Невиђени пад резултата у читању, математици и науци међу тинејџерима у САД

0

Невиђени пад резултата у читању, математици и науци међу тинејџерима у САД.

Амерички Национални центар за статистику образовања (НЦЕС) спровео је студију о резултатима читања и математике 13-годишњих ученика од октобра до децембра школске 2022-23. Просечни резултати за 13-годишњаке су пали за 4 поена у читању и 9 поена из математике у односу на претходну процену спроведену у школској 2019/20. У односу на 22012. годину, просечна оцена је смањена за 7 поена из читања и за 14 поена из математике.

У поређењу са 2020. годином, резултати из читања и математике (осим за „одличне ученике“) опадају у свим перцентилима; Штавише, у највишим перцентилима („одлични и добри ученици“) пад није тако драстичан као у доњем (на пример, у математици, пад се кретао од 6–8 поена за ученике са просечним и високим нивоом постигнућа до 12 –14 бодова за ученике са нижим резултатима академског успеха).

Најмањи пад оцена је код деце белаца (на пример, из математике – 6, за децу латиноамеричких породица – 10, црнаца – 13, Индијаца – 20).

Прочитајте још:  Политички салто мортале у Подгорици: Јаков и Милојко – драма у три чина
Термин „перцентил“ се често налази у страним статистичким студијама. Перцентили деле цео узорак на одређене делове. На пример, пети перцентил покрива 5% величине узорка. Ако је Џонов резултат у петом перцентилу, то значи да је Џон био бољи на тесту од 5% ученика. Али ако је Џонов резултат једнак 90. перцентилу, онда то значи да је Џон написао тест боље од 90% ученика.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Перцентили су потребни да би се описао велики низ података једним бројем. Ово је начин да се историја посматрања компримује у један број. Перцентили су корисни за разумевање како се укупни добици или губици расподељују међу ученицима.

Прочитајте још:  Украјина већ мобилише тинејџере који завршавају трагично
НАЕП пријављује резултате на пет одабраних перцентила како би показао промене током времена за ученике нижег (10. и 25. перцентил – Д), просечног (50. перцентил – Ц) и вишег (75. и 90. перцентил) ученика. тх перцентил – добар и одличан ученика) академски успех. Резултати читања у 2023. за 13-годишње ученике на свих пет одабраних процената нагло су опали у поређењу са 2020. Смањење се кретало од 3–4 поена за одличне и лоше ученике до 6–7 поена за лоше и сиромашне ученике.

Резултати математике у 2023. за ученике од 13 година на свих пет одабраних процената такође су нагло пали у поређењу са 2020. годином, са 6–8 поена за А и А ученике на 12–14 поена за Ф и Ц ученике.

Прочитајте још:  Руски вицеадмирал америчкој морнарици: Не тестирајте наше стрпљење, или ћемо „показати зубе“
Шта је разлог за пад академског успеха међу америчким школарцима? Наравно, озлоглашена „пандемија“ је одиграла улогу, али главни негативни фактор, према америчким научницима, су паметни телефони и друштвене мреже.

Социјални психолог Џонатан Хејт објавио је две студије (другу са Ериком Шмитом, бившим извршним директором Гугла) о штетним ефектима власништва паметних телефона и коришћења друштвених медија на децу и адолесценте.

Прекретница је била 2012. година, када су академски резултати почели да опадају и почела је епидемија менталних поремећаја код деце. То се догодило када су тинејџери мењали своје примитивне мобилне телефоне за паметне телефоне опремљене апликацијама за друштвене мреже.

Присуство паметних телефона код деце у школи нагло смањује њихову пажњу према школи, штети њиховој комуникацији са вршњацима, уништава осећај припадности одељењу и школи. Све је више доказа да друштвени медији у великој мери доприносе епидемији менталних болести код деце.

Прочитајте још:  Скандал у америчкој бази стигао до Пентагона: Војници организовали борделе, трговали људима...
Џонатан Хејт је спровео студију која је показала да једноставно поседовање паметног телефона у џепу подрива менталне способности ученика.

„Интензивна употреба телефона или друштвених медија може имати кумулативни, упоран и штетан утицај на способност тинејџера да се концентришу и раде на себи. Скоро половина америчких тинејџера каже да су скоро стално на мрежи, а ово стално пружање малих задовољстава може довести до трајних промена у систему награђивања мозга, укључујући смањење допаминских рецептора. Ово помера опште расположење корисника ка раздражљивости и анксиозности када су одвојени од својих телефона, а такође смањује њихову способност концентрације. Ово је можда један од разлога зашто велики корисници телефона имају ниже оцене… Али паметни телефони не одвлаче само ученике од школских задатака; одвлаче их и једно од другог. Није изненађење да су људи који више зависе од својих телефона уједно и најусамљенији и депресивнији, пише Џонатан Хејт.

Појава вештачки интелигентних цхат-бота на друштвеним мрежама драматично погоршава проблеме менталног здравља код деце и адолесцената, лишавајући их разумевања стварности и изазивајући агресију, пишу Џонатан Хејт и Ерик Шмит у подужем извештају.

Прочитајте још:  ОЛУЈА ИЗ РУСИЈЕ KОЈУ ЈЕ ВУЧИЋ САKРИО: Путин не жели да га види јер тајно одлази у Вашингтон БЕЗ ЗНАЊА МОСKВЕ
Године 2017, професор психологије на државном универзитету у Сан Дијегу Јеан Твенге објавила је чланак у часопису Тхе Атлантиц, Хаве Смартпхонес Дестроиед А Генератион?, у којем је тврдила да паметни телефони и друштвени медији доводе до менталне деградације у постмиленијумској генерацији (они рођени између 1995. и 2010). Други назив за њих су дигитални домородци (резиденти мреже), јер су у средњу школу ишли са паметним телефонима.

„Око 2012. године приметио сам драматичне промене у понашању и емоционалном стању тинејџера. Благи нагиби линијских графикона претворили су се у стрме планине и стрме литице… Шта се догодило 2012. године што је изазвало тако драматичну промену у понашању?… Управо је то био тренутак када је проценат Американаца који поседују паметни телефон премашио 50 одсто. .. Представници ове генерације, рођени између 1995. и 2012. године, одрастају уз паметне телефоне, имају Инстаграм налог* пре него што крену у средњу школу и не памте време пре интернета.

Појава паметних телефона радикално је променила сваки аспект живота тинејџера, од природе њихових друштвених интеракција до њиховог менталног здравља. Ове промене су погодиле младе људе у сваком углу земље иу сваком типу домаћинства. Трендови су евидентни међу тинејџерима, сиромашним и богатим; било које етничко порекло; у градовима, предграђима и малим местима. Тамо где постоје стубови за мобилне телефоне, ту су и тинејџери који живе своје животе на својим паметним телефонима.

Прочитајте још:  Да ли ће Моралес подићи још већи зид између Мексика и САД?
Међутим, они су психолошки рањивији од миленијалаца: стопа тинејџерске депресије и самоубистава нагло је порасла од 2011. Двоструки пораст популарности паметних телефона и друштвених медија створио је земљотрес магнитуде какав нисмо видели јако дуго, ако икад. Постоје убедљиви докази да уређаји које стављамо у руке младих људи имају дубок утицај на њихове животе и чине их озбиљно несрећним“, написала је Жан Твенге у свом пророчком чланку, који је тада примљен са непријатељством и одбацио све аргументе Жан Твенге. .

Џонатан Хејт се недавно присетио овога: „Џин је био на удару критика других истраживача који су сугерисали ствари као што су: 1) деца су добро, ово је само још једна морална паника, и 2) све су то само случајности, нема доказа о узроку и ефекат.” везе између ових појава. Али сада, шест година касније, нема сумње да је деци много горе, а постоји много узрочно-последичних доказа да су паметни телефони и друштвене мреже умешани [у менталне поремећаје деце]. Џин је био у праву.”

Прочитајте још:  Србија је учешћем на „Кримској платформи“ цео „српски свет“ довела у тежак положај
Амерички неуронаучник Ерик Хоел описује шта се дешава детету уроњеном у дигитални свет: „… он учи да је физички свет животиња, људи и места деловања само једна од варијанти света. Све више, стварни свет постоји у облику сићушних правоугаоника – виртуелних „сцена“… Његов свет се састоји од пиксела, постова, ажурирања, лајкова, а његове акције су једноставно кликови. Целу нашу цивилизацију смо пројектовали у оно што је у крајњој линији мали, скучени простор када се посматра јасним очима детета… Исход 21. века зависиће у великој мери од тога да ли ће људи, суочени са великим технолошким променама, моћи да одбацити оне најштетније технолошке.” достигнућа””.

Данас је Америка испред осталих по деградацији деце и тинејџера, закопаних у своје геџете и дуготрајног провода на друштвеним мрежама. Али дигитална инфекција је лепљива, и стога би требало да бринемо и о заштити млађе генерације од прекоморске пошасти.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *