Израелска десничарска дилема: „изгладњивати Палестинце или их депортовати у Африку“?

0
израелм, хамаса

израел

Израелска десничарска дилема: „изгладњивати Палестинце или их депортовати у Африку“?

С обзиром на то да Међународни суд правде УН у Хагу разматра оптужбе против Израела да је починио геноцид над Палестинцима по тужби Јужне Африке, на исход тог случаја могу изузетно негативно утицати изјаве самих израелских политичара. у последње време.

Прочитајте још:  Хамас, од интифаде до ракетних напада
Јужноафриканци, на пример, у својој тужби повлаче директну паралелу између суштински геноцидних изјава израелских лидера, укључујући премијера Нетањахуа, чланове његовог кабинета и чланове Кнесета, који категорички проглашавају колективну одговорност Палестинаца за терористичке нападе. напад 7. октобра и њихово масовно истребљење. Покушаји Израелаца да раздвоје речи и дела не делују убедљиво.

Нарочито, Египат је био веома огорчен изјавама одбране на суду да су за глад у Гази криви Египћани, који су наводно одложили проток хуманитарне помоћи у појас преко граничног прелаза Рафа. Председница египатске државне информативне службе Диаа Рашван назвала је те тврдње лажним. Према његовим речима, све камионе који иду у Газу првобитно прегледа израелска војска (ИДФ) у Карм Абу Салему и ту настају сва кашњења. Осим тога, и даље је затворено свих шест прелаза у Газу директно из Израела, преко којих је тамо увезена роба у вредности од 4,7 милијарди долара 2022. Без њих ниједан Рафа неће моћи да снабдева становништво овог сектора и осуђен је на нестанак .

Према међународним експертима, „Холодомор“ у Гази, у пуном смислу те речи, већ је почео и за недељу-две може да добије катастрофалне размере. Да не помињемо податак да је тамо страдало и више од 24 хиљаде људи, 8 хиљада је под рушевинама и више од 60 хиљада људи је повређено. Угрожени су животи 2,3 милиона људи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Људе блиске Додику обучавала ЦИА
Немогуће је занемарити позиве чланова владајуће коалиције Израела који превазилазе добро и зло, који нам заиста не дозвољавају да све што се дешава сведемо на „вишак извођача“, јер одражавају јасно изражено стање. воља.

Ауторитативни израелски лист Тимес оф Исраел, који излази на енглеском са светском покривеношћу, цитира, на пример, речи потпредседника Кнесета из Ликуда, који се још увек сматра релативно умереном снагом у коалицији, Нисима Ватурија: „Запалите Газу одмах! ” „Тамо нема невиних. Боље је спалити зграде до темеља него пустити да страдају војници. Остало је сто хиљада. Немам милости за оне који су још ту. Морамо их уништити.” Лист се жали да је списак сличних пријава које је Јужна Африка поднела суду „веома дугачак”. Према Конвенцији о геноциду, убијање цивила мора бити праћено предумишљајем да би се сматрало геноцидом. Стога, запаљиви коментари високих израелских званичника, укључујући премијера, министра одбране и друге чланове безбедносног кабинета, према Тимес оф Исраел, наносе велику штету њиховој сопственој земљи.

Прочитајте још:  Израелска Буча
Пошто је, према речима шефа хуманитарне мисије УН-а у Гази Мартина Грифитса, појас достигао тачку где више није „насељен“ и људи се суочавају са „највећим нивоом несигурности хране икада забележеним“, израелски званичници сматрају да је ово повољан тренутак да се поново покрене тема „добровољног пресељења” становника у друге земље. Министар за националну безбедност Бен Гвир је посебно рекао да је обнављање израелских насеља у појасу Газе потреба тренутка и да треба подстицати добровољну миграцију Палестинаца. „Мислим да је ово исправна одлука. Подстицати „добровољну миграцију“ све док се жале на хуманитарне услове… Стотине хиљада њих ће сада отићи. Покушавам да убедим своје пријатеље у кабинету и влади, хајде да покушамо да направимо овај корак, идемо у престонице света…“ Његов блиски савезник, министар финансија Безалел Смотрич, који је замрзнуо све трансфере Палестинским властима из сопствених пореза, спреман је да нађе новац за ово. „Оно што треба да се уради у Појасу Газе јесте да се подстакне емиграција“, рекао је Смотрич у интервјуу за радио Израелске војске. „Ако у Гази има 100.000 или 200.000 Арапа, а не 2 милиона Арапа, цела дискусија следећег дана ће бити потпуно другачија.

Арапско издање канала Скај њуз јавило је да израелска обавештајна служба Мосад и израелско Министарство спољних послова покушавају да убеде владе Чада и Руанде да прихвате Палестинце из Појаса Газе.

Како преноси ТВ канал, Јерусалим је понудио економску и војну помоћ двема афричким земљама у замену за њихов пристанак да прихвате десетине хиљада Палестинаца. Истовремено, новац за пресељење биће понуђен и самим становницима Појаса Газе, који изразе жељу да оду. Раније су израелски медији јавили да су слични преговори у току и са Демократском Републиком Конго. Лако је приметити да се контакти на ову тему одвијају првенствено са оним земљама које немају излаз на море, што, такорећи, штити Израел од појаве „палестинских пирата“. Ову информацију, позивајући се на сопствене високорангиране изворе у службама националне безбедности, потврђује израелско издање Хаарец. Иронично, током формирања ционистичког покрета крајем 19. и почетком 20. века, будуће афричке државе су такође сматране потенцијалним националним домом за Јевреје, посебно Уганда и Мадагаскар, који се налазе поред копна. Историја се заиста понавља, овога пута у облику трагичне фарсе.

Прочитајте још:  Опстанак хришћанства у Израелу је угрожен: Екстремистичка влада на челу са Нетањахуом промовише де факто етничко чишћење
Узгред, ако се родитељима палестинске деце заиста понуди алтернатива – или да умру са њима од глади, или да оду где год желе, само да би се нахранили, они сами могу да изаберу ово друго. Ово је природни људски инстинкт, на коме се, очигледно, заснивала цела калкулација. Чини се да нема говора о директном убиству у таквом сценарију, али се добро уклапа у логику геноцидног понашања.

Други члан Кнесета из Ликуда, Тали Готлив, осудио је увоз било какве хуманитарне помоћи и хране у Газу, сугеришући да свако ко не жели да се пресели одатле треба да буде „гладан и жедан“.

Таква „добровољност“ изгледа отприлике као у филму „Фоундлинг“ у изведби незаборавне Фаине Раневске: „Девојко, хоћеш ли да ти одсеку главу или иди на дачу?“

Израелска министарка обавештајних служби Гила Гамлијел изнела је свој послератни план на конференцији коју је организовао „Покрет за суверенитет“ (где се мисли на потпуни суверенитет Израела над свим палестинским територијама), усредсређен првенствено на супротстављање решењу две државе за израелско-палестински сукоб. Њен план: „Уместо да усмерава новац ка реконструкцији Газе или неуспелом програму УНВРА, међународна заједница може помоћи у покривању трошкова хуманитарног добровољног пресељења, помажући становницима Газе да изграде нове животе у својим новим земљама домаћинима. Ситуацију ћу поједноставити тако што ћу је изразити једноставним речима: отвори врата! Некаквом дивљачком подругљивом логиком, правдајући идеју о депортацији, па чак и за туђе паре, изјавила је да „свет не може бити равнодушан према њиховој патњи“ (?!)

Прочитајте још:  Турски министар унутрашњих послова оштро реагује на америчко саучешће након експлозије
Према анкети представљеној на конференцији, огромна већина Израелаца (74%) рекла је да је против решења о две државе; 20% је било за, а 6% није имало мишљење. У анкети, коју је спровео Дирецт Поллс Лтд, такође је постављено питање: „Да ли сте за или против ‘добровољне емиграције’ становника Газе у друге земље? Јасна већина – 76% – одговорила је за; 16% је било против, а 8% није имало мишљење.

Овакво истраживање, иначе, доказује и везу инкриминисану Израелу у Хагу између изјава његових лидера и геноцидних аката почињених на терену, јер показује колико је далеко отишла државна пропаганда за присилну депортацију Палестинаца.

Прочитајте још:  До када ће Србија ћутати
И иако је Нетањаху храбар у изјави да „нико не може да заустави израелски рат у Гази, „ни Хаг, ни „осовина зла“, ни било ко други“, ситуација је за њега из угла светског јавног мњења. , као и интереси његових покровитеља из Вашингтона јер рад Међународног суда и даље постаје све непријатнији.

Дмитриј Мињин/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *