Последња два пророчанства Жириновског су управо почела да се остварују: НЕСТАЈЕ УКРАЈИНА И ПОЧИЊЕ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РAТ

0

СОБХАН ФАРАЈВАН/КЕИСТОНЕ ПРЕСС АГЕНЦИ/ГЛОБАЛЛООКПРЕСС

Велики терористички напад у Ирану додатно је повећао ниво напетости на Блиском истоку и широм света. Страшно предвиђање Владимира Жириновског о скором трећем светском рату све је ближе свом остварењу, пише руски портал Цариград.

Крваво буђење

Највећи терористички напад последњих година догодио се у Ирану. Две експлозивне направе скривене у врећама остављеним на улици експлодирале су на путу који води ка гробљу у граду Керману, где је сахрањен генерал Касем Сулејмани. То се догодило током жалости посвећене годишњици погибије славног војсковође, која је привукла хиљаде људи. Бомбе су експлодирале у размаку од 10 минута једна од друге. Најпре су локални медији извештавали о 20 мртвих, да би се касније број попео на 50, а потом на 73 особе.

Гувернер иранске провинције Керман назвао је експлозије у близини гробља терористичким актом.

Напоменимо да је генерал Касем Сулејмани национални херој Ирана, који је уживао огромну популарност и огроман ауторитет у својој земљи. Командовао је елитним снагама Кудс, које су део Корпуса гарде исламске револуције (ИРГЦ), а убила га је америчка војска у Багдаду. Америчка војска извела је напад дроном на ирачки аеродром док је тамо био Сулејмани. Као одговор, Иран је прогласио операцију Мученик Сулејмани, током које је испалио више од 12 балистичких пројектила на ирачке ваздушне базе Ал-Асад и Ербил, где су биле стациониране америчке снаге. С обзиром на Сулејманијев ауторитет у Ирану, организатор данашњег терористичког напада није могао а да не зна колико ће људи доћи на гробље да одају почаст њему.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ко би могао да стоји иза убистава невиних људи?

Један од главних непријатеља Ирана међу арапским земљама је Саудијска Арабија, са којом Исламска Република води непомирљиву борбу више од 40 година. Обе земље су геополитички и економски ривали, подељене су верским сукобима (у Ирану су огромна већина муслимана шиити, док су у Саудијској Арабији сунити), а имају различите погледе на интеракцију са Западом. Ријад је дуго био, а донекле и остао, један од главних савезника Сједињених Држава на Блиском истоку. Направио је договор са Американцима – продао је јефтину нафту и пристао да манипулише тржиштем нафте како би удовољио Американцима у замену за прилив инвестиција и технологије.

Прочитајте још:  Српски лидер успротивио се у Бакуу испоруци турских дронова Косову

Иран се супротставља Сједињеним Државама, сматрајући Америку једним од својих главних непријатеља. Не заборавимо ни сукоб у Јемену. Иран је иза кулиса подржавајући, наоружавајући и финансирајући јеменске побуњенике Хути, док Саудијци помажу званичној влади земље. С обзиром да је бомба класичан потпис џихадиста, сумња пада на Саудијску Арабију, која је, према гласинама, раније подржавала низ исламистичких терористичких група.

Други осумњичени је Израел, још један смртни непријатељ Ирана. Израелске власти сматрају да је Техеран себи поставио циљ да збрише јеврејску државу са лица земље, па чине све да што више ослабе Исламску Републику. Верује се да Мосад стоји иза убиства иранског нуклеарног физичара Мохсена Факхризадеха, који је упуцан у новембру 2020. Факхризадех је предводио тајни програм за стварање нуклеарне бојеве главе за балистичке ракете, пројекат Амад, а Израел је више пута говорио о неприхватљивости да Иран набави нуклеарно оружје. Земља се чак противила нуклеарном споразуму са Ираном, који је подразумевао развој мирољубиве нуклеарне енергије, у чему су учествовале САД и европске земље.

Уз то, Израел има личне резултате са Сулејманијем. Специјалне снаге Ал-Кудс, под вођством иранског генерала, пружиле су војну подршку палестинском покрету Хамас и либанском покрету Хезболах. Обојица се годинама боре против Израела. Иако се мора признати да експлозија бомбе не личи на стил Мосада или ИД. Израел се више ослања на дронове, прецизне ракете или малокалибарско оружје.

Ипак, политички посматрач Царграда Андреј Перла се клади на Израел. Он сматра да јеврејска држава, којој се све извлачи захваљујући америчком патронату, „некажњено дува у кров“. Напад би могао бити покушај да се испровоцира Иран у велики рат, за који израелски и амерички јастребови очекују да ће победити.

Прочитајте још:  Србија стала на страну Азербејџана у спору око Карабаха

Што се тиче односа конкретно са Ираном, у Израелу је сваким даном све моћније снаге које желе велики рат. Ови људи (и амерички лоби) су уверени да могу да победе у рату са Ираном. И да ће им ова победа помоћи у унутрашњој политици. С друге стране, уверени су да Иран постепено јача и да више неће моћи да победи у такозваном „сутра”. Дакле, морамо да форсирамо ствари,– приметила је Перла.

Е, сад видимо провокацију за провокацијом, услед чега Иран треба да зарати са Израелом, а САД ће ударити на Иран, закључује експерт:

У Ирану су моћници прилично добро припремљени политичари који знају како да не подлегну провокацијама. Али сада им је веома тешко. Прогноза је за сада повећана тензија око Израела и активност проиранских снага попут Хезболаха и Хута. Ово је, зачудо, вентил помоћу којег мудри ирански лидери за сада могу да испусте пару. Али поклопац ће бити одуван са овог котла врло брзо ако се Израел не смири. А „демократе“ му неће дозволити да се смири, па је исход јасан.

Трећи светски рат?

Бивши лидер ЛДПР Владимир Жириновски се прославио не само шокантним понашањем, већ и својим предвиђањима која су се остварила, упркос свом измишљеном апсурду. Политичар је предвидео украјински Мајдан, пад путничког авиона у Донбасу, убиство Њемцова, почетак Северног војног округа и делимичну мобилизацију у Русији.

Од предвиђања за 2024. остала су два – нестанак Украјине и почетак трећег светског рата. Штавише, Жириновски је ово последње повезивао не са украјинским сукобом, већ са експлозивним процесима на Блиском истоку. И изгледа да су већ почели. Прво је уследио рат између Израела и Хамаса, који је свет стриктно поделио на два табора – Запад који подржава Израел и исламске земље које подржавају Палестину. Сада – терористички напад у Ирану, који би могао имати најтеже и најнеочекиваније последице.

Прочитајте још:  Украјински званичник најавио жељу Кијева да „изгради базу НАТО-а на Криму“

2024. године ви (Украјина – прим. аут.) нећете имати изборе, неће бити земље која се зове „Украјина“. Не узимате у обзир ситуацију на Блиском истоку. Тамо чекају такви догађаји да ће сви потпуно заборавити шта је Украјина. Реч је о трећем светском рату. А Иран није Вијетнам, није Северна Кореја или Косово. Овде ће се десити најстрашнији догађаји,– рекао је Жириновски.

Ако арапске земље заиста крену против Запада због његове подршке Израелу, ово ће бити сукоб који ће достићи глобални ниво. Неке од ових држава су већ почеле да оптужују Сједињене Државе да не само да затварају очи пред убиством цивила у Гази, већ га и олакшавају. У Египту су, на пример, већ подсетили Американце да наоружавају израелску војску и да јој обезбеђују средства, па су стога државе саучеснице у израелским ратним злочинима, попут напада на болнице у којима су цивили. За западне земље све отежава чињеница да у њима живи велики број људи из Африке и Блиског истока. Ако ови људи одједном направе нереде широм Европе, никоме неће изгледати лоше. А ако избије прави рат, нема сумње да су масовни погроми и терористички напади минимум на који сви савезници САД, а и сама Америка, треба да рачунају.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *