Кина упозорава: Срушићемо сваки покушај независности Тајвана

1
тајвана

Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Пекинг ће спречити сваки покушај Тајвана да званично прогласи своју независност, поручио је портпарол кинеског министарства одбране Џанг Сјаоганг, уочи избора на том острву, преноси РТ на шпанском.

“Кинеска народноослободилачка армија остаје све време у високој приправности и предузеће све неопходне мере да одлучно угуши било који облик тајванске сепаратистичке завере”, казао је Џанг.

Према његовим речима, Пекинг се фокусира на “одлучну одбрану националног суверенитета и територијалног интегритета”.

Сјаоганг је прокоментарисао информације о плановима тајванске владе да набави америчке борбене авионе Ф-16,поручивши да острвске власти “троше тешко зарађени новац Тајвана на оружје Вашингтона за своје себичне интересе”.

“Међутим, то не може да заустави тренд поновног уједињења домовине и само ће гурнути Тајван у опасну ратну ситуацију”, прецизирао је Џанг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Избори за шефа тајванске администрације и избори за законодавни јуан – острвски парламент – oдржавају се данас, 13. јануара.

У трци за места шефа и заменика шефа администрације Тајвана учествују три тандема из три политичке партије: Тајванска народна партија, Демократска прогресивна партија (ДПП) и Партија Куоминтанг.

Победник је кандидат који добије највише гласова на целом острву.

Тајвански кандидат владајуће ДПП Лаи Ћингде има благу предност у односу на своје ривале, а ако победи на изборима, постоји велика вероватноћа даље ескалације тензија између Пекинга и Тајпеја.

RT

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Кина упозорава: Срушићемо сваки покушај независности Тајвана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *