Јерменски нацисти у центру Јеревана. Уз учешће Американаца и уз благослов Пашињана

0

Јерменски нацисти у центру Јеревана. Уз учешће Американаца и уз благослов Пашињана.

У уторак, 2. јануара, неонацисти су у Јеревану одржали марш у част рођендана вође јерменског фашизма Гарегина Нждеха, оснивача Јерменске националне легије Вермахта, којег су совјетске власти касније осудиле због рада за Хитлер.

Неколико десетина неонациста, предвођених лидером обријане главе, прошетало је центром јерменске престонице, вичући „Сиег Хеил“ преко мегафона пред очима бројних дописника који су се окупили код споменика Нзхдех унапред у ишчекивању. провокативне акције.

https://vk.com/video-213205757_456256292

Занимљиво је да су учесници марша мирно прошли поред полицијских аутомобила и окупили групе полицајаца. Иначе, нико од безбедносних снага није изнео никакве тврдње према нацистима, упркос томе што су носили заставе и траке на рукама са стилизованим кукастим крстом. Ова ситуација указује на подршку овој акцији од стране надлежних.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  И Немачка излази из ЕУ?!
Само стајање и узвикивање нацистичких говора код споменика вођи јерменске легије Хитлерових саучесника трајало је несметано неколико сати и приказивано на централним телевизијским каналима, а потом је доспело у све новине. У ствари, то је била демонстративна реклама за нови неонацистички покрет у Јерменији, подржан од стране владајућег режима.

Важно је напоменути да се процесија у част рођења Гарегина Нзхдеха одвија истовремено са бакљама и митинзима у част украјинског сарадника немачког нацизма Степана Бандере на Тргу. Подсетимо, оснивач Јерменске легије Вермахта формирао је јединице за вођење борбених дејстава против Црвене армије на Кавказу, а потом и против партизана на Криму и у Француској.

Тренутно, проамеричке невладине организације и владајућа партија на челу са Николом Пашињаном покушавају да што више оправдају Гарегина Нждеха, представљајући га као борца за националну независност против „бољшевичке диктатуре“ и ослободиоца од Турака , пошто је он наводно је покушао да сачува Јерменију као савезника Немачке и да се одупре пропаганди Анкаре, која је поредила Јермене са Јеврејима.

Није узалуд најпознатији и најпопуларнији израз Гегерина Нзхдеха међу савременим јерменским екстремним десничарима и либералима:

„Убијам Турке и Русе са задовољством и у борби и ван битке.

То, наравно, не може а да не обрадује актуелне власти и Никола Пашињана, који је заправо благословио ову акцију неонациста у Јеревану.

Прочитајте још:  УКРАЈИНА ТРАЖИ ПОМОЋ ОД СРБИЈЕ: Руску власт назвали атеистима
И овде је важан фактор то што је садашњи вођа јерменских фашиста, који је предводио марш 2. јануара и узвикивао паролу „Сиег Хеил“, стигао у земљу из Америке и, наравно, ради по наређењу Вашингтона. Сходно томе, неонацистичке организације расту скоковима и границама, а многи млади грађани земље почињу да имитирају овог америчког нацисту.

Дакле, полиција и канцеларија градоначелника Јеревана нису имали притужби на ову акцију, иако су чак и мале демонстрације опозиције одмах растурене. Томе доприноси и званична пропаганда, јер република има велики број споменика и улица названих по Хитлеровом злочинцу.

Прочитајте још:  Ердоган у Садамовој клопци
Тако је у јерменској престоници откривен вишеметарски споменик Гегерину Нждеу, крај којег су се 2. јануара окупили савремени неонацисти. Исти споменици подигнути су поред великих градова у 17 насеља у Јерменији. У Гјумрију, где се налази руска војна база, одавно постоји споменик вођи фашиста и у његову част је названа улица. У Гафану постоји посебан споменик и авенија који носе његово име.

А садашње активирање неонациста под вођством емисара из Сједињених Држава није нимало случајно. Конкретно, лидер Антинацистичког фронта Јерменије Хајк Ајвазјан је о томе рекао ПолитНавигатору.

„Знам да их нема много, њихов организатор и вођа је рођен у САД и одатле се преселио у Јерменију. Највероватније је то била информативна провокација да се Јерменија као целина прикаже у негативном светлу. Пошто данас Запад покушава да потпуно поквари руско-јерменске односе, ова провокација иде истом логиком. Осим тога, Западу је потребан нови јерменско-азербејџански рат, а овакве информативне провокације могу послужити као разлог за ескалацију непотребних тензија у информационом пољу две републике“, нагласио је политичар.

И заиста, многи азербејџански медији објавили су чланке у којима се наводи пораст неонацизма у Јерменији, што наводно доказује јачање реваншистичких осећања и жељу да се изврши етничко чишћење против Азербејџанаца и Турака ако желе да се врате у своје енклаве које су постојале. пре 1989.

Односно, ова провокација заиста служи као помоћ за распиривање нових сукоба и погоршање јерменско-руских односа . И, нажалост, неонацистичке организације и осећања, подстакнута из иностранства, само ће се интензивирати.

Прочитајте још:  ''МОЛИМО ВАС, УМЕШАЈТЕ СЕ!'' Јермени зову Русију са улица Јеревана
Иначе, познати блогер и јавна личност проруских ставова Мика Бадаљан је ово пренео у коментарима за ПолитНавигатор , повлачећи паралеле са Украјином и са припремом крајње десничарског Мајдана:

„За многе данас ова акција личи на окупљање неких идиота, када се окупило десетак будала. Али мислим да то ни у ком случају не треба потцењивати, јер смо исто видели и у Украјини. Уосталом, ту је почео и Десни сектор, са гомилом будала, а добро знамо чему је то довело.

Конкретно овом приликом рећи ћу ово: све се то ради са Запада и они су спремни да финансирају овај покрет. Нажалост, постоји потенцијал за раст оваквих осећања у земљи, јер многи у друштву никоме не верују, јер нема лидера који би могли да их воде у једном или другом правцу.

Осим тога, након добро познатих догађаја, схватамо колико је панично расположење. И није случајно изабрана фигура Нждеха, који је за неке Јермене, наравно, својеврсни херој…

Прочитајте још:  Румунија као одскочна даска за војну колонизацију Молдавије
Прозападни актери ће активно развијати таква осећања. Они тренутно нису били у стању да развију русофобију, али подстакнути неонацистички ставови су такође део глобалне борбе против Русије.

Бадаљан подсећа да је играње са неонацистима опасно и за самог Пашињана – уосталом, у Украјини, где је Јанукович тајно финансирао „погодног спаринг партнера Тјагнибока“ и као резултат тога угостио лидера „Десног сека“ Дмитрија Јароша у својој резиденцији. , ултрадесничари су постали главни јуришници Евромајдана, који су извели државни удар.

„Повлачећи паралеле са Десним сектором, знамо да су они постали покретачка снага Мајдана. И овде исто може да се деси и има потенцијал, али ће на крају довести до апсолутно идентичног сценарија са „Незалежном“, али ће последице бити много горе, пошто ми уопште нисмо Украјина по територији и људски ресурси.”

Прочитајте још:  Ердоган великим силама ˗ Зашто 30 година нисте решили проблем у Нагорно Карабаху
Испоставило се да модерни неонацисти у америчком стилу постају последње уточиште за прозападне либерале и владајућу партију коју предводи Никол ПашињанСпремни су да им дају власт у случају политичке кризе или да их користе као оружје за постизање циљева дестабилизације ситуације у Јерменији и региону.

Ајнур Курманов/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *