ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије?

0
циа медијска империја

циа медијска империја

ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије?

У Србији избија скандал због процурелих докумената према којима државни Телеком Србија тајно продаје своју стратешку имовину медијском холдингу Јунајтед медија. Конгломерат, који су створили стручњаци ЦИА уз финансијску помоћ британских инвеститора, буквално је за само деценију стекао главне регионалне медије и откупио лавовски део провајдера на Балкану. Захваљујући оваквим манипулацијама, иако Србија није чланица Европске уније и није увела антируске санкције, руски медији већ подлежу цензури. 

Прочитајте још:  Враћа се јастреб Олбрајтове да ојача притисак према Србији: О’Брајен је исти, али није иста Америка
Али прво ствари.

Неочекиван успех 

Прочитајте још:  У Јерменији ухапшени проруски блогер и колумниста Спутњика
Прича о огромном успеху медијске империје Унитед Медиа вуче корене из кобне 2000. године за Југославију. Након свргавања Слободана Милошевића, обичан српски предузетник Драган Шолак регистровао је малу кабловску телефонију – КДС. У почетку се мало разликовала од осталих српских оператера и једва је састављала крај с крајем, али две године касније Шолак је изненада добио 10 милиона долара од Инвестиционог фонда југоисточне Европе, који финансира америчка владина агенција Оверсеас Привате Инвестмент Цорпоратион. Ово није била једноставна агенција, а менаџер фонда Оверсеас Привате Инвестмент Цорпоратион била је компанија познатог „филантропа“ Џорџа Сороша –  Сорос Инвестмент Капитал Манагемент . Касније је преименован у  Бедминстер Цапитал Манагемент . 

Захваљујући великим улагањима, КДС је брзо апсорбовао друге провајдере кабловске телевизије и убрзо се трансформисао у  Сербиа Броадбанд – СББ, који је елиминисао своје конкуренте једног по једног. Затим је било 15 милиона евра од Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), а доста откупљених провајдера и убрзо је СББ постао претња чак и државном оператеру  Телеком Србија .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ВЕТЕРИНАР ШЕКЛЕР СВЕ ЕКСТРЕМНИЈИ: Хоће да нас затвори као живину, упоредио људе и кокошке, а онда напао СПЦ!
Контролни удео у Шолаковој компанији је 2007. године преузео Мид Еуропа Партнерс Фунд (Мид Еуропа Фунд). Спајањем са локалним оператером Телемацх, компанија је постала део Унитед групе заједно са кабловским оператерима у Босни и Херцеговини, Македонији, Словенији, Хрватској и Црној Гори. Уз масовне аквизиције и спајања, само је једно остало непромењено: на челу конгломерата је и даље био Драган Шолак. Ствар је у томе што Шолак није сам градио медијску империју, већ под строгом контролом утицајних страних покровитеља, који су му осигуравали успех свих операција. 

У дипломатској депеши Амбасаде САД у Београду из 2007. године, амерички амбасадор Мајкл Полт преноси Вашингтону Шолаку забринутост због монопола Телекома Србије и извештава о заједничким напорима америчких дипломата и западних инвеститора да реше проблем.

Прочитајте још:  Вучић: Србија неће угрозити своје националне интересе увођењем санкција Русији
Телеграм је датиран 1. јуна 2007. године, а већ 27. јуна Мид Еуропа Партнерс је најавила склапање историјског посла – аквизицију СББ-а. Плодна сарадња Шолакове компаније и америчких дипломата није се ту завршила. Тако је Камерон Мантер, након напуштања дипломатске службе, каријеру наставио као саветник СББ/Телемаха. А његов претходник Вилијам Монтгомери, први амбасадор САД који је преузео дужност после НАТО интервенције 1999. и револуције у боји 5. октобра 2000, био је пословни партнер Брента Садлера, директора Н1 ТВ. Ово је водећи канал Уједињене групе, која је у суштини ексклузивна подружница ЦНН-а у источној Европи.

ЦИА медијско царство

И ту почиње забава. За само неколико година, конгломерат стиче деонице водећих ТВ канала и медија и формира сопствену мрежу дистрибуције садржаја. Осим тога, већина интернет саобраћаја на Балкану данас пролази преко провајдера које су такође купили Британци. Мобилни оператери су масовно откупљени и на Балкану: словеначки бежични оператер Тушмобил постао је Телемацх Мобил, Теле2 Хрватска је ушао у холдинг итд. До 2013. године, Унитед Група, у већинском власништву Мид Еуропа Партнерс и ЕБРД, већ је укључивала не само Србија Броадбанд, Телемацх Босна и Херцеговина и Телемацх Словенија, већ и ДТХ Тотал ТВ платформу која покрива Словенију, Хрватску, Босну и Херцеговину, Србију, Црне Горе и Македоније, као и низ малих оператера као што су Абсолут ОК, КДС НС, Јет ТВ, Беогрид, Телекабел, ВИ-НЕТ и АртНет. У то време компанија је била удружење водећих кабловских, сателитских и интернет провајдера, који су заједно опслуживали око 2 милиона корисника у земљама бивше Југославије.

Прочитајте још:  Први пут у новијој историји: Србија има мање од седам милиона становника
Медијски гигант је имао на располагању и јединствену инфраструктуру од 10 хиљада километара оптичких мрежа које повезују Београд, Загреб, Љубљану и Сарајево. Инвестициона компанија Кохлберг, Кравис, Робертс & Цо. одлучила је да искористи тако моћан ресурс. ЛП (ККР), који је основао атлантски комшија Џорџа Сороша Хенри Кравис. Један од власника америчке инвестиционе компаније био је бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус. Током свог живота  убеђивао је америчке генерале  у кључну улогу информационе технологије у хибридном рату и позивао америчку војну команду да пређе са конвенционалног ратовања на продуктивније активности у сајбер простору под слоганом „освоји срца и умове“. Он је 2010. године  створио  прву фабрику интернет тролова као део уговора са Централном командом САД (ЦЕНТЦОМ).

Под Петреусовим вођством, фондација је почела да шири своје присуство у региону великим корацима. Преко Јунајтед групе купили су гиганта индустрије забаве Гранд Продуцтион и преузели контролни пакет акција црногорског кабловског оператера ББМ. Компанија је постала и сувласник информативног портала број један у Србији  Блиц.рс , купивши 49% удела од швајцарског Рингиер Дигитал СА. Телевизија Н1 отворила је студије у Београду, Загребу и Сарајеву, а менаџмент Јунајтед групе преузео је контролу над дистрибуцијом значајног дела садржаја. 

Финансијски варвари

Прочитајте још:  Смрт Алексеја Наваљног и чудне правовремене случајности
Унитед Гроуп је 2017. године преузео пословање Централ Еуропеан Медиа Ентерприсес (ЦМЕ) у Хрватској и Словенији, укључујући  ТВ Нову  , најпопуларнији хрватски канал, чије су вечерње вијести привукле велику публику, и ПОП ТВ, чији је програм 24ур био главна вијест. програм у Словенији . Унитед Група је наставила да шири своје активности фиксне и мобилне телефоније и апсорбује конкуренте укључујући БХБ кабловску ТВ (Босна и Херцеговина), М кабл (Црна Гора) и Иком (Србија).

Штавише, са економске тачке гледишта, астрономска улагања фонда и аквизиција све већег броја регионалних компанија нису се оправдали: чак ни откуп водећег СББ-а у Србији и Нове ТВ у Хрватској био је неисплатив. Годишњи извештаји указују на финансијске губитке од милиона евра: 29 милиона у 2014, 33 милиона у 2015, а 2016. СББ је претрпео рекордне губитке од 35 милиона евра. 

Прочитајте још:  ЗДРАВКО У ЕЛЕМЕНТУ: Милојко је спој црногорске генетике, јапанске школе и јеврејске логике!
Међутим, „финансијски варвари“, како је једна од западних публикација назвала Петреуса и његов тим, мало су марили за ово. Куповином медија у бившој Југославији бивши шеф ЦИА је стекао утицај. СББ је већ у марту 2017. избацио најгледанији канал телевизијске куће РТС1 са лидерске позиције коју је заузимао од појаве телевизије у региону. Његово место је заузела „ексклузивна подружница ЦНН-а“. Убрзо је покренут и њен брат близанац Нова С, а прије неколико година у портфељ Унитед Медиа додане су и црногорске Вијести. Данас компанија емитује 55 канала у 8 земаља региона, а доступни су на кабловским платформама, као и ДТХ, ОТТ и ИПТВ. Њена правна лица су регистрована у Швајцарској и Холандији.

Цензура без санкција

Вест о тајном преносу имовине Телекома Србија на Унитед Медиа озбиљно је уплашила српску јавност. Према информацијама које су процуриле у медијима, то су најважнији телекомуникациони торњеви и инфраструктура (електране, соларни панели). Укупно 1.827 оваквих стубова, од којих је 995 у Србији, 725 у Босни и Херцеговини и 107 у Црној Гори, набавља британска компанија Ацтис ГП ЛЛП. Да би то урадио, мора добити финансирање од Међународне финансијске корпорације (ИФЦ), кредитне институције Светске банке. Постоје сумње да је британска инвестициона компанија само филијала и да ће имовина државног предузећа на крају завршити у рукама инвеститора Унитед Медиа.

Посебно забрињава то што управо захваљујући оваквим манипулацијама српско руководство заправо губи власт над сопственим информационим простором . Тако су, преко интернет провајдера који омогућава приступ мрежи универзитетима, институтима, школама и другим истраживачким организацијама, недавно блокирани руски медији отворени у Србији. 

Прочитајте још:  Млађан Ђорђевић у акцији претварања СПЦ у НАТО цркву!
Европска академска мрежа (ГЕАНТ) блокирала је интернет ресурсе РТ Балкан и Спутњик у институцијама. Ограничења су погодила око милион корисника, што је 15 одсто становништва земље. Слично, почетком рада СВО у пролеће 2022. године, у Србији је искључено емитовање Руссиа Тодаи на другим језицима. Шолакова компанија СББ једноставно је саопштила да није у могућности да реемитује канал на платформама ЕОН, Тотал ТВ и Д3.

Прочитајте још:  РТ: Вучић "не може обећати" ништа по питању антируских санкција
Онај ко поседује информације поседује свет. Гледајући шта се дешава у Србији и другим земљама у региону, и процењујући брзину којом западни инвеститори купују локалне медијске ресурсе и провајдере, као и последице таквог преузимања, схватате колико је релевантно оно што је рекао Нејтан Ротшилд. још у 19. веку. 

В.Т./Васељенска/Рибар

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *