МИГРАНТИ И ДЕМОКРАТИЈА: Ученици у Немачкој тражили увођење строгих исламских правила

0
исламиских

(Фото EPA-EFE/REHAN KHAN)

Четворица ученика муслиманске вероисповести позвали су на увођење строгих исламских правила у својој средњој школи „Нордштат” у Нојсу, граду у немачкој покрајини Севереној Рајни Вестфалији.

Како преносе медији, ученици стари 17, двојица од 18 и један од 19 година тражили су да се настава стриктно раздвоји по половима, да мушкарци држе часове пливања дечацима, а жене девојчицама, и да девојчице обавезно носе мараме.

Тражили су да чак и чет-групе које постоје за комуникацију унутар разреда буду раздвојене по половима, као и да се муслиманима обезбеди просторија у школи у којој би могли да се моле и да им се дозволи да петком раније напусте школу да би могли да оду у џамију, преноси „Дојче веле”.

Медији наводе да су њих четворицу на часу изричито изјавили да одбацују демократију. Јавно су подржавали каменовање и друга кршења људских права, а на друштвеним мрежама на интернету ширили су видео-снимке салафистичких проповедника као што је Пјер Фогел.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође су, пишу медији, вршили притисак на друге муслимане који су у њиховим очима били – „лоши муслимани”.

Проверени и родитељи, истрага у току

Све то налази се у полицијском извештају у који је имао увида и немачки јавни сервис WДР. Управа школе је о случају обавестила полицију прошлог децембра, а о томе су, како се наводи, информисани и Државна безбедност, јавно тужилаштво у Диселдорфу, као и Покрајинска канцеларија криминалистичке полиције (ЛКА).

Наводно је било и неколико инцидената прошле године, у марту и децембру. За тројицу од четворице ученика каже се да су већ регистровани због сличних проблема.

Прочитајте још:  Зеленски потврдио: Ако нас одбије НАТО прихватићемо све руске услове

Међутим, истражитељи нису пронашли било какву кривичну релевантност, барем не у инцидентима који су се догодили у марту. Јавно тужилаштво још истражује шта се догодило у децембру, сумња се радило о претњама и принуди.

Како се наводи у полицијском извештају, проверени су и родитељи четворице оптужених ученика, али није утврђено ништа што угрожава државу. Истражитељи су информисали и покрајинску криминалистичку полицију са захтевом да се то проследи савезном МУП-у и Канцеларији за заштиту Устава.

Превентива није успела

Школа се обратила и превентивном програму „Путоказ” за екстремне исламисте који спроводи Северна Рајна Вестафалија и позвала њиховог стручњака да помогне. То, међутим, није имало успеха, наводи се у полицијском извештају.

Покрајински министар унутрашњих послова Херберт Ројл (ЦДУ) оценио је за лист „Рајнише пост” да је случај веома озбиљан. Он је позвао родитеље, наставнике и људе који раде са младима да буду буднији по питању исламистичке радикализације младих, преноси РТ Балкан.

„Ако приметите да се нешто дешава, побрините се за то што пре. Не смемо дозволити да наши најмлађи кроз пропаганду доспеју у руке екстремистичких група”, поручио је министар Ројл.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *