Еквадор: квази грађански рат

0

Еквадор: квази грађански рат.

Како је либерална политика довела до пораста организованог криминала.

Прочитајте још:  Ресетовање света по сотонским принципима Антихриста
Еквадор је био изненађен вестима о уличном рату између криминалних кланова и полиције. Чинило би се да би се, у поређењу са другим земљама са тешком политичком ситуацијом, избориле са горућим питањима, али догађаји последњих дана драстично су променили безбедносни рејтинг ове државе. Иако је мало ко предвидео да би то могло да се деси почетком јануара ове године. Тако Савет за спољне односе у својој анализи актуелних и могућих сукоба за 2024. углавном није обраћао пажњу не само на Еквадор, већ ни на Јужну Америку у целини. У фокус америчких стручњака из читавог региона Латинске Америке и Кариба доспели су само Мексико и Хаити.

Међутим, оно што се дешава у Еквадору није црни лабуд, већ сиви носорог, односно проблем који се већ дуго навија, а низ објективних фактора је само убрзао оно што се десило.

Прочитајте још:  Политика уцена, санкција и бомби; Србија је била полигон за успостављање новог светског поретка
Вођа једне од главних криминалних група Лос Чонерос, Хосе Адолфо Масијас Виљамар, звани Фито, побегао је 7. јануара из затвора Ла Регионал у Гвајакилу. У затвору је био од 2011. године због убиства и трговине дрогом. Истовремено, нереди су избили у најмање шест других затвора широм земље. Гвајакил, који је најмногољуднији град у Еквадору (више од 2 милиона 200 хиљада становника), постао је епицентар пљачки и нереда, а 9. јануара бандити су упали у студио канала ТЦ телевизије, али их је полиција касније ослободила. специјалне снаге. Поред „Лос Цхонероса“, појавила се још једна група – „Лос Лобос“, чији је шеф Фабрицио Колон Пико такође побегао из затвора. Иначе, ова група је преузела одговорност за убиство једног од председничких кандидата током предизборне кампање у августу 2023. године.

Ове две групе међусобно ратују око сфере утицаја, а у септембру 2011, током једног од међусобних обрачуна у истом затвору у Гвајакилу, умрло је 116 људи .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овакве туче, које прерасту у крваве немире, нису реткост последњих година. И у 2011. било је још неколико нереда: у фебруару су истовремено избили нереди у три затвора, који су довели до смрти 79 људи, у јулу су 22 изгубиле животе током нереда, а у септембру исте године један од затвора нападнут је дроном . 2022. и 2023. немири су настављени и оружане снаге су морале бити коришћене за пацификацију затвореника.

Поред ових група, у земљи делује још око 20 банди, које се све, према указу председника Еквадора, називају терористичким.

Иако је председник Еквадора Данијел Нобоа рекао да земља доживљава унутрашњи оружани сукоб, његови узроци имају међународну димензију.

Група Лос Конерос је повезана са мексичким нарко картелом Синалоа, а Лос Лобос је повезан са Халиском. Сам Еквадор, заједно са Боливијом и Колумбијом, део је такозваног кокаинског троугла, који је светски произвођач ове дроге. Из Еквадора копном путује до Бразила и Перуа, а морем до Мексика, европских земаља, афричког тржишта, па чак и Русије .

Прочитајте још:  Како су комунисти мењали границу Косова после 1945.
У главном граду Киту такође је почела улична пуцњава и напади на владине званичнике. Немири су захватили и провинције Есмералда, Лос Риос, Гуајас и Пичинча. На разним видео-снимцима који се дистрибуирају на друштвеним мрежама, криминалци демонстративно убијају полицајце, пале аутомобиле, па чак и користе тешко наоружање – бацаче граната и експлозив. У суседном Перуу мобилисане су додатне војне и полицијске снаге да појачају контролу над границом са Еквадором, пошто је постојао ризик да Фито и његови саучесници покушају да се сакрију у својој земљи – удаљеност од Гвајакила до Перуа је само око 200 км.

Иначе, Фито је раније успео да побегне – 2013. године, заједно са 17 затвореника, успео је да пронађе пушкарницу и чамцима побегне дуж реке Дауле. Четири месеца касније, он и његов брат, који је такође део руководства групе Лос Цхонерос, задржани су у кући своје мајке у граду Манта.

Треба напоменути да је садашње бекство директно повезано са укидањем привилегија које је Фито уживао у затвору: одатле је правио видео-поруке, од којих је једна била његова ћерка и пуштала специфичну музику познату као „нарцо цорридо”, која се користи. од нарко картела у земљама Латинске Америке .

У Еквадору је тренутно ванредно стање које ће трајати 60 дана. Ванредно стање суспендује право на слободу удруживања, дом, преписку у затворима и слободу кретања од 23 до 5 сати. Такође омогућава оружаним снагама земље, уз подршку полиције, да контролишу затворе као што су то чинили у претходним случајевима.

Нобоа је рекао да мера има за циљ да пружи пуну политичку и правну подршку еквадорским безбедносним снагама у супротстављању „нарко-терористичким групама које желе да застраше владу и друштво“. Напоменуо је да неће „преговарати са терористима“ и да ће радити на „обнављању мира за све Еквадорце“.

У Гвајакилу је од последица акција бандита погинуло 10 људи , приведено је 329 криминалаца.

Међуамеричка комисија за људска права издала је саопштење у којем осуђује насиље у Еквадору, али у исто време каже да не треба користити војну силу. Међутим, председник Нобоа је већ изјавио да ће сви представници снага безбедности који из неког разлога прекораче своја овлашћења приликом завођења реда бити амнестирани.

Међутим, зашто се то није догодило раније, као, на пример, у Мексику и Колумбији, где већ деценијама бесне нарко-ратови? А ако говоримо о уличном криминалу и илегалној трговини оружјем, у Латинској Америци ови феномени су распрострањени и у фавелама Бразила, и у сламовима Панаме, и у низу других земаља Централне Америке. У истој тој Венецуели покушаји конфисковања оружја и амнестије, чак и под Угом Чавезом и тада релативно високим БДП-ом, нису довели ни до чега, осим што је убијен шеф полиције Каракаса. Јасно је да у Еквадору постоје и други фактори који су деловали као катализатор тренутне кризе, поред тренутних активности нарко-банди.

Прочитајте још:  Руска амбасада: САД нису заинтересоване за истину о нападима на Северни ток
Прво, раније је било могуће ефикасније сузбити организовани криминал, а не само превентивним мерама.

Швајцарска организација Глобална иницијатива против транснационалног организованог криминала навела је у својој студији да „од 2007. године еквадорски приступ контроли криминала наглашава напоре да се постигне виши ниво друштвене контроле кроз политике социјалне укључености и иновације у кривичном правосуђу и реформи полиције. Један иновативни аспект овог приступа била је одлука да се 2007. године легализују бројне уличне банде. Влада каже да се успех ове политике може видети у стопама убистава, које су пале са 15,35 на 100.000 у 2011. на 5 на 100.000 у 2017. 

Прочитајте још:  Убијени генерал Сулејмани је био вођа Kудс снага, које су ратовале у БиХ против Срба
Током ових година владао је популарни политичар Рафаел Кореа (2007–2017). Његов наследник Лењин Морено (2017–2021) показао се издајником и почео је да мења унутрашњу и спољну политику (укључујући и предају Џулијана Асанжа британским властима). Под њим је 2019. године легализован узгој и продаја марихуане. Либерал и банкар Гиљермо Ласо (2021–2023) погоршао је друштвено-економске проблеме. Поред тога, током његове владавине дошло је до епидемије коронавируса, што је довело до критичног осиромашења становништва. А новоизабрани председник Еквадора и хонорарни банана олигарх, власник офшор компанија и присталица ЛГБТ-а Данијел Нобоа само је наставио курс либералних реформи, укључујући и процес приватизације стратешки важних области.

Друго, за време владавине издајника Лењина Морена и Гиљерма Ласа (вреди подсетити да је био приморан да напусти своју функцију после корупционашког скандала у вези са транспортом нафте – страхујући од опозива, распустио је парламент и расписао нове изборе) организовани криминал је ојачао снаге, продрле у владине агенције, укључујући и агенције за спровођење закона. Мале уличне банде су такође постале активније у условима нестабилне економије, а није случајно да су након почетка обрачуна са полицијом у низу градова отпочеле акције пљачке. Мада је било и позитивних случајева када су грађани почели да помажу полицији и војсци да патролирају улицама и евидентирају прекршаје.

Прочитајте још:  Кинески сателит високе резолуције пуштен у рад: Шта све може да сними и ко прима податке
Очигледно је да председник Нобоа сада копира стратегију свог колеге из Салвадора Најиба Букелеа, који се по доласку на власт није држао на церемонији са организованим криминалом, већ је прогласио ванредно стање и почео да хвата криминалне елементе. У ту сврху је чак изграђен нови затвор за 40 хиљада људи. Оштре мере су успеле: око 70 хиљада бандита је било иза решетака, а број убистава се смањио за више од десет пута. Али он то није урадио када је избио сукоб, већ је сам покренуо борбу против криминала.

Али Букеле није либерал, као Нобоа, коме мандат истиче 2025. године. Упоредо са сузбијањем криминала, он треба да развије механизме за социјализацију маргиналних елемената и побољша благостање грађана. А његове најављене реформе тешко да ће томе допринети. Радије, да обогати транснационале и затвори олигархе.

Прочитајте још:  Разобличавање светске медицинске кабале из руске државне информативне агенције
Коначно, и треће, друга верзија разлога тренутног избијања сукоба је активирање ЦИА и њихових агената који желе да дестабилизују цео регион Анда (уосталом, ситуација у Перуу и Чилеу је такође компликована). Иако ово заудара на теорију завере, с обзиром на вештину америчких обавештајних служби и њихових мрежа у Латинској Америци, то се не може одбацити, али треба више пажње посветити активностима агената Стејт департмента који не желе да изгубе регион.

Леонид Савин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *