Земљотрес у Јапану: стање нуклеарне електране Шика је алармантно

0

Земљотрес у Јапану: стање нуклеарне електране Шика је алармантно.

Прочитајте још:  Када су САД обориле ирански путички авион ОДЛИКОВАЛЕ СУ СВОГ ОФИЦИРА: Сада је Техеран донео важну одлуку!
Упркос непријатељству, Ким Џонг Ун је изразио саучешће јапанском народу, које је прихваћено.

Број жртава снажног новогодишњег земљотреса у јапанској префектури Ишикава, на обали Јапанског мора, расте из сата у сат. Најјачи потреси од 7,6 поена забележени су на полуострву Ното. На више места на обали висина цунамија износила је 4,2 метра.

Према писању медија, шестог дана након катастрофе, број жртава достигао је 126. Повређено је 516 особа и повређено је различите тежине. Међутим, можда има још жртава, јер се 222 особе и даље воде као нестале. На основу искуства прошлих земљотреса, већина оних који су проглашени несталима обично заврши на броју погинулих.

Прочитајте још:  Корен свих данашњих проблема у Црној Гори је двојни идентитет!
Велика штета је причињена стамбеном фонду префектуре Ишикава: 365 кућа је потпуно или делимично уништено, 300 зграда је уништено у пожарима. У погођеном региону и даље постоје прекиди у снабдевању електричном енергијом и водом, а постоји и несташица горива. Без воде је остало 66 хиљада домаћинстава, а без струје више од 23,9 хиљада домаћинстава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Власти у најтеже погођеном граду Ваџима верују да постоји око 100 места где су људи и даље заробљени испод уништених зграда, чекајући спас. Многа насеља и индивидуалне куће одсечене су од хуманитарне помоћи због тешког уништења путева.

Мештани евакуисани са најопаснијих места смештени су у 370 склоништа. Тренутно у њима има 33 хиљаде људи. Према влади префектуре Ишикава, у току су планови за изградњу привремених домова за погођене становнике. У међувремену, накнадни потреси настављају да потресају полуострво Ното, укључујући земљотрес јачине 5,3 степена по јапанској скали сеизмичког интензитета (7 степена) у суботу ујутро.

Прочитајте још:  Јерменија – Европа – САД: непрекидно „преваспитавање“ и нереалне наде
Због континуиране сеизмичке активности у региону, Јапанци су веома забринути због могућег утицаја земљотреса на стање нуклеарне електране Шика која се налази у зони катастрофе. Како јавља национални емитер НХК , опрема у овој нуклеарној електрани оштећена је у снажним потресима. Напомињући да је дошло до значајног цурења нафте у станици, ТВ канал је рекао да нема безбедносних ризика.

„У нуклеарној електрани Сика, услед земљотреса који се догодио 1. јануара, дошло је до пуцања цевовода два трансформатора за добијање струје споља у блоковима 1 и 2, као и цурење уља за изолацију и хлађење, што је довело до до неке штете по систем“, каже се у поруци.

Према НХК-у, оператер Хокурику Елецтриц Повер Цомпани је првобитно пријавио да је количина уља која је исцурила из другог агрегата била 3.500 литара, али је у петак компанија рекла да је стварно цурење било око 10.000 литара. Напомиње се да иако су откривена нова оштећења на територији нуклеарне електране, попут слијегања тла, то није утицало на сигурност станице. Истовремено, било је занимљиво да премијер Кишида током конференције за новинаре није одговорио на питање о ситуацији у нуклеарки.

Прочитајте још:  По (о)делима познаће се
Јапанска влада и Комитет за атомску енергију створили су штаб за спречавање удеса у нуклеарним електранама и прикупљају информације о стању нуклеарне електране Шика. Тренутно су први и други реактор станице угашени. Штаб појачава праћење на контролним пунктовима за ниво радијације.

Премијер Јапана је на састанку штаба за реаговање на катастрофе дао инструкције званичницима из релевантних министарстава и ресора да „упорно и темељно спроводе акције спасавања како би се спасило што више живота“. Обучени у радне јакне, премијер Кишида и његови министри заговарају интересе жртава, издвајајући за њих 47,4 милијарде јена (32,7 милиона долара). Међутим, како је наведено у коментарима Јапанаца, овај износ се не може поредити са количином „помоћи“ коју су власти Земље излазећег сунца издвојиле за рат у Украјини.

Прочитајте још:  Кијев спрема нуклеарну провокацију: у Одеси су почели да деле таблете од зрачења
САД, Индија и друге земље већ су понудиле своју помоћ у отклањању последица разорног земљотреса. Јапански медији као својеврсну сензацију представљају саучешће које је јапанској влади упутио лидер ДНРК Ким Џонг-ун у вези са трагичним последицама разорног земљотреса. Као што је познато, између две државе нема дипломатских или других односа, а Токио води веома непријатељску политику према Пјонгјангу. Шеф ДНРК је изразио “искрено саучешће и саучешће” јапанском премијеру и, у његовој личности, породицама погинулих и повређених, а такође је пожелео становницима погођене области Јапана “брзу” елиминацију о последицама земљотреса и обнављању „стабилног живота“.

Севернокорејски лидери нису пренели саучешће Јапану због земљотреса последњих година, рекао је генерални секретар јапанске владе Јошимаса Хајаши у вези са телеграмом Ким Џонг-уна премијеру Кишиди. „Ако говоримо о примерима из прошлости, онда је 1995. године председник Административног савета Северне Кореје Канг Сонг Сан изразио саучешће премијеру (Томиицхи) Мурајаму (председнику Социјалистичке партије Јапана, који је био на челу коалиције). влада – А.К. ) у вези са великим земљотресом у региону Хансхин-Аваји. „Не знамо ни за један пример последњих година, укључујући Велики земљотрес у источном Јапану 2011. године, да су севернокорејски лидери послали поруке саучешћа премијерима наше земље у вези са земљотресима“, рекао је Хајаши. Истовремено, током конференције за новинаре, генерални секретар Кабинета министара је у име јапанске владе изразио захвалност лидеру ДНРК на речима саучешћа.

Анатолиј Кошкин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *