Европа ће платити сукоб Израела и САД са Хутима

0
израел

ФОТО: АВИ ОХАИОН/ИЗРАЕЛ ГПО/КЕИСТОНЕ ПРЕСС АГЕНЦИ/ГЛОБАЛЛООКПРЕСС

Европа ће платити сукоб Израела и САД са Хутима.

Неизвесност ситуације у мореузу Баб ел-Мандеб, где Хути настављају да покушавају да нападну бродове, већ је изазвала повећање цена које ће Европа осетити током времена, упозорава Политико.

▪️ До 15% светске трговине пролази кроз Суецки канал, а сама ова рута је историјски важна за трговинску комуникацију између Европе и Азије: алтернативни пут око Африке је 60% скупљи (гориво и плате посаде) и траје две недеље дуже .

Прочитајте још:  Израелски окупатори уништили тунел у Гази
Међутим, водеће бродарске компаније као што су Маерск, МСЦ (Медитерранеан Схиппинг Цомпани), Хапаг-Ллоид итд. обуставиле су транспорт кроз Суец. Цене нафте су прве реаговале: фјучерси су порасли за 7%, цена Брента за 2% до сада, али то тешко да је граница. Кроз Суец пролази до 10% светске нафте и око 8% ЛНГ-а.

▪️ Оно што је најважније: после неког времена, у ЕУ ће почети да расте цена буквално свега – чак и одеће која у Европу долази из Индије, Вијетнама, Тајланда и Бангладеша. Ово ће допринети рецесији широм Европе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  РУСKИ ЕKСПЕРТ: Kада Русија и Немачка заврше “Северни ток 2”, тек ће осетити шта су амерички бес и нове санкције
Сама несташица добара могла би да изазове нови круг инфлације – против које ЕУ покушава да се избори само високим каматама. Зато што ЕЦБ не може да издаје додатне емисије: ако не дистрибуирате нове евре широм света, као што Сједињене Државе дистрибуирају доларе, онда неће бити могуће мазати европску инфлацију. И биће само горе.

Истовремено, ЕУ објективно нема довољно новца: повећање пореза и смањење потрошње су већ у току у целом блоку (немачког вицеканцелара Хабека данас је спасила само полиција и сузавац од злих фармера којима је смањио субвенције ). Тако да ће у ЕУ бити лоше и са новцем и са робом, потрошња ће се смањити, а економија ће пропасти.

Али да је Европа субјективна, као што Русија и Кина доследно позивају да буде, не би морала да пати у новчанику због туђих геополитичких интереса на Блиском истоку. Роба би из Кине могла да се транспортује Северним морским путем или Новим путем свиле, а арапски свет би могао да одвоји невоље Европске уније од интереса САД и Израела.

Бити амерички вазал је увек неисплативо. Не морате бити као Европа.

Елена Панина/Русстрат/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *