Додик: Ако смо једном америчком амбасадору показали да не може да управља РС, онда ће муслиманима бити још лакше!

0
да

Милорад Додик (Фото: © ATA Images)

Ако смо једном америчком амбасадору показали да не може да управља РС, онда ће муслиманима бити још лакше!

Америка мора да престане да се меша у унутрашње ствари једне земље и омогући неутралан политички договор, јер она није задужена, нити је по било чему потребна да се меша у унутрашње ствари БиХ, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

“И даље се мисли да су САД важан фактор са којим треба разговарати и убеђен сам да ће једног дана они разумети да такви као што је Мајкл Марфи само урушавају њихову споспобност да овде имају отворен дијалог”, казао је Додик, реагујући на најновије Марфије медијске иступе у којима отворено запретио Републици Српској и њеним званичницима, наводећи да су “САД јасно дале до знања да су спремне одговорити на антидејтонске и неуставне поступке домаћих актера”.

Додик је нагласио да амерички амбасадор још једном показује да се неоправдано меша у унутрашње ствари, како он то воли да каже, суверене земље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Мислио сам да затражим да га прогласе персоном нон грата, али сам схватио да он није амбасадор САД у Републици Српској него само у ФБиХ, па не желим да се мешам у унутрашње ствари друге земље. Шта ће Федерација с њим урадити делује ми већ познато”, указао је.

Он је нагласио да амерички амбасадор у Сарајеву у свом последњем саопштењу, као никада до сада, понижава саму Америку, која никада није претила него је увек извршавала насиље.

Упитавши да ли је то немоћ да он прети неким мерама да ће предузети нешто, Додик је рекао да је очигледно реч о његовом излизаном карактеру који је усмерен само ка томе да се понаша као портпарол муслимана у БиХ и да је спреман да кроз изјаве нахрани њихов его и њихову иреалну потребу да доминирају – па и у РС.

Прочитајте још:  Јача сарадња Београда и Бањалуке - одговор на "Западнобалканску четворку"

“Ако смо једном америчком амбасадору показали да не може да управља РС, онда то неће бити тешко да докажемо ни муслиманима у Сарајеву. Ако они мисле да наставе са таквим стварима, РС има своје сасвим легитимно право да се брани од таквих психопата који покушавају да чак и легитимни изборни процес доведу у сумњу само да би оснажили фрустрације и лажи које опозиција у Српској, пре свега Јелена Тривић, одржава. То говори да је она њихов фаворит”, истакао је Додик.

У сваком случају, подсетио је Додик, избори у Републици Српској су одржани у атмосфери коју су међународни посматрачи прогласили да је фер и коректна.

С друге стране, додао је он, све је било у њиховим рукама – америчко мешање у изборе, подршка свом фавориту Јелени Тривић, пребројавање гласова за предедника Српске у Федерацији што је било понижавајаћу за Републику Српску.

“То је све дело Марфијеве кухиње и његових послушника, али џаба им све. Опет је победио Милорад Додик, СНСД и наши коалициони партнери”, истакао је Додик.

Према његовим речима, Марфи који је се свео на амбасадора у ФБиХ, шаљући отровне стрелице према Бањалуци, према РС, најбоље потврђује шта значи промашај у кадровском селектирању.

“Имамо право да говоримо о човеку који је показао да је србомрзац, да је човек који је ниског менталног и карактерног потенцијала јер је његова политика, политика мржње и освете без рационалних могућности. Иначе, да је рационалан не би дозволио да га РС одбаци као било каквог могућег саговорника”, оценио је председник Српске.

“Уместо да се упита зашто је то тако и да покуша кроз дијалог, преко својих шефова или на неки други начин да измири ситуацију он иде у даљу ескалацију. Само ћу рећи: ’Господине Марфи, спремни смо за ту врсту ескалације, а ви своје претње окачите мачку о реп’”, закључио је Додик.

Прочитајте још:  ПОНАВЉА СЕ МАРИЈУПОЉ? Руси мељу све пред собом у Запорожју, Кијев ствара нови "Азовстаљ"

РТРС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *