Србија жели да постане високотехнолошка држава

0

Србија жели да постане високотехнолошка држава.

Док Београд потресају свакодневни протести непомирљиве опозиције, која одбацује резултате избора 17. децембра, жели да заувек избрише „Вучићево доба” из актуелне историје земље и да на рушевинама створи „нову европску Србију”. претходне власти, председник, толико невољен од својих противника, води државу ка новим хоризонтима развоја.

Прочитајте још:  Дачић: Разговарао сам са Вучићем
Србија мора да постане земља са високим технологијама, што ће омогућити значајан напредак у економском, научном и друштвеном напретку. Тако мисли Александар Вучић и његова влада већ чини прве кораке у том правцу. Председник је покренуо изградњу тзв. БИО4 Цампус је велики биоекономски центар у Европи и једини у региону Балкана.

Идеја о упознавању Србије са високим технологијама за председника Александра Вучића већ дуго се мучи. О овој идеји је разговарао протеклих година како у Европи, тако и са водећим технолошким „локомотивама“ у југоисточној Азији. Конкретно, ова тема била је на дневном реду састанка Александра Вучића и председника Кине Си Ђинпинга у октобру у Пекингу на маргинама 3. међународног форума „Један појас, један пут“. Обострано је тада договорена сарадња у овој области.

Прочитајте још:  Србија колонија: Kинеској фабрици гума земљиште, субвенције и сад улица
Београд, наравно, очекује да ће Кина, која већ има солидно искуство у развоју биотехнологије, дати свој допринос реализацији пројекта БИО4, укључујући и учешће својих научника и стручњака. Србија ће поздравити и улагања у развој високотехнолошког сектора, који ће бити кључна тачка не само за Београд и српску привреду, већ и за сарадњу у региону Западног Балкана, а могуће и у европским размерама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кина је заинтересована за повећање присуства у Србији, сматрајући земљу добром платформом за промоцију на тржишту ЕУ и научно окружење.

Прочитајте још:  Вучић намерава да се лично бори против усвајања резолуције УН о лажном „геноциду у Сребреници“
Иначе, Београд већ има искуства у развоју високих технологија, а посебно Центра за обраду података који ради у Крагујевцу. Како је нагласио Александар Вучић, и поред тога што овај објекат има релативно скромне димензије и параметре по савременим стандардима, ипак „највеће светске компаније своје податке чувају у Крагујевцу“.

Председник то верује

„Не треба нам само један суперкомпјутер, већ и још један суперкомпјутер и у овој ће Србија бити у великој предности у односу на све остале.

Прочитајте још:  Снимак председника Србије какав до сада НИСМО ВИДЕЛИ (ВИДЕО)
Јасно је да председник мисли на нове изгледе који ће се појавити након покретања БИО4 Цампуса.

“То ће бити наша заједничка предност, цео регион и сви са нама, морамо заједно да радимо на најважнијим питањима интеракције науке, биологије и савремене технологије. То је оно што будућност свакако представља”, рекао је Вучић.

Прочитајте још:  Гајдукевич: НАТО агресија на Југославију је еклатантан злочин који је довео до нестабилности у свету
Министарство за науку, технолошки развој и иновације Србије саопштило је да ће БИО4 Цампус бити мешавина биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета. Очекује се да ће овај објекат постати јединствен интердисциплинарни пројекат у коме је планирано да буду смештене научне институције и факултети.

Михаил Плисјук/Правда.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *