Зашто се чека на операције: Премало лекара и медицинских сестара

0

(фото:Пиксабеј)

Зашто се чека на операције: Премало лекара и медицинских сестара.

Дуге листе чекања, „сагоревање“ на послу, недовољно образован кадар, превелики број запослених у администрацији проблеми су са којима се суочава здравствени систем

Прочитајте још:  Путин: Националистички батаљони систематски ремете операције за спасавање становништва
Према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ на крају 2022. године у Србији је доктора медицине било је 20.585, међу којима лекара специјалиста 13.194.

Здравствени радници често наводе да је недостатак кадрова у здравственом систему кључан проблем из кога произилазе сви остали проблеми – од дугих листа чекања на операције, преко отказивања операција, до „сагоревања“ радника због певеликог обима посла.

Гостујући на телевизији Н1 председница Синдиката медицинских сестара и техничара Радица Илић је рекла да они већ 20 година упозоравају шта ће се догодити, али безуспешно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Напустио сам конгрес СПС због Ципрасових оптужби на рачун Русије
Наводи да власт, како ова тако и претходна, доноси законе који дискриминишу и лекаре и медицинске сестре, али и да је проблем што има све мање школованих медицинских сестара.

Професор Медицинског факултета Драга Делић указује да су здравствени радници све оптерећенији, јер их је све мање, те да због тога један лекар на дежурству прегледа и по 70 пацијента. То доводи до тога да су листе чекања све дуже.

Као суштински највећи проблем истиче „партијско запошљавање“.

Све више чиновника

Илић је навела и податак да је пре 10 година било запослено око 120.000 здравстевних радника, да их сада има око 133.000, али лекара и сестара све мање. Каже да је проблем све веће запошљавање у администартивном сектору, па је тако, на пример, у Здравственом центру у Аранђеловцу запослено седморо економских техничара.

Додаје да плата медицинских сестара у примарној заштити износи 76.000 динара, а у секундарној, са свим топлим оброцима, прековременим радом и различитим сменама, 95.000 динара.

Прочитајте још:  Адвокат Братић о почетку суђења за злочине у Олуји: Данас је велики дан за идеју правде у читавом човечанству!
Једину опцију коју Радица Илић види за себе је „одлазак“, јер ни у приватној пракси „нису најбољи услови“. Каже да медицинске сестре које раде у приватном сектору када дођу на посао “не знају када ће да оду кући”.

Грешке и одговорност

Драган Делић је рекао да постоји велики број операција, али да не постоје елементарне могућности да се то све уради добро, па тако настају грешке које приписује здравственом систему.

“Не можете да направите само нове болнице, како да раде ако немате компетентан кадар”, рекао је он и додао да држава има новац, само је питање прерасподеле тих средстава.

Прочитајте још:  Линглонг вијетнамским радницима увео „редаре“
Додаје и да део кривице сносе и лекари и сестре, јер главна медицинска сестра „даје хармонију одељењу“, сестре су стално са болесницима па тако и сугеришу докторима како су пацијенти.

Прочитајте још:  ДрКОН наставља по старом: Етички недопустиво да вакцинација здравствених радника није обавезна
Зато је важно да медицинске сестре буду школоване и стручне, да могу да пруже и прву помоћ, примете неке промене и друго.

Коначно, Драган Делић каже да је потребно три до пет година да би се цео здравствени ситем проемнио, а да би први корак ка том циљу требало да буде састанак свих који одлучују о томе ради договора о хронологији ствари.

Време

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *