систем.

Прочитајте још:  Самоубиство у центру Београда: Обесила се службеница Уједињених нација
Заправо, ово није најбоља вест за непомирљиве: планирали су да се брзо обрачунају са Вучићем и сами са западним представницима и европским структурама разговарају о будућој судбини Србије. Али није ишло.

Многи стручњаци и у Москви и у Београду сматрају да је опозиција на измаку, њени ресурси су практично исцрпљени. Вештачко удружење „Србија против насиља“ је очигледно створено по западним „приручницима“ само да би се „мајдан технологијама“ срушила актуелна власт. Ова структура је тешко одржива, јер је у њој биле смештене различите политичке снаге које су имале своје амбиције.

Прочитајте још:  Порфирије ће бити мост између Србије и Хрватске, преко кога ће пробати Србе да преведе у римокатоличку јерес!
Докле ће опозиција имати довољно снаге, посебно у светлу приближавања новогодишњег и божићног викенда, који ће у Србији, као и у Русији, трајати више од недељу дана?


В.Т./Васељенска/Правда.ру

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *